Maak een overtuigend video-cv

Kan je het goed uitleggen en wil je opvallen tussen de andere kandidaten? Gebruik dan een video-cv. Met deze 8 tips maak je er een succes van.

1. Ga na of een video-cv een goede keuze is

Kan je jezelf moeilijk verkopen in een filmpje of solliciteer je voor functies zoals boekhouder? Dan kies je beter voor een geschreven cv.

Voel je je comfortabel voor de camera? Solliciteer je voor een communicatieve, creatieve of talige functie? Dan kan een video-cv je enthousiasme en spontaniteit extra in de verf zetten.

2. Zoek goede voorbeelden

Bekijk op voorhand een aantal video-cv's op Youtube, TikTok, Instagram... Zo doe je inspiratie op en zie je wat wel en niet werkt.

3. Focus op de vacature en het bedrijf

Pas je video-cv aan op maat van de job waarnaar je solliciteert. Focus op wat de werkgever vermeldt in de vacature, speel in op de actualiteit, verwijs naar een publiciteitscampagne of naar een bekend product van het bedrijf...

4. Hou het kort

Duurt je video te lang, dan verlies je de aandacht van de werkgever. 1 minuut is ideaal, 2 minuten het absolute maximum.

5. Wees vlot, vriendelijk en duidelijk

Oefen vooraf in wat je gaat zeggen zodat je vlot en spontaan overkomt. Doe alsof je tegenover een persoon zit en vertel je verhaal. Lees in geen geval je tekst af. Lach regelmatig en let erop dat je verstaanbaar bent.

Bekijk je video kritisch op deze punten en begin desnoods opnieuw tot het goed zit.

6. Gebruik je camera goed

Je hebt geen professionele apparatuur nodig om een video-cv op te nemen. Je smartphone of camera van je tablet of pc zijn meer dan geschikt. Let op deze richtlijnen:

  • Hou je smartphone of camera niet zelf vast terwijl je filmt. Dit komt amateuristisch over. Vraag iemand om jou te filmen of gebruik een statief. 
  • Zorg dat de camera dichtbij staat zodat je in close-up wordt gefilmd. Op die manier zijn je ogen goed zichtbaar.

  • Plaats je camera op ooghoogte. Het is de bedoeling dat je de werkgever recht in zijn gezicht kijkt.

  • Vermijd tegenlicht en ga met je gezicht naar het raam staan. Door het daglicht ben je beter te zien en is het voor de werkgever aangenamer om naar je te kijken.

7. Let op met afbeeldingen en muziek

Gebruik enkel afbeelden of muziek die rechtenvrij zijn en vermeld de bron indien nodig.

8. Link naar je sociale media

Video-cv's zijn meestal te groot om via mail te versturen. Publiceer je video op een van je sociale media, bijvoorbeeld: YouTube, Vimeo, TikTok... Voeg zeker een link naar je profiel toe aan je sollicitatie.

Nog twijfels?

Toon je video-cv aan je familie of vrienden en vraag of je persoonlijkheid goed uit de verf komt. Of bekijk het webinar 'Het sollicitatiefilmpje: maak het verschil' als je meer tips zoekt.