Antwerpse diensten testen prototype uit met VDAB om traject naar werk te versnellen

Steeds meer mensen zetten stappen naar werk. Vandaag zijn bij VDAB meer dan 89.000 mensen ingeschreven die niet aan het werk zijn, en die niet op zoek waren naar werk. Dat gaat over mensen met een leefloon, sociale huurders of inburgeraars. Zij zijn vaak al in begeleiding bij een andere dienst. Om snel en gemakkelijk samen te werken en werkzoekenden beter te begeleiden, lanceert VDAB een prototype 'Mijn Weg naar Werk'. Dat is een digitale toepassing die in kaart brengt welke stappen een werkzoekende zet op z’n weg naar werk. Stad Antwerpen is piloot voor deze toepassing, in samenwerking met Atlas en de dienst activering.

 

Vlaams minister van Werk, Jo Brouns: “Begin deze legislatuur gaven we VDAB de opdracht om niet alleen werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering te begeleiden naar werk, maar ook mensen met een leefloon, ziekte- of zonder uitkering. Vandaag behoort 41% van de werkzoekenden tot die nieuwe doelgroep. Maar dat brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. VDAB en partners kunnen elkaar helpen om de beste volgende stap te bepalen, door goed informatie te delen over welke weg naar werk al is afgelegd. Ik ben blij om te zien dat de publieke diensten voor werk, sociale bijstand en inburgering in Antwerpen werk maken van een toepassing die een vlotte samenwerking mogelijk maakt en die zorgt voor een klantvriendelijke overheid.”

De doelgroep van VDAB is fundamenteel aan het veranderen. Vandaag zijn 89.100 mensen die voorheen niet beroepsactief waren, ingeschreven bij VDAB. Dat is 41% van alle werkzoekenden die eind augustus gekend waren bij VDAB. In de stad Antwerpen gaat het over 15.330 mensen. Wanneer deze mensen zich inschrijven bij VDAB, zijn ze vaak al in begeleiding bij een andere dienst. Soms hebben ze al stappen gezet op vraag van het OCMW of Atlas.

Van prototype naar uitrol in Vlaanderen
Om snel en gemakkelijk te kunnen samenwerken, lanceert VDAB daarom een prototype ‘Mijn Weg naar Werk’. Dat prototype moet het gemakkelijker maken om de weg naar werk op te volgen van iemand die dienstverlening krijgt van de verschillende organisaties. Bovendien geeft het prototype burgers zelf het eigenaarschap over hun gegevens.

Wim Adriaens, CEO van VDAB: “Om mensen snel en op maat te kunnen helpen, moeten we vlot informatie kunnen delen met onze partners. Zo kunnen we voortbouwen op elkaars inschattingen en vermijden we dat mensen hun verhaal elke keer opnieuw moeten vertellen. Met deze tool wordt de informatie die iemand al vertelde aan Atlas of het OCMW, zichtbaar voor de medewerkers van VDAB en omgekeerd. Daarnaast kunnen burgers ook zélf hun traject naar werk zien, inclusief de gegevens van hun contactpersoon binnen elke organisatie. Tot slot moet een toepassing als deze ons tonen welke trajecten mensen gelopen hebben bij verschillende organisaties, en ons tonen wat werkt en wat niet."

De testfase van het prototype loopt nog tot en met december. Daarna volgt een evaluatie. Als die positief is zal VDAB steun vragen aan de Vlaamse Regering om ‘Mijn Weg naar Werk’ uit te breiden zodat het op termijn in heel Vlaanderen gebruikt kan worden, en in samenwerking met andere lokale besturen en overheden. Wim Adriaens: “Dit prototype toont hoe wij graag informatie willen delen met onze partners. Om dit verder uit te rollen hebben we de steun nodig van de Vlaamse Regering, voor de juiste juridische onderbouw, en voor de nodige investeringsmiddelen.”

Stad Antwerpen als proeftuin
Het prototype is een huzarenstukje en het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Atlas, de dienst activering van de stad Antwerpen en VDAB. Het prototype in Antwerpen is voor VDAB een belangrijke eerste stap om op termijn niet-beroepsactieven in heel Vlaanderen gemakkelijker te kunnen begeleiden naar werk. Het prototype wordt uitgetest bij enkele tientallen inburgeraars.

Schepen voor werk, economie en digitalisering, Erica Caluwaerts: “Antwerpen heeft een uitgebreid aanbod aan diensten en ondersteuning, en daar blijven we volop op inzetten. Maar we snappen dat het voor inwoners soms aanvoelt als een doolhof. Daarom nemen we graag deel aan dit prototype. Ons doel is simpel: versnipperde diensten samenbrengen tot één krachtige en overzichtelijke dienstverlening. Dankzij de financiering van Gemeente Zonder Gemeentehuis kunnen we dit waarmaken.”

Schepen voor inburgering, Karim Bachar: “We testen dit prototype uit bij inburgeraars omdat taal bij deze doelgroep vaak een drempel is in het contact met overheidsdiensten. Met de toepassing ‘Mijn Weg naar Werk’ maken we het voor inburgeraars klantvriendelijker: de informatie die ze, vaak in hun eigen taal, doorgeven aan Atlas, moeten ze niet herhalen bij het OCMW of VDAB. Dat zorgt voor een vlottere begeleiding.”

Schepen voor sociale economie, Tatjana Scheck: “Als we de werkzaamheidsgraad in Antwerpen willen verhogen, dan moeten we het voor mensen zo gemakkelijk mogelijk maken om stappen te zetten naar werk. Zowel Atlas, onze dienst activering, als VDAB kunnen daarbij helpen. Hoe gemakkelijker onze diensten kunnen samenwerken, hoe gemakkelijker we iemand op weg naar werk kunnen helpen.”

Het prototype Mijn Weg naar Werk kreeg financiële ondersteuning uit het programma 'Gemeente zonder gemeentehuis' van de Vlaamse overheid. Met dat programma steunt de Vlaamse overheid steden en gemeenten die innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening beter af te stemmen op de noden van burgers. Mijn Weg naar Werk kreeg een ondersteuning van 500.000 euro waarmee de stad 80% van het totaalbudget financierde.

Mijn weg naar werk

 

 

Logo's Antwerpen - Atlas - VDAB

 

Noot voor journalisten: wil je deze toepassing graag zien? Stuur een mailtje naar joke.vanbommel@vdab.be.

 

Een vraag?

Woordvoerder Lies a.i.

Vragen als journalist

Lies Reynaert - woordvoerder a.i.

Woordvoerder schepen Erica Caluwaerts

Jill Cools

Woordvoerder schepen Karim Bachar

Jeroen Visser

Woordvoerder schepen Tatjana Scheck

Rebecca Van Remoortere