Deelnemers 'Recht naar de gevangenis' krijgen opleiding schoonmaak van VDAB

VDAB begeleidt gedetineerden naar werk via opleiding en bemiddeling. In het tv-programma Recht naar de Gevangenis komt een opleiding schoonmaak van VDAB aan bod. Die dienstverlening is belangrijk want onderzoek toont aan dat een job de re-integratie na een periode van opsluiting aanzienlijk verhoogt. Daarom wil VDAB zijn dienstverlening voor deze doelgroep verder uitbouwen.

In het Play4-programma Recht naar de Gevangenis kwam gisteren voor het eerst een opleiding van VDAB voor gedetineerden aan bod. In het programma delen 6 machthebbers de cel met 6 ex-gedetineerden. Samen testen ze de nieuwe gevangenis van Haren. Eén van de activiteiten waar de gedetineerden aan kunnen deelnemen, is een opleiding schoonmaak van VDAB. 

Christel is instructeur schoonmaak bij VDAB en leert in het tv-programma aan haar cursisten hoe ze best ramen poetsen, een poetskar klaarmaken en hoe een professionele schrobmachine werkt. “Normaal gezien geef ik de opleiding aan een groep gedetineerden. De doelgroep was nu toch iets anders samengesteld,” lacht Christel, “ze beseffen nu wel dat ook voor schoonmaak een opleiding heel erg van pas komt en dat er vooral voor de professionele schoonmaak veel te leren valt. Gelukkig zijn mijn cursisten meestal heel gemotiveerd.”

Bekijk hier het fragment

VDAB voor meer dan 2.000 gedetineerden
Deze en andere opleidingen biedt VDAB aan voor gedetineerden. Met zo’n opleidingen en met bemiddeling wil VDAB gedetineerden voorbereiden op hun herintrede op de arbeidsmarkt. De dienstverlening van VDAB staat open voor zowel beklaagden, veroordeelden als geïnterneerden. Een gedetineerde verliest immers zijn recht op vrijheid, maar niet zijn recht op hulp- en dienstverlening. In 2022 begeleidde VDAB 2.087 gedetineerden, waarvan er 828 begeleidingen waren opgestart in dat jaar.

In de dienstverlening van VDAB heeft een gedetineerde in samenspraak met zijn bemiddelaar verschillende mogelijkheden. Een gedetineerde kan op zoek gaan naar vacatures, rekening houdend met mogelijk opgelegde voorwaarden door de rechtbank (bijvoorbeeld een beroepsverbod of regioverbod). De bemiddelaar zoekt dan samen met de gedetineerde naar gepaste vacatures. Hij of zij ondersteunt de gedetineerde in het hele sollicitatieproces en treedt op als tussenpersoon met de werkgever. 

Een gedetineerde kan ook een opleiding volgen of bijleren op een werkplek. Ook hier houdt de bemiddelaar van VDAB rekening met alle mogelijke belemmeringen enerzijds en wordt er anderzijds sterk gekeken naar de competenties die de gedetineerde verwierf voor opsluiting maar ook tijdens de opsluiting door het volgen van opleidingen of het werken binnen een werkhuis. VDAB zet ook in op werkplekleren want dat neemt drempels weg bij werkgevers. Werkgevers zien een gedetineerde aan het werk en kunnen zich daardoor een beter beeld vormen van de competenties die hij of zij in huis heeft.

In zijn dienstverlening aan gedetineerden kijkt VDAB naar alle drempels waarmee ze geconfronteerd worden. Zo raakten gedetineerden uit de gevangenis van Beveren niet op hun werk, opleiding of sollicitatiegesprek. Daarom zorgde VDAB voor fietsen waardoor de gedetineerden nu wel op hun bestemming geraken.
 

Meer opleiding en werk binnen gevangenismuren
VDAB ziet de gevangenis als een plek waar mensen werkervaring kunnen opdoen en competenties kunnen verwerven in voorbereiding op hun vrijlating. Daarom wil VDAB samen met het gevangeniswezen, het Agentschap voor Justitie en Handhaving en onderwijs meer inzetten op werk en opleiding binnen de gevangenismuren. 

Minister van Werk, Jo Brouns: “Het is een maatschappelijke opdracht om met werk de kans op herval te verkleinen. Als je weet dat de meeste ex-gedetineerden herhaaldelijk in de gevangenis terecht komen, dan is werk essentieel om die cirkel te doorbreken. Bovendien  kadert dit ook in de bredere ambitie om de werkzaamheidsgraad te verhogen.”

Wim Adriaens, CEO van VDAB: “De dienstverlening van VDAB binnen de gevangenismuren is niet louter een opdracht in het kader van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt willen we alle talenten aanspreken. In samenwerking met het Agentschap voor Justitie en Handhaving willen we bijdragen aan de ambitie van de federale en Vlaamse regering om detentie om te vormen van ‘een periode van wachten’ tot een opportuniteit om te werken aan de loopbaan.”
 
Fietsen van VDAB bij gevangenis van Beveren:

Fietsen
©VDAB

 

Een vraag?

Woordvoerder Lies a.i.

Vragen als journalist

Lies Reynaert - woordvoerder a.i.

Woordvoerder minister Brouns

Bram Bombeek