Solliciteren met een gezondheidsprobleem
Solliciteren is niet gemakkelijk. En al zeker niet als je met een gezondheidsprobleem kampt. Vijf sollicitatietips van ervaringsdeskundigen.
1. Sta ervoor open om je bij te scholen
Gaf je je studies op of was je een tijd 'out' door je gezondheidsprobleem? Dan is het misschien een goed idee om een bijkomende opleiding te volgen. Zo sta je sterker op de arbeidsmarkt. Dit is veel efficiënter dan lukraak te solliciteren.
"Mijn begeleider raadde me aan om een halftijdse opleiding te volgen. Ik koos informatica. Dat was een fantastische ervaring. Na jaren isolement, voelde ik me niet meer alleen op de wereld. Ik hoorde weer bij de maatschappij. Daarna deed ik stage in een bedrijf. En raad eens wat? Ik kreeg er een vast contract."
2. Wees realistisch
Ga voor jezelf na hoeveel uur je per week kan werken. Misschien is een voltijdse job te zwaar voor je en is het beter om deeltijds te werken. Als je te veel hooi op je vork neemt, hou je het niet vol.
Interessant om te weten: ontvang je een ziekte- of invaliditeitsuitkering en wil je graag weer aan de slag, maar lukt het niet om voltijds te werken? Je kan deeltijds aan de slag gaan en je uitkering gedeeltelijk behouden. Dit geeft jou de kans om op je eigen tempo terug op te starten, met ondersteuning van je uitkering. Contacteer wel eerst je ziekenfonds om toestemming te vragen. Meer weten? Lees de infofiche.
3. Denk na over wat je gaat vertellen tijdens het sollicitatiegesprek
Wil je je werkgever graag inlichten over je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking? Leg dan kort en in eenvoudige, begrijpbare taal uit wat het inhoudt.
Vermeld hoe je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking je sterker heeft gemaakt. Bijvoorbeeld: "Doordat ik kanker gehad heb, heb ik geleerd om beter te plannen. Ik moest veel naar het ziekenhuis en tegelijk ook voor mijn gezin zorgen."
Beschrijf eventueel ook welke moeilijkheden je ervaart in je job en geef oplossingen. Bijvoorbeeld: "Door mijn autisme begrijp ik niet onmiddellijk alles, kan ik niet te veel afwisselend werk aan en heb ik het moeilijk met onverwachte veranderingen. Maar als ik weet wat ik precies moet doen en er voldoende tijd voor heb, voer ik mijn taken tot in de puntjes uit."
4. Doe vrijwilligerswerk
Is er een job die je heel graag zou doen, maar is hij te hoog gegrepen door je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking? Kies voor vrijwilligerswerk. Zo kan je toch doen wat je graag doet.
"Naast het administratieve werk op school, werk ik ook nog een halve dag per week als vrijwilliger op de afdeling pediatrie van een ziekenhuis. Zo is mijn droom om met kinderen te werken toch nog een beetje uitgekomen."
5. Geloof in jezelf en zet door
Geloof in jezelf en geef de moed niet op. Zet door ondanks tegenkantingen en afwijzingen.
Ook interessant
- Bekijk de brochure Solliciteren met een chronische aandoening.
- Ontdek hoe we je begeleiden als je ziek bent en geen werk hebt.
- Hoe vertel je je collega's over je gezondheidsprobleem? Lees enkele tips.