De arbeidsmarkt is veranderd. VDAB verandert mee. Volgt de rest?

Zoek je vandaag een nieuwe medewerker? Of een nieuwe job? Dan is dat een heel andere belevenis dan 5 tot 10 jaar geleden. Wie vandaag naar de arbeidsmarkt kijkt en vergelijkt met 2019 ziet een andere realiteit.

Vandaag zijn er bijna 70.000 openstaande vacatures, 26% meer dan in 2019. In dat jaar waren 215.000 werkzoekenden ingeschreven bij VDAB, vooral werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering. Vandaag zijn dat er evenveel, maar slechts de helft ontvangt een werkloosheidsuitkering. De andere helft zijn mensen met een leefloon, ziekeuitkering of zonder uitkering. In de voorbije 4 jaar is de doelgroep van VDAB .fundamenteel veranderd. De kandidaten voor de vele vacatures dus ook.

Het bereiken van niet-beroepsactieven is een belangrijke nieuwe opdracht die VDAB in de afgelopen jaren kreeg. Het is één van de opdrachten die volgen uit het Vlaams Regeerakkoord en de daaropvolgende VESOC-akkoorden tussen de Regering en de sociale partners. Dat levert resultaten op. Sinds 2019 slaagde VDAB er samen met meer dan 600 partners in om 580.000 mensen (opnieuw) naar werk te begeleiden. VDAB mag trots zijn op 90% tevreden werkzoekenden en 80% tevreden werkgevers.

Door de instroom van niet-beroepsactieven bij VDAB is de talentenvijver waar we vandaag in vissen veel diverser dan in 2019. Sinds 2019 schreven zowat 360.000 niet-beroepsactieven zich in bij VDAB. Zo’n 200.000 van hen gingen aan het werk. Al komen drempels zoals taal, opleiding, huisvesting, mobiliteit, kinderopvang en gezondheid steeds terug. Bovendien veranderen ook de behoeften van werkgevers. De nood aan opleiding is dan ook groot. Deze situatie vereist dat meer mensen kansen krijgen, ook als niet alle vinkjes voor de perfecte kandidaat zijn aangeduid. De evolutie stemt positief, maar de uitdaging blijft groot.
Een veranderende doelgroep goed bedienen, dat kan enkel als je een lerende organisatie bent. Samen met bondgenoten innoveert VDAB daarom voortdurend. Denk aan lokale partnerschappen onder de noemer ‘capacity building’, werkschakelpunten en vouchers. Innoveren betekent ook testen, fouten maken en leren wat werkt. De Raad van Bestuur vraagt de nodige tijd en het vertrouwen om te kunnen leren en evalueren.


Want meer nog dan over het bereiken van een werkzaamheidsgraad van 80%, gaat dit over het geven van een kans op werk aan zoveel mogelijk mensen. Iedereen heeft immers recht op werk. VDAB heeft bewezen een belangrijke speler te zijn in dit streven, maar het is een inspanning die de hele samenleving aangaat.


Om een werkzaamheidsgraad van 80% te bereiken, zouden tegen 2030 90.200 extra burgers aan het werk moeten zijn. Dat gaat niet alleen over mensen aan werk helpen, maar vooral over het voorkomen dat mensen in werkloosheid, ziekte of inactiviteit belanden. Activeren zonder dat er op deze terreinen beterschap is, is dweilen met de kraan open. Op deze terreinen zijn anderen aan zet, zowel beleidsmakers als andere instanties. VDAB reikt de hand uit om daarin te ondersteunen. Willen we echt iedereen een kans op werk geven, dan moeten alle neuzen richting werk.


Raad van Bestuur VDAB
 

Een vraag?

Woordvoerder Joke van Bommel

Vragen als journalist

Joke Van Bommel - woordvoerder

Vragen als werkzoekende