Nog geen diploma op zak? Heb je om de één of andere reden geen diploma secundair onderwijs behaald, dan kan je daar als volwassene via tweedekansonderwijs toch nog aan beginnen. Hierin combineer je een diplomagerichte beroepsopleiding met algemene vorming. Voor de opleiding kok werkte de VDAB samen met de Centra voor Volwassenenonderwijs...
Jobdomein: Horeca en toerisme
Chef de partie knelpuntberoep
Je ontvangt en controleert voedingsmiddelen binnen de keuken, doet de noodzakelijke voorbereidingen, bereidt koude en warme gerechten volgens culinaire technieken of volgens een technische fiche. Je werkt gerechten af en controleert de kwaliteit.
Is het beroep van Chef de partie iets voor mij?
Ontdek wat het beroep van Chef de partie inhoudt. Wat het wel en wat het niet is. En of je ervoor geschikt bent.
Ga op verkenningBelangrijkste vaardigheden
Gedragsindicatoren
- Past de richtlijnen toe voor persoonlijke hygiëne en persoonlijke beschermingsmiddelen
- Controleert de voorwaarden voor het opslaan van goederen (temperatuur, luchtvochtigheid, FIFO, FEFO,...)
- Reinigt en desinfecteert volgens interne procedure
- Sorteert afval en voert het af volgens de voorschriften
Kennis
- Codex over het welzijn op het werk
- Good Manufacturing Practice (GMP)
- Goede Hygiëne Praktijken (GHP)
- Gids voor autocontrole in de voedselveiligheid
- FIFO-principe (First In - First Out)
- FEFO-principe (First Expired - First Out)
- Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP)
- Criteria voor afvalsortering
Gedragsindicatoren
- Voert ontvangstcontrole uit op hoeveelheid en kwaliteit
- Vergelijkt geleverde goederen met de bestelbon
- Registreert afwijkingen of onregelmatigheden
- Ondertekent voor ontvangst
- Registreert de gegevens
Kennis
- Visuele controle
- Controle- en meetapparatuur
- Optische leestoestellen voor barcodes
- Kwaliteitscontrole
Gedragsindicatoren
- Beoordeelt de versheid zintuiglijk
- Controleert de temperatuur en de versheid van de goederen aan de hand van meetapparatuur
- Past voorschriften voor voedselveiligheid en hygiëne toe
- Controleert vervaldata
- Controleert de opslagcondities
Kennis
- Richtlijnen voor hygiëne en netheid
- Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP)
- Bewaringswijzen van voedingsmiddelen
- Goede Hygiëne Praktijken (GHP)
- Regels voor de rotatie van voedingsmiddelen
- Zintuiglijke beoordeling
- Koudeketen
- Kwaliteitscontrole
Gedragsindicatoren
- Houdt gegevens bij over het verbruik van producten
- Houdt gegevens bij over leveringen
- Controleert de staat en de omvang van de voorraad
- Onderneemt actie bij tekorten
Kennis
- Stock- en voorraadbeheer
- Software voor voorraadbeheer
- Inventaristechnieken
- FIFO-principe (First In - First Out)
Gedragsindicatoren
- Houdt rekening met de interactie tussen smaken
- Test en introduceert nieuwe producten, trends en technieken
- Stelt recepten samen en berekent hoeveelheden
- Beschrijft recepten voor gerechten
- Past recepten aan
Kennis
- Assortiment voedingsproducten
- Menu- en receptenleer
- Voedselallergieën
- Dieetleer
Gedragsindicatoren
- Past de volgorde van de bewerkingen aan de ingrediënten aan (schoonmaken, wassen, versnijden)
- Spoelt totdat alle aarde en zand is verwijderd
- Versnijdt groenten en fruit met een aangepast mes (julienne, brunoise, snipperen, eminceren, ciseleren, hakken)
Kennis
- Snijtechnieken voor groenten en fruit (brunoise, julienne,...)
- Messen
Gedragsindicatoren
- Past technieken toe van het versnijden en proportioneren
- Schikt meerdere borden identiek
- Maakt schotels klaar voor saladebars, banketten en buffetten en vult ze aan
- Respecteert de aangegeven porties
- Werkt gerechten af volgens de bestellingen
Kennis
- Portionering van gerechten
- Opmaaktechnieken voor gerechten
Aanvullende vaardigheden
Gedragsindicatoren
- Licht regels en afspraken van de organisatie toe
- Demonstreert de werking van uitrusting en materiaal en licht methodieken en technieken toe
- Leert veilig omgaan met uitrusting en materieel aan
- Splitst de activiteiten op in deelactiviteiten
- Beantwoordt vragen van de medewerker
- Verleent hulp en advies bij problemen
- Geeft zelf het goede voorbeeld
Kennis
- Opleidingstechnieken
- Didactische technieken
Gedragsindicatoren
- Houdt zich aan het onderhoudsplan en –richtlijnen
- Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op
- Houdt de eigen werkplek schoon
- Legt materieel en gereedschap op de juiste plaats terug
- Sorteert afval en voert het af volgens de voorschriften
Kennis
- Schoonmaaktechnieken
- Ontsmettingsprocedures
- Veiligheidsregels
- Onderhoudsproducten
- Schoonmaakmaterieel
Persoonlijke vaardigheden
Vacatures voor Chef de partie
We kunnen je momenteel geen vacatures voor Chef de partie tonen. Probeer later opnieuw.
Opleidingen voor Chef de partie
We hebben 6 opleidingen.
Diploma secundair onderwijs - kok
Kok/kelner
Zou je graag in de keuken of zaal werken, maar mis je de nodige kennis of ervaring? Ben je flexibel en gemotiveerd om iets bij te leren? Dan is de praktijkgerichte opleiding kok/kelner iets voor jou. In 1 schooljaar leer je de technieken om in een keuken en zaal te kunnen werken. Tijdens de opleiding is een korte stage mogelijk. Als kok/kelner...
Van keukenmedewerker tot hulpkok
Wil je je vaardigheden als keukenmedewerker een boost geven? Ben je flexibel en gemotiveerd om iets bij te leren? Dan is de praktijkgerichte versnelde opleiding hulpkok iets voor jou. Als hulpkok moet je `s avonds, in het weekend en soms in onderbroken diensten werken. Tijdens je opleiding loop je een stage. * Wat leer je ?* Toepassen...
Is Chef de partie toch niets voor jou?
Ontdek welke job wel bij je past en wat je mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt.