53% van de Oekraïners ging al aan de slag in Vlaanderen
De oorlog in Oekraïne is bijna 3 jaar aan de gang. Vlaanderen heeft van bij het begin van de oorlog Oekraïners opgevangen en begeleiding voorzien. Zo werd er door VDAB ingezet op het begeleiden van Oekraïners naar de arbeidsmarkt. Sindsdien schreven 19.124 Oekraïners zich in bij VDAB. Daarvan heeft 53% al gewerkt in Vlaanderen. Dat aantal neemt stelselmatig toe. Steeds meer Oekraïners krijgen het Nederlands onder de knie en vinden hun weg op de arbeidsmarkt.
Volgens de meest recente cijfers van Statbel zijn er 24.391 Oekraïense ontheemden op beroepsactieve leeftijd in Vlaanderen (cijfers tot en met juni 2024). Met het statuut ‘tijdelijke bescherming’ mogen ze in Vlaanderen werken. Sinds mei 2023 moeten Oekraïners in Vlaanderen zich verplicht inschrijven bij VDAB.
Op het einde van vorig jaar waren 19.124 Oekraïners ingeschreven bij VDAB. 48% is hooggeschoold, 28% is middengeschoold en 24% is kortgeschoold.
De kennis van het Nederlands blijft een belangrijke randvoorwaarde om snel een job te vinden. Via VDAB en de partners van VDAB zoals de Agentschappen voor Integratie en Inburgering worden opleidingen Nederlands aangeboden.
53% van de Oekraïners die bij VDAB ingeschreven is, heeft al gewerkt, 35% is nog aan de slag. Dat is zowel voor wie gewerkt heeft als voor wie nog steeds aan de slag is 8 procentpunt hoger dan een jaar geleden. Als we kijken naar alle Oekraïners in Vlaanderen (en niet enkel naar de Oekraïners die zich bij VDAB inschreven, ondanks het feit dat dit verplicht is), leren cijfers van de KSZ ons dat in juni 2024 44% van de Oekraïners in Vlaanderen al werkervaring had. Dit komt tot uiting wanneer we dit cijfer vergelijken met Wallonië en Brussel, waar volgens dezelfde cijfers van de KSZ respectievelijk 18,6% en 16,6% eind juni 2024 werkervaring had opgebouwd.
Hoogste tewerkstelling in West-Vlaanderen en Limburg
In West-Vlaanderen en Limburg ligt de tewerkstelling van ontheemden het hoogst met respectievelijk 58,6% en 58,4% van de Oekraïners die in deze provincies al werkervaring hebben.
Brugge en Turnhout best scorende centrumsteden
Onder de centrumsteden scoren Brugge (68,6%) en Turnhout (60,6%) het best. Sommige centrumsteden doen dan ook extra investeringen, maken heldere afspraken en werken intens samen met VDAB. Zo heeft VDAB bijvoorbeeld bij heel wat lokale besturen inschrijfsessies georganiseerd of waren er jobdagen voor Oekraïners die doorgingen bij een lokaal bestuur.
Wim Adriaens, CEO VDAB: “Het aantal Oekraïners dat zich bij VDAB inschrijft én aan de slag blijft significant stijgen. Onze volgehouden inspanningen werpen dus vruchten af. VDAB biedt elke Oekraïner de mogelijkheid om een opleiding te volgen bij VDAB of een van onze partners. Dit kan gaan om een beroepsopleiding maar evengoed om begeleiding bij hoe je een sollicitatie aanpakt. De Oekraïners zijn dankbaar voor de ondersteuning die VDAB hen geeft”