Gedetineerden volgden meer dan 1.700 opleidingen via VDAB
VDAB begeleidt gedetineerden naar werk via opleiding en bemiddeling. Die dienstverlening is belangrijk want onderzoek toont aan dat een job de reïntegratie na een periode van opsluiting aanzienlijk verhoogt. Het aantal gedetineerden in een opleiding neemt toe. In 2022 volgden gedetineerden meer dan 1.700 opleidingen via VDAB.
Op dit moment begeleidt VDAB zo’n 1.800 gedetineerden naar een job. In zo’n begeleiding gaat een detentiebemiddelaar van VDAB samen met de gedetineerde bekijken wat de mogelijkheden zijn. Een gedetineerde kan op zoek gaan naar vacatures, rekening houdend met mogelijk opgelegde voorwaarden door de rechtbank (bijvoorbeeld een beroepsverbod of regioverbod). De bemiddelaar zoekt dan samen met de gedetineerde naar gepaste vacatures. Hij of zij ondersteunt de gedetineerde in het hele sollicitatieproces en treedt op als tussenpersoon met de werkgever.
Gedetineerden volgden 1700 opleidingen
Een gedetineerde kan ook een opleiding volgen of bijleren op een werkplek. Ook hier houdt de bemiddelaar van VDAB rekening met alle mogelijke belemmeringen enerzijds en wordt er anderzijds sterk gekeken naar de competenties die de gedetineerde verwierf voor opsluiting maar ook tijdens de opsluiting door het volgen van opleidingen of het werken binnen een werkhuis.
VDAB zet in op werkplekleren want dat neemt drempels weg bij werkgevers. Werkgevers zien een gedetineerde aan het werk en kunnen zich daardoor een beter beeld vormen van de competenties die de persoon in huis heeft. Omdat VDAB inzet op opleiding, neemt het aantal gedetineerden die dat doen, toe. In 2018 volgden gedetineerden 1.370 opleidingen in een opleidingscentrum of op de werkvloer. In 2022 volgden ze al meer dan 1.700 opleidingen. Het gaat bijvoorbeeld om opleidingen voor bekister-ijzervlechter, metselen of hulpkok.
Voorbereiden op herintrede op de arbeidsmarkt
Met opleidingen en met bemiddeling wil VDAB gedetineerden voorbereiden op hun herintrede op de arbeidsmarkt. De dienstverlening van VDAB staat open voor zowel beklaagden, veroordeelden als geïnterneerden. Een gedetineerde verliest immers zijn recht op vrijheid, maar niet zijn recht op hulp- en dienstverlening.
VDAB ziet de gevangenis als een plek waar mensen werkervaring kunnen opdoen en competenties kunnen verwerven in voorbereiding op hun vrijlating. Daarom wil VDAB samen met het gevangeniswezen, het Agentschap voor Justitie en Handhaving en onderwijs meer inzetten op werk en opleiding binnen de gevangenismuren.
Minister van Werk, Jo Brouns: “Het is een maatschappelijke opdracht om met werk de kans op herval te verkleinen. Als je weet dat de meeste ex-gedetineerden herhaaldelijk in de gevangenis terechtkomen, dan is werk essentieel om die cirkel te doorbreken. Bovendien kadert dit ook in de bredere ambitie om de werkzaamheidsgraad te verhogen.”
Wim Adriaens, CEO van VDAB: “Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt willen we alle talenten aanspreken. Ook voor gedetineerden heeft werken een positieve impact; het geeft hen een doel en helpt hen om opnieuw op een positieve manier deel te nemen aan onze samenleving. In samenwerking met het Agentschap voor Justitie en Handhaving willen we bijdragen aan de ambitie van de federale en Vlaamse regering om detentie om te vormen van ‘een periode van wachten’ tot een opportuniteit om te werken aan de loopbaan.”