8.200 openstaande vacatures in de schoonmaak, VDAB trekt markten op om mensen te vinden

Vanaf vandaag gaat VDAB in heel Vlaanderen toeren met een Poetsmobiel. Het doel? Kandidaten vinden voor de meer dan 8.200 openstaande vacatures in de schoonmaaksector. De primeur is voor Sint-Truiden. Vlaams minister van Werk, Jo Brouns en burgemeester van Sint-Truiden, Ingrid Kempeneers, geven het startschot.

Vlaams minister van Werk, Jo Brouns: “Met deze poetsmobiel breekt VDAB uit en gaat ze letterlijk de boer op met haar opleidingsaanbod. Na het succes van de industriehub en de horecatrailer richten we onze pijlen op de schoonmaaksector. Met deze uitbreekactie zorgen we ervoor dat toekomstige arbeidskrachten op een erg laagdrempelige en proactieve manier kennismaken met het opleidingsaanbod. VDAB kan zo iedereen die dat wil op zeer korte tijd professioneel vormen om in te stappen in deze sector en heeft in die opleidingen niet alleen oog voor techniciteit, maar ook voor ergonomie, digitale vaardigheden en taal. De schoonmaaksector en schoonmaken is een vak waar veel meer bij komt kijken dan enkel poetsen. Het is een sector met een ontzettend grote maatschappelijke meerwaarde waar élk talent telt! Daarom ook een warme oproep aan onze werkgevers om dit beroep zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Door kansen te geven, door goede arbeidsomstandigheden te bieden en gebruikers goed te begeleiden bij het onthaal en tijdens de tewerkstelling.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester Sint-Truiden: “Met de poetsmobiel willen we de clichés die vaak bestaan rond poetshulp doorprikken. De schoonmaakster is zeer divers en biedt veel mogelijkheden voor verschillende profielen. Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk mensen die kunnen werken ook daadwerkelijk aan werk helpen. Werk geeft structuur aan je dag, zorgt voor voldoening en creëert een netwerk. De VDAB Poetsmobiel zal voor veel mensen een springplank richting de jobmarkt zijn. Als stad zijn we uiteraard blij dat wij als eerste stad dit project mogen verwelkomen."

De VDAB Poetsmobiel trekt de komende weken door heel Vlaanderen om werkzoekenden warm te maken voor een job in de schoonmaaksector. De eerste halte is vandaag de markt in Sint-Truiden. Bezoekers kunnen er kennismaken met de sector en de verschillende jobs. Bemiddelaars van VDAB staan klaar om vacatures in de regio door te nemen. Wie dat wil, kan meteen zijn schoonmaakkennis testen aan de hand van enkele praktische proeven. Moeten je technieken wat ‘opgepoetst’ worden? Dan kan je je inschrijven voor één van de vele schoonmaakopleidingen. 

Ook voor werkgevers is er een aanbod: zij kunnen kennismaken met de dienstverlening die VDAB op maat van hun noden aanbiedt. Na Limburg trekt de VDAB Poetsmobiel voor enkele dagen naar Oost-Vlaanderen, om daarna ook de rest van Vlaanderen aan te doen. 

8.200 openstaande schoonmaakvacatures
Eind augustus stonden er in Vlaanderen 8.253 schoonmaakvacatures open. De sector kampt al lange tijd met personeelstekorten. Schoonmaker bij mensen thuis is met 6.880 openstaande vacatures het grootste beroep in deze beroepsgroep en staat ook in de top 10 van knelpuntberoepen. Het knelpunt wordt veroorzaakt zowel door kwalitatieve redenen als specifieke arbeidsomstandigheden. Poetsdiensten zoeken werknemers die zelfstandig kunnen werken en kwalitatief werk leveren. Cruciaal voor dit beroep is het kunnen opbouwen van een vertrouwensrelatie met de klant. Want schoonmakers werken in het huis van de klant, vaak op momenten dat de klant zelf niet thuis is.

Naast deze kwalitatieve eisen zijn er ook arbeidsomstandigheden die de invulling bemoeilijken. Schoonmaker bij mensen thuis is een fysiek lastig beroep. Vaak zijn het functies voor deeltijds werk, maar dat is voor sommigen een troef om werken te kunnen combineren met een gezin. Verder is de job vaak aantrekkelijk door de kleine afstanden tussen woon- en werkplaats. Soms is een eigen wagen echter nodig, vooral door de geografische concentratie van de arbeidsreserve in stedelijke woonwijken en de vraag naar poetspersoneel elders, bijvoorbeeld in de randgemeenten. Dit geldt eveneens voor huishoudhulpen die op 1 dag meerdere klanten bedienen.

Joris Philips, provinciaal directeur VDAB Limburg: “In Limburg stonden er eind augustus meer dan 8.200 schoonmaakvacatures open. De vele vacatures in de schoonmaak bieden mooie kansen voor iedereen die graag actief wil worden op de arbeidsmarkt. Met de Poetsmobiel trekt VDAB naar de mensen om samen met hen hun vaardigheden en mogelijkheden te ontdekken. We hopen hiermee velen van hen te overtuigen over de kansen die de schoonmaaksector biedt. Een job als huishoudhulp geeft bijvoorbeeld veel autonomie op vlak van werkuren, waardoor de combinatie tussen werk en gezin haalbaar is. De Poetsmobiel is een nieuw initiatief, waarmee we zoveel mogelijk mensen willen bereiken en  informeren over jobs in de sector. Als VDAB doen we dit in een goed partnerschap met lokale besturen, zo zijn we samen meer dan ooit sterk voor lokaal werk."

“Dit is dé ideale gelegenheid om werkgevers en werkzoekenden samen te brengen en kennis te laten maken met de algemene dienstverlening van de VDAB, en in het bijzonder de opleiding “schoonmaak". Als arbeidsbemiddelingsdienst speelt de VDAB een cruciale rol in de zoektocht naar werk. Een job hebben, is en blijft uiteindelijk de beste sociale bescherming", vertelt schepen van Tewerkstelling Günther Dauw. “Dergelijke initiatieven zorgen ervoor dat de begeleiding naar een job of een nieuwe uitdaging naadloos verloopt. Wie wil doorgroeien, zich heroriënteren of gewoonweg een nieuwe impuls geven aan zijn of haar loopbaan, kan met onze bemiddelaars alle openstaande vacatures in de regio doornemen. Op vraag van lokale handelaars, horeca uitbaters, kmo’s en bedrijven integreerden we het aanbod van de VDAB zelfs in onze stadsapp. Zo worden vacatures automatisch gedeeld en ondersteunt het Lokaal Bestuur de lokale ondernemers mee in hun zoektocht naar personeel. Dienstverlening op maat van elke persoon, dat is waar we naar streven. Iedereen aan het werk, ook wie minder kansen heeft op de arbeidsmarkt", vervolgt schepen Günther Dauw.

Poetsmobiel
©VDAB

 

Een vraag?

Woordvoerder Joke van Bommel

Vragen als journalist

Joke Van Bommel - woordvoerder