6.500 werkzoekenden kunnen vanaf volgend jaar terecht in een werkervaringsstage

Op vraag van minister van Werk Jo Brouns en de Raad van Bestuur van VDAB werd het aanbod aan werkplekleren voor werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt onder de loep genomen. De Vlaamse Regering vereenvoudigt deze drie erg gespecialiseerde vormen van werkplekleren naar één ruimer kader van werkplekleren.

Minister van Werk Jo Brouns: “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook experten en VDAB-bemiddelaars, zien soms de bomen door het bos niet meer. Met deze hervorming vereenvoudigen we drie verschillende vormen van werkplekleren naar één, duidelijk, breed, flexibel kader. Dit moet de drempel verlagen om werkplekleren aan te vangen én het biedt meer mogelijkheden aan VDAB én aan organisaties om het werkplekleren aan te bieden op hun eigen manier. Een absolute win-win, dus.”

De werkervaringsstage is bedoeld voor een ruime groep van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat om werkzoekenden die niet meteen de stap naar een job kunnen zetten, vaak doordat ze geen recente werkervaring hebben en/of hun competenties niet kunnen aantonen. Soms moeten ook medische, mentale, psychische of sociale drempels overwonnen worden. 

Een werkervaringsstage geeft deze werkzoekenden de mogelijkheid om algemene competenties te versterken, zoals samenwerken, goed communiceren of plannen. Het biedt hen ook een recente werkervaring in de richting van een job die ze zouden willen doen. Indien dat nodig is, kan er ook gewerkt worden aan het wegwerken van medische drempels. Zo zorgt de stage ervoor dat ze met een sterk cv een job kunnen zoeken op de arbeidsmarkt. 

Hervorming werkplekleren

Zowel de activeringsstage als de gespecialiseerde beroepsverkennende stage houden op met te bestaan. VDAB zal deze integreren in de werkervaringsstage. In de afgelopen jaren maakten gemiddeld zo’n 6.500 werkzoekenden gebruik van één van de drie types van werkplekleren. Met deze nieuwe regelgeving wil minister Brouns in de eerste plaats een vereenvoudiging in het aanbod realiseren. Daarnaast wil hij een flexibel basisinstrument bieden, zodat er meer en gemakkelijker gebruik gemaakt kan worden van deze dienstverlening van VDAB. De wijziging zal ingaan vanaf 1 januari 2023. 

Deze wijziging brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo wordt er meer duidelijkheid gecreëerd voor zowel de werkzoekende, de werkgever als de bemiddelaar. Werkzoekenden krijgen bovendien een premie van maandelijks 200 euro bruto voor een voltijdse werkervaringsstage.

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder van VDAB: ‘We zijn zeer tevreden met deze hervorming. Iedereen is gebaat bij eenvoudige en doelgerichte dienstverlening. We kunnen de werkervaringsstage nu gebruiken om nog meer mensen stappen richting werk te laten zetten door ervaring te laten opdoen op de werkvloer.’

Naast de werkervaringsstage, blijven andere formules voor werkplekleren bestaan. Met de individuele beroepsopleiding (IBO) is er voor de werkgever de mogelijkheid om, op maat van de werkzoekende, een job aan te leren op de eigen werkvloer. Het gaat dan om een betaalde opleiding die – indien succesvol – wordt beklonken met een vast contract. Ook is er de beroepsinlevingsstage waar niet alleen werkzoekenden, maar ook studenten, zelfstandigen of werknemers gebruik van kunnen maken om competenties te versterken en werkervaring op te doen. Werkzoekenden die naar school gaan willen combineren met leren op de werkvloer, kunnen een opleiding volgen met leertijd.

Een vraag?

Woordvoerder Joke van Bommel

Vragen als journalist

Joke Van Bommel - woordvoerder

Persattaché kabinet Brouns

Dennis Rombauts