Kapster wordt aluminiumconstructeur, met VDAB
Vorig jaar leidde VDAB meer dan 44.000 werkzoekenden op voor een beroep. Lindsey was cursiste bij VDAB en schoolde zich met een opleiding om van kapster tot aluminiumconstructeur. Het zijn verhalen die inspireren, tot ver buiten Vlaanderen. Op 28 juni komt een ministeriële delegatie uit Taiwan op bezoek bij VDAB om één van de nieuwste opleidingscentra van VDAB te bezoeken, de T2-campus in Genk. Want in Zuid-Oost Azië wil men een gelijkaardige campus bouwen. Vlaanderen inspireert.
Op 28 juni brengt een ministeriële delegatie uit Taiwan een bezoek aan de T2-campus van VDAB en partners. In Taiwan bestaan er plannen om een gelijkaardige mastercampus op te richten. De minister en zijn delegatie komen daarvoor inspiratie zoeken bij VDAB. In vergelijking met andere publieke bemiddelingsdiensten in het buitenland, heeft VDAB een sterk uitgebouwd opleidingsaanbod.
44.000 opgeleide kandidaten
Naast de T2-campus in Genk beschikt VDAB over meer dan 30 opleidingscentra verspreid over heel Vlaanderen. Daarnaast werkt VDAB samen met honderden partners die opleidingen aanbieden die door VDAB worden erkend. VDAB geeft zo’n erkenning als het om een opleiding gaat die leidt naar een knelpuntberoep. Daardoor kan een werkzoekende de opleiding gratis volgen, en komt VDAB ook tussen in de kosten voor cursusmateriaal, vervoer en kinderopvang. Werkgevers kunnen er ook voor kiezen om een kandidaat zelf (verder) op te leiden op de werkvloer. Daarvoor voorziet VDAB verschillende vormen van werkplekleren, waarvan IBO (individuele beroepsopleiding) de bekendste is.
In 2022 volgden 44.169 werkzoekenden een opleiding via VDAB of deden ze aan werkplekleren. In totaal volgden ze 78.300 opleidingen op de werkvloer of in een opleidingscentrum van VDAB of partners. Meestal combineert een werkzoekende een basisopleiding in een opleidingscentrum, met een stage op de werkvloer waar de werkgever de kandidaat op maat van het bedrijf kan opleiden.
Dat was ook het geval voor Ramona: “Vrachtwagenchauffeur worden is altijd mijn droom geweest. Het zit gewoon in de familie. Mijn vader heeft zijn eigen vrachtwagenbedrijf in Roemenië en mijn broer is ook vrachtwagenbestuurder. Mijn bemiddelaar bij VDAB hielp me om aan een opleiding te beginnen bij Hendriks. Daarna mocht ik een korte opleidingsstage volgen bij Eurosped. Nu ben ik bij hen aan de slag als vrachtwagenchauffeur en doe ik containervervoer bij de haven van Genk. Ik vind het heel fijn om te doen en ik heb ook genoeg tijd voor mijn twee kindjes dus dat is ideaal.”
Van kapster naar aluminiumconstructeur
VDAB wil steeds flexibeler kunnen inspelen op de vragen van werkgevers. Steeds meer opleidingen biedt VDAB daarom aan in modules. Samen met de werkgevers kan VDAB dan bekijken welke opleidingsmodules een kandidaat moet kennen om ergens te kunnen starten.
VDAB organiseert ook mobiele opleidingen. Dat zijn opleidingen die VDAB ergens tijdelijk en op verplaatsing kan organiseren. Dat kan wanneer een of meerdere werkgevers veel vacatures hebben voor een bepaald profiel en er geen aanbod is in de regio. Dat was bijvoorbeeld het geval voor werkgever Timmerman in de regio Maldegem. VDAB bood er tijdelijk de mobiele opleiding aluminium constructeur aan.
Lindsay volgde deze opleiding: “Ik heb haarzorg gestudeerd en ben een aantal jaren kapster geweest, maar uiteindelijk haalde ik daar geen voldoening meer uit. Ik wilde iets anders doen, maar wist niet goed wat. Ik hopte van job naar job tot mijn bemiddelaar bij VDAB me de opleiding voor aluminiumconstructeur voorstelde. Dat verraste me, maar ik ben er vol voor gegaan.” Na de opleiding kon Lindsay aan de slag bij het bedrijf Timmerman in Maldegem. Bram Calant, productiemanager bij Timmerman: “We zijn heel blij met Lindsay. Ze werkt sinds maart bij ons en is één van onze meest gemotiveerde werkkrachten. Ze weet hoe alles in elkaar zit en wil bovendien bijleren. Dat is waar we naar op zoek zijn.”
Op de succesformules van vacaturegerichte en mobiele opleidingen wil VDAB verder bouwen. Wim Adriaens, CEO van VDAB: “In de opleidingen focust VDAB op knelpuntberoepen, daar is de nood het hoogst en de kans op een job het grootst. In de toekomst willen we nog meer modulair en mobiel aanbod voorzien, zodat we heel gericht op de noden van werkgevers kunnen inspelen. Vergelijk het met bouwstenen die we voorzien vanuit VDAB, en waarmee we op maat een brug kunnen bouwen van de kandidaat naar de vacature. Onze opleidingen op maat vormen zo een unieke sterkte van VDAB.”
Meer info: www.vdab.be/opleidingen