Europese ministers van Visserij bezoeken visserijsimulator van VDAB
De visserijsector staat voor de uitdaging om voldoende, goed opgeleide medewerkers te vinden. Dat is niet alleen in Vlaanderen een uitdaging, maar ook in andere Europese regio’s. Daarom bezoekt een delegatie met de Europese ministers van Visserij op 25 maart het maritiem opleidingscentrum van VDAB in Zeebrugge. De sterke samenwerking tussen VDAB, onderwijs en privépartners zoals DEME en Jan De Nul is Europees een voorbeeld om de tekorten in de sector aan te pakken.
Vlaams minister van Visserij, Hilde Crevits, nodigt haar Europese visserijcollega's op 24 en 25 maart uit voor een informele Raad visserij in Brugge en Zeebrugge. Daar kunnen ze van gedachten wisselen over de toekomst van de EU visserij- en aquacultuursector.
“Beide sectoren staan voor vele uitdagingen, waardoor het belangrijk is om te kijken welke concrete acties op Europees niveau nodig zijn”, stelt Hilde Crevits, Vlaams minister van Visserij. Eén van die uitdagingen is het vinden van voldoende mensen met de juiste competenties om aan de slag te gaan in de sector. Niet alleen in Vlaanderen staan werkgevers uit de maritieme sector voor die uitdaging, dat is ook het geval in vele andere Europese regio’s.
Daarom staat op 25 maart een bezoek gepland aan het maritiem opleidingscentrum van VDAB in Zeebrugge. Het opleidingscentrum bestaat sinds 2008. Er vinden zowel opleidingen van onderwijs plaats, als opleidingen voor werkzoekenden door VDAB.
Het opleidingscentrum van VDAB biedt voorzieningen om mensen op te leiden voor het knelpuntberoep werktuigkundige in de scheepvaart, maar ook voor andere functies aan dek of in de machinekamer. In 2023 namen meer dan 1.400 cursisten deel aan opleidingsmodules in dit opleidingscentrum. De cursisten zijn afkomstig vanuit 25 verschillende organisaties en werkgevers waaronder VDAB, Defensie, onderwijs, baggerbedrijven, het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, het Zeevissersfonds, enzovoort.
Specifiek voor de visserij voorziet VDAB een opleidingstraject visserij. Cursisten leren het vak met de nieuwe visserijsimulator ‘FREYA’. Naast deze simulator, staan in het opleidingscentrum 5 andere simulatoren, onder meer een bagger- en een vaarsimulator. De aankoop van de nieuwe visserijsimulator gebeurde in een partnerschap tussen VDAB, de visserijsector, onderwijs, DEME en Jan De Nul.
Wim Adriaens, CEO van VDAB: “In dit opleidingscentrum helpen we de vissers en maritieme krachten van morgen op te leiden. Dat kunnen we doen dankzij sterke partnerschappen, zowel met privépartners zoals DEME en De Nul, als met andere organisaties zoals Defensie en Onderwijs. Dit opleidingscentrum is een mooi voorbeeld hoe VDAB als actieve regisseur op het terrein partners samenbrengt om met gezamenlijke inspanningen, gezamenlijke uitdagingen aan te pakken.”