Cv

Tips voor een overtuigend video-cv

Kan je het goed uitleggen en wil je opvallen tussen de andere kandidaten? Gebruik een video-cv. Zo trek je niet alleen de aandacht van de werkgever, maar kom je ook gemotiveerd over en laat je zien wie je bent.

1. Ken jezelf

Jezelf aanprijzen in een video is niet iedereen gegeven. Ben je geen vlotte prater en vind je het moeilijk om jezelf te verkopen voor de camera? Dan hou je het beter bij een geschreven cv. Anders kan een video-cv zich tegen je keren en val je op een negatieve manier op.

2. Niet voor alle jobs

Kies enkel voor een video-cv als dit past bij de job of het bedrijf.

Solliciteer je bijvoorbeeld voor boekhouder, dan biedt een video-cv weinig toegevoegde waarde. Ga je evenwel voor een communicatieve job met veel klantencontact (bijvoorbeeld in de verkoop, media, PR, marketing…)? Dan is een video-cv een krachtig medium omdat je ermee kan aantonen dat je sociaal bent, enthousiast, overtuigend, open, spontaan...

Hetzelfde voor creatieve jobs of functies waarin je talenkennis doorslaggevend is. Zo bewijs je meteen dat je een creatieve duizendpoot bent of je talen onder de knie hebt.

3. Verken de markt

Vooraleer je aan je video begint, is het een goed idee om een aantal video-cv's te bekijken. Via YouTube vind je heel wat voorbeelden. Op die manier doe je inspiratie op en zie je wat wel en niet werkt.

4. Hou het kort

Duurt je video te lang, dan verlies je de aandacht van de werkgever. 1 minuut is ideaal, 2 minuten het absolute maximum.

5. Werk op maat

In een video-cv toon je heel kort en op een persoonlijke manier waarom je bij de job en het bedrijf in kwestie past. Je moet dus, net zoals bij je sollicitatiebrief en cv, je video-cv aanpassen aan de vacature waarop je reageert. 

Laat in je video merken dat je hem op maat gemaakt hebt. Speel bijvoorbeeld in op een voorval waarmee het bedrijf onlangs in het nieuws kwam, verwerk er een citaat in van de CEO, speel in op een publiciteitscampagne, verwijs naar een bekend product van hen…

6. Wees vlot en vriendelijk

Oefen vooraf in wat je gaat zeggen zodat je vlot en spontaan overkomt. Doe alsof je tegenover een persoon zit en vertel je verhaal. Lees in geen geval je tekst af. Vergeet ook niet om regelmatig te glimlachen.

Bekijk je video kritisch: kom je spontaan over en laat je genoeg van je persoonlijkheid zien? Indien niet: herbegin. Oefen, oefen, oefen tot het goed zit.

7. Gebruik je camera goed

Je hebt geen professionele apparatuur nodig om een video-cv op te nemen. Een webcam, smartphone of camera zijn meer dan geschikt. Maar volg wel deze richtlijnen:

  • Hou je smartphone of camera niet zelf vast terwijl je filmt. Dit komt amateuristisch over. Vraag iemand om jou te filmen of gebruik een statief. 

  • Gebruik je smartphone horizontaal. Anders zie je zwarte randen. 

  • Zorg dat de camera dicht bij je gezicht staat zodat je in close-up wordt gefilmd. Op die manier zijn je ogen goed zichtbaar.

  • Plaats je camera op ooghoogte. Het is de bedoeling dat je de werkgever recht in zijn gezicht kijkt.

8. Hou rekening met de belichting

Film overdag zodat er natuurlijk daglicht is. Kies je voor een locatie binnen? Ga met je gezicht naar het raam staan. Door het natuurlijke licht ben je beter te zien en is het voor de werkgever aangenamer om naar je te kijken.

Ga zeker niet met je rug naar een raam staan. Dan kan er te veel tegenlicht zijn waardoor enkel je silhouet zichtbaar is.

9. Let erop dat je verstaanbaar bent

Praat niet te snel, vermijd dialect en film op een plaats zonder achtergrondlawaai. Maak een testopname en check of je goed verstaanbaar bent.

10. Zorg voor afwisseling

Mag het voor jou iets meer zijn? Wissel af tussen beelden waarin je zelf aan het woord bent en een infografiek of animatie met muziek. Op die manier gaat je video niet vervelen. Er bestaan heel wat apps om je video te bewerken. 

11. Let op met afbeeldingen en muziek

Gebruik enkel afbeelden of muziek die rechtenvrij zijn en vermeld de bron indien nodig.

12. Kies voor YouTube of Vimeo

Video-cv's zijn meestal te groot om via mail te versturen. Publiceer je video op een site als YouTube of Vimeo. Kopieer de url en plak hem in je sollicitatiebrief of cv. Vermeld erbij dat de link naar jouw video-cv gaat.

Wil je niet dat je video voor iedereen zichtbaar is op YouTube of Vimeo? Bekijk bij 'instellingen' hoe je hem op 'Verborgen' zet. Zo is hij enkel zichtbaar voor wie de link kreeg.

13. Laat je video-cv screenen

Tevreden over het resultaat? Toon je video aan je familie of vrienden en vraag of je persoonlijkheid goed uit de verf komt. 

Je kan je video ook gratis laten nakijken door onze online sollicitatiecoaches. Zij geven je eerlijke feedback en praktische tips. 

Hulp nodig?

Wil je graag hulp bij het maken van je video-cv? Dat kan!