Defensie en VDAB slaan handen in elkaar met nieuw samenwerkingsakkoord

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en federaal minister van Defensie Ludivine Dedonder ondertekenen vandaag een nieuw samenwerkingsakkoord tussen Defensie en VDAB. 

VDAB en Defensie werken al sinds 2008 nauw samen maar met dit eerste addendum worden nu nieuwe acties toegevoegd en wordt de samenwerking na corona terug op kruissnelheid gebracht. En dat is nodig want Defensie zoekt alleen dit jaar nog 2500 nieuwe mensen, waarvan de helft in Vlaanderen.

VDAB en Defensie werken al bijna 15 jaar actief samen rond werving van personeel, vorming en het delen van infrastructuur. Deze samenwerking loopt op verschillende locaties verspreid over Vlaanderen gaande van Zeebrugge tot Leopoldsburg. In 2008 volgde een bilaterale samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst wordt elk jaar verlengd.

Nieuw actieplan zet turbo op samenwerking na corona

Nieuw dit jaar is de ondertekening van een addendum dat tot doel heeft de samenwerking tussen beide partijen verder te operationaliseren. Het addendum heeft de vorm van een actieplan om de werving van personeel te bevorderen en de opleidingsmogelijkheden uit te breiden. Bovendien worden nieuwe acties toegevoegd om zo opnieuw een turbo te zetten op de samenwerking na corona. Door de coronacrisis is het aantal gezamenlijke activiteiten van VDAB en Defensie namelijk teruggevallen van 63 in 2020 tot een 25-tal in 2021. Dat aantal moet nu opnieuw omhoog.

Concreet betekent dit dat er opnieuw gezamenlijke fysieke infosessies, jobdagen en events georganiseerd worden. Op de website van VDAB zal de visibiliteit van Defensie-vacatures verhoogd worden en wordt er een aparte bedrijfspagina gelanceerd. VDAB voorziet ook extra begeleiding voor militairen die het leger willen verlaten en willen terugkeren naar de burgerlijke arbeidsmarkt.

Meer rijopleidingen voor zwaar vervoer en bus

Ook zullen infrastructuur en instructeurs vlotter uitgewisseld kunnen worden. VDAB zal voor hun opleidingen gebruik kunnen maken van locaties en materiaal van Defensie. Dat gaat bijvoorbeeld over het ter beschikking stellen van scheepsinfrastructuur voor opleidingen in de maritieme sector, voertuigen zoals trucks en militaire domeinen voor het geven van de opleidingen 'zwaar vervoer en bus'.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: 'De actualiteit toont ons meer dan ooit het belang van een sterke Defensie. Een nieuwe instroom van werkkrachten is nodig. Dit addendum zorgt voor de nodige actie om die instroom ook effectief te realiseren. Ik ben heel blij dat de focus daarbij vooral op jongeren, en zeker ook op NEET-jongeren, komt te liggen. Zij hebben kansen nodig om zich op een werkvloer te ontplooien en Defensie kan voor hen zeker de goede plaats zijn daarvoor. Zowel VDAB als Defensie winnen bij dit addendum. VDAB krijgt volop mogelijkheden om infrastructuur te gebruiken, Defensie kan dan weer rekenen op extra VDAB-dienstverlening om werkkrachten aan te trekken.'

Focus op jongeren & opleiding

Op de krappe arbeidsmarkt van vandaag is het ook voor Defensie moeilijk om voldoende geschikte profielen aan te trekken. Om alsnog de nodige werkkrachten aan te werven, zal er extra aandacht besteed worden aan het bereiken van jongeren. Voor heel wat functies is er een leeftijdsgrens tussen 25 en 33, afhankelijk van de functie. Het doel is om in 2022 meer dan 2500 mensen aan te werven, waarvan de helft voor Vlaanderen.

Dit kan vooral kansen bieden voor heel wat jongeren om te starten bij een werkgever die heel wat opleidingsmogelijkheden geeft. Om jongeren te laten kennismaken met Defensie wordt een pilootproject opgestart met VDAB. Ze zullen een korte stage kunnen volgen, zonder een engagement aan te gaan om een opleiding of tewerkstelling te starten. Op die manier kunnen jongeren op een heel laagdrempelige manier de organisatie en de jobs leren kennen.

Daarnaast zal er met dit addendum ook voor het eerst ingezet worden op duaal leren bij Defensie. Het gaat dan om opleidingen zoals autotechniek, polyvalent mecanicien en onderhoudsmecanicien, grootkeukenmedewerker en kok. Dit schept bovendien de kans op stageplaatsen voor werkzoekenden die via VDAB een opleiding volgen en die een stage willen lopen bij Defensie.

Federaal minister van Defensie Ludivine Dedonder: 'Het addendum dat we vandaag ondertekend hebben, versterkt het bestaande samenwerkingsakkoord uit 2008 tussen Defensie, het Vlaams Gewest en VDAB. Voortaan wordt dit partnerschap tussen overheidsinstellingen veel breder, gaande van aanwerving, over opleiding tot het delen van infrastructuur.

Onze ambitie is om tegen 2014 10.000 militairen en honderden burgermedewerkers aan te werven, en nog veel meer in de jaren daarna. Daarom is het belangrijk om samenwerkingen te ontwikkelen met de deelstaten en de gewestelijke instanties voor werkgelegenheid. Samengevat: deze samenwerking biedt voordelen voor de werkzoekenden, voor Defensie, én voor VDAB. De samenwerking versterkt ook de sociale rol van Defensie: in ruil voor je dienst aan de natie, krijg je opleiding en carrièreperspectieven. Ik vind dat heel positief.'

Arne Theylaert, directeur dienstverlening bij VDAB: 'VDAB heeft veel partnerschappen maar de samenwerking met Defensie springt eruit omdat we zo nauw samenwerken op zoveel verschillende vlakken. VDAB ondersteunt Defensie in de werving en opleiding van mensen. In een pilootproject gaan we samen met Defensie nieuwe technische medewerkers opleiden. Defensie voorziet het militaire luik van de opleiding, en VDAB het technische luik. Door de samenwerking kunnen we bovendien onze opleidingscapaciteit in de rijopleiding voor werkzoekenden optrekken. Dat gebeurt doordat Defensie hun terrein in Brasschaat ter beschikking stelt zodat we daar een rijopleiding zoals hier in Peutie kunnen voorzien.'

Een vraag?

Woordvoerder Lies a.i.

Vragen als journalist

Lies Reynaert - woordvoerder a.i.