Meer dan 6.000 werkzoekenden op weg naar diploma via VDAB, nooit waren dat er meer
In 2021 volgen 6.134 werkzoekenden een gratis opleiding via VDAB die hen naar een knelpuntberoep begeleidt. Nooit eerder lag dat aantal zo hoog.
In 2021 volgen 6.134 werkzoekenden een gratis opleiding via VDAB die hen naar een knelpuntberoep begeleidt. Nooit eerder lag dat aantal zo hoog. Ook vorig jaar was al een recordjaar met toen bijna 5.900 werkzoekenden in een opleiding. In vergelijking met 5 jaar geleden zien we een stijging met maar liefst 40%. In de top 10 van meest gevolgde opleidingen staan 8 opleidingen uit de zorgsector. Er zijn ook 105 werkzoekenden gestart in de nieuwe opleidingen voor kinderopvangbegeleider. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits wil de stijgende trend ook in de komende jaren aanhouden: 'We hebben de ambitie om in een passend opleidingsaanbod te voorzien voor elk knelpuntberoep.'
Vlaams minister van Werk, Hilde Crevits, wil die stijging aanhouden: 'Erkenningen voor onderwijskwalificerende opleidingstrajecten zitten in de lift. Binnen zorg en onderwijs werd vorig jaar al de verkorte educatieve master en de bachelor medische beeldvorming erkend. Maar ook in andere sectoren moeten we bekijken welke opleidingen we kunnen erkennen om de toestroom van kandidaten te verhogen, denk bijvoorbeeld aan de bouw. We hebben de ambitie om in een passend opleidingsaanbod te voorzien voor elk knelpuntberoep.'
Voor een groot aantal vacatures voor knelpuntberoepen heb je een diploma nodig. Denk bijvoorbeeld aan leerkracht secundair onderwijs of verpleegkundige, beroepen die je niet kan uitoefenen zonder het geschikte diploma. Alleen al voor het beroep verpleegkundige stonden eind oktober meer dan 2.200 vacatures open bij VDAB. Voor leerkracht secundair onderwijs zochten scholen nog 1.470 geschikte kandidaten.
VDAB erkent daarom opleidingen in het secundair of hoger onderwijs die de weg wijzen naar knelpuntberoepen. Die erkenning betekent dat werkzoekenden de opleiding gratis kunnen volgen. Het inschrijvingsgeld wordt betaald door VDAB, net als de vervoersonkosten, kosten voor lesmateriaal en eventueel kinderopvang. Tegelijkertijd behouden werkzoekenden hun werkloosheidsuitkering en krijgen ze ondersteuning en begeleiding van een VDAB-bemiddelaar.
Nooit volgden meer werkzoekenden een opleiding naar een knelpuntberoep via VDAB
In 2021 volgen 6.134 werkzoekenden een zogenaamd onderwijskwalificerend opleidingstraject via VDAB. Dat aantal kan nog oplopen door laattijdige inschrijvingen in november en december. Maar het aantal is nu al een record. Nooit eerder lag het aantal werkzoekenden met een VDAB-opleidingstraject zo hoog. In 2020 ging het om 5.882 cursisten. Vijf jaar geleden, in 2017, ging het nog om 4.467 cursisten.
Werkzoekenden die een gratis opleiding tot een secundair of hoger diploma willen volgen, moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Niet alleen moeten ze ingeschreven zijn bij VDAB als werkzoekende. Ze mogen ook nog geen diploma secundair onderwijs hebben als ze een secundair diploma wil behalen, of geen diploma hoger onderwijs hebben als ze een diploma hoger onderwijs wil behalen. Bovendien moeten kandidaten bereid zijn om een langdurige dagopleiding te volgen. Vooraleer werkzoekenden starten in zo'n opleiding, informeert VDAB de geïnteresseerden uitgebreid en gaan ze na hoe gemotiveerd iemand is.
Opleiding tot verpleegkundige is populairste opleiding
In de top 10 van de meest populaire opleidingen, staan naast opleidingen tot verpleegkundige, ook opleidingen waarmee werkzoekenden leerkracht, opvoeder-begeleider of boekhouder kunnen worden.
Het is ook positief om te zien dat er 105 werkzoekenden zijn die gestart zijn aan de nieuwe opleiding voor begeleider in de kinderopvang. De nood aan extra handen in de kinderopvang is groot, dus het is belangrijk dat via alle wegen extra mensen opgeleid worden.
Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: 'het is goed te zien dat onze nauwe samenwerking met de scholen resulteert in sterke resultaten. VDAB en de scholen brengen jaar na jaar steeds meer mensen naar knelpuntberoepen. Die goede samenwerking willen we verder zetten.'
Een overzicht van de erkende opleidingen, voorwaarden en andere informatie kunnen werkzoekenden vinden op www.vdab.be/diplomaviavdab.