Als hoogopgeleide anderstalige studeren in Vlaanderen
Ben je een hoogopgeleide anderstalige en wil je graag in Vlaanderen studeren aan een universiteit of hogeschool om een diploma te behalen? We geven 7 onmisbare tips.
1. Controleer of je in Vlaanderen kan studeren
Om in Vlaanderen te mogen studeren aan een hogeschool of universiteit moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
- Je hebt een geldige verblijfsvergunning
Op de website van het Agentschap integratie en inburgering vind je een overzicht van de verschillende verblijfsvergunningen. Interessant om te weten: er bestaat ook een verblijfsvergunning specifiek voor studenten. Deze vergunning is enkel geldig gedurende je studies. - Je hebt een diploma secundair onderwijs behaald in je land van herkomst
Je diploma hoger onderwijs moet niet erkend zijn om in Vlaanderen te studeren. - Je spreekt voldoende Nederlands
- De meeste studies hoger onderwijs worden in het Nederlands gegeven. Er bestaan wel een aantal Engelstalige masterstudies.
- Je wordt enkel tot een Nederlandstalige studie toegelaten als je kan aantonen dat je voldoende kennis hebt van het Nederlands. Het taalniveau dat vereist is, hangt af van de studie die je volgt. Wil je meer info?
- Surf naar de website van de hogeschool of universiteit die je interesseert. Zoek naar 'toelatingsvoorwaarden', 'taalvoorwaarden', 'inschrijvingsvoorwaarden' of 'inschrijvingsprocedure'.
- Mail of bel naar de hogeschool of universiteit.
- Op onderwijskiezer.be lees je hoe je je niveau Nederlands kan aantonen.
- Wil je je Nederlands verbeteren? Ontdek hoe je dit kan doen.
2. Vraag advies over de mogelijkheid om in Vlaanderen te studeren
Heb je een diploma hoger onderwijs behaald in je land van herkomst, woon je in Vlaanderen en wil je graag studeren om hier hetzelfde of een ander diploma te behalen? Dan kan je advies vragen over je opties om te studeren.
Maak een afspraak voor een gesprek.
- Ik woon in Antwerpen
- Ik woon in Gent
- Ik woon in Oost-Vlaanderen
- Ik woon in West-Vlaanderen
- Ik woon in Vlaams-Brabant
- Ik woon in Limburg
Tijdens het gesprek bespreken we onder andere welke studies je interesseren, of je ze kan volgen of niet en of ze een grote kans op werk bieden.
3. Informeer je over het hoger onderwijs in Vlaanderen
- Het hoger onderwijs bestaat uit verschillende niveaus. Lees meer over de verschillende niveaus.
- Wil je weten welke hogere studies je kan doen in Vlaanderen? Bekijk de databank met alle bachelor-, master- en graduaatsopleidingen in Vlaanderen.
- Het hoger onderwijs is in Vlaanderen betalend.
- Je moet studiegeld (=inschrijvingsgeld) betalen en je leermateriaal.
- Je kan wel een studietoelage aanvragen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo betaal je zelf maar een deel van het studiegeld.
- Op onderwijs.vlaanderen.be vind je meer informatie over studiegeld, de voorwaarden voor een studietoelage en het aanvragen van een studietoelage.
4. Ga na welke studie bij jou past en of je er klaar voor bent
- Op onderwijskiezer.be kan je zelftests invullen die je inzicht geven in wie je bent, wat je interesses zijn en welke studies het best bij jou passen.
- Voor heel wat wetenschappelijke en technologische studies bestaan er ijkingstoetsen. Door een ijkingstoets te maken, weet je of je de nodige kennis en competenties hebt.
- Voor sommige studies ben je verplicht om een ijkingstoets of een toelatingsexamen te maken.
- Verplichte ijkingstoets voor burgerlijk ingenieur, burgerlijk ingenieur architect en dierengeneeskunde.
De universiteit kan je niet weigeren als je niet slaagde voor de ijkingstoets. Het resultaat van de ijkingstoets geeft je enkel een idee of je voldoende kennis hebt om de opleiding te starten. - Verplicht toelatingsexamen voor arts en tandarts.
- Voor heel wat artistieke opleidingen (schilderkunst, fotografie, muziek...) moet je ook een verplichte toelatingsproef doen.
- Verplichte ijkingstoets voor burgerlijk ingenieur, burgerlijk ingenieur architect en dierengeneeskunde.
5. Behaal via VDAB je diploma hoger onderwijs
Heb je een diploma hoger onderwijs behaald in je land van herkomst, maar vind je moeilijk werk in Vlaanderen met dit diploma of wil je ander werk doen? Dan kan je via VDAB een graduaat of professionele bachelor volgen aan een hogeschool of universiteit.
Wat zijn de voordelen?
- Als je een uitkering ontvangt, behoud je je uitkering tijdens je studie.
- Je inschrijvingsgeld en leermateriaal worden terugbetaald.
- Je hebt misschien recht op een verplaatsingsvergoeding of kinderopvangvergoeding.
- Je leert een beroep aan dat een grote kans biedt op werk.
Interesse?
Ga na of je in aanmerking komt en bekijk welke studies je kan volgen via VDAB en hoe je je inschrijft.
6. Volg je dezelfde studie als in je land van herkomst? Bekijk of je in aanmerking komt voor een vrijstelling!
Als je al een diploma hoger onderwijs hebt in je land van herkomst en hier dezelfde studie volgt, heb je misschien recht op vrijstellingen. Dit betekent dat je geen examens moet afleggen voor bepaalde delen van je studie. Elke hogeschool of universiteit beslist zelf of je recht hebt op vrijstellingen of niet.
Lees meer over vrijstellingen op vlaanderen.be.
Interesse?
- Contacteer de hogeschool of universiteit waar je wil studeren.
- Bezorg hen bewijsstukken die info geven over het diploma dat je behaalde. Studiebewijzen, attesten, inhoudstafels van cursussen, opleidingsprogramma's...
- De hogeschool of universiteit vergelijkt je behaalde kwalificaties met de inhoud van de studie die je wil volgen. Als de waarde van je diploma niet helemaal duidelijk is, moet je misschien een bekwaamheidsonderzoek doen om te controleren of je de nodige kwalificaties hebt.
Hulp nodig? MaxiPac helpt je om vrijstellingen aan te vragen zodat je via een verkorte opleiding een Vlaams diploma kan behalen. Lees meer over deze hulp en de voorwaarden op maxipac.be.
7. Volg een voorbereidend jaar
Wil je van je studies aan de hogeschool of universiteit een succes maken? Volg een voorbereidend jaar.
Ook interessant
- Korte beroepsopleidingen om snel werk te vinden
- Studeer je aan de KU Leuven en wil je graag extra hulp? Vraag een 'buddy' aan. Een professor op pensioen helpt je zodat je studies vlot verlopen.