Minister Crevits doet Vlaming nadenken over loopbaan
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits samen met VDAB vandaag de campagne 'work-up call'. Hiermee wil minister Crevits de Vlamingen doen nadenken over hun loopbaan.
Een jaar geleden ging België, net als vele buurlanden, in lockdown. Daarmee begon een periode van aangepast werken, thuiswerken, jobverlies en moeizame zoektochten naar werk. Niemand ontsnapte eraan. Het zette veel mensen aan het denken over hun loopbaan. Daarom lanceert Vlaams minister van Werk Hilde Crevits samen met VDAB vandaag de campagne 'work-up call'. Hiermee wil minister Crevits de Vlamingen doen nadenken over hun loopbaan: waar willen ze over een jaar staan? Op workupcall.be kan je een goed voornemen achterlaten om een jaar later hieraan herinnerd te worden. Het doel is mensen motiveren om hun loopbaan nu vast te pakken en actie te ondernemen met een opleiding, loopbaanbegeleiding of heroriëntering naar een nieuwe job.
'We roepen mensen op om nu na te denken over je loopbaan. Probeer je voor te stellen waar je over een jaar wil staan. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat die denkoefening je op weg helpt om vervolgens actie te ondernemen. Zo'n boodschap aan jezelf kan gaan van het volgen van een opleiding, over het bijsturen van je doelen in een jobzoektocht, tot het volgen van loopbaanbegeleiding om beter te weten wat je wil op vlak van werk. Op die manier sta je veel sterker op de arbeidsmarkt van morgen.' - Minister van Werk, Hilde Crevits
Arbeidsmarkt onder druk
Exact één jaar geleden ging de lockdown in. Niet-essentiële winkels gingen dicht. Enkel supermarkten, apotheken en andere essentiële handelszaken bleven open. Alle niet-essentiële verplaatsingen werden verboden. Thuiswerken werd vanaf dat moment de norm in België. Die maatregelen lieten zich meteen voelen op de arbeidsmarkt. In de afgelopen 12 maanden ontving VDAB een vijfde minder vacatures dan een jaar eerder. Het aantal werkzoekenden klokt een jaar na de start van de coronacrisis af op net geen 190.000. Na een jarenlange dalende trend, ligt dat aantal nu 4% hoger dan vorig jaar.
In het afgelopen jaar werden meer dan een miljoen mensen heel even of maandenlang tijdelijk werkloos, gingen anderen noodgedwongen op zoek naar een nieuwe job of maakten ze zelf een carrièreswitch. Voor veel mensen was, en is, de coronacrisis een wake-up call. Het heeft velen doen nadenken over hun loopbaan en tot veel vragen geleid: Welke richting kan ik uit nu ik werkzoekend ben? Is mijn huidige job het werk dat ik écht wil doen? Ben ik nog wel zeker van mijn job in deze onderneming? Hoe vind ik thuis een balans tussen werk en gezin? Wil ik straks terug dagelijks in de files gaan staan? Velen hun job is herleid tot de essentie, het babbeltje aan de koffiemachine en het contact met collega's, de creativiteit en dynamiek door samenwerking, is weggevallen.
Van wake-up call naar work-up call
Toch stellen mensen het zoeken naar antwoorden op die vragen uit. Dat blijkt uit een rondvraag die VDAB eind 2020 deed bij enkele loopbaancentra. Dat doen ze omdat de toekomst onzeker is, omdat ze te weinig tijd hebben, omdat ze te weinig energie hebben om eraan te beginnen, of om andere redenen. Nochtans is het nu belangrijker dan ooit om actie te ondernemen en zo je loopbaan in beweging te zetten. Met een opleiding, loopbaanbegeleiding of een tijdelijke job zorg je voor extra vaardigheden en sta je sterker op de arbeidsmarkt. Wie in beweging blijft kan gemakkelijker hun job behouden of van job veranderen.
Om ervoor te zorgen dat van uitstel géén afstel komt lanceert minister Crevits vandaag samen met VDAB een campagne met 'Work-up calls'. Met de oproep wil de minister iedereen wakker schudden en doen nadenken over hun loopbaan. Op workupcall.be kan iedereen een boodschap voor zichzelf achterlaten met voornemens, ambities of plannen voor het komende jaar. Over een jaar krijg je een bericht dat je herinnert aan de voornemens die je nu voor je loopbaan maakt. Op die manier wil VDAB mensen aansporen om hun loopbaan in handen te nemen. De boodschap is enkel door jezelf te beluisteren.
Met deze campagne willen de minister en VDAB iedereen aanspreken met een actieve loopbaan. Met de work-up calls kunnen Vlamingen aangeven wat ze nodig hebben om aan hun loopbaan te werken. Een analyse op basis van geanonimiseerde data zal VDAB inzichten geven in die noden.
Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: ''Schud jezelf even wakker, denk na over je loopbaan en neem actie. Dat is de boodschap van VDAB aan iedereen tussen 18 en 65 jaar. Want een sterk veranderende arbeidsmarkt houdt risico's in, maar biedt ook kansen. Kan je daarbij wat hulp gebruiken? VDAB staat voor je klaar, met eigen dienstverlening of die van partners, om ondersteuning te bieden op elk moment in je loopbaan, of je nu werk hebt, werk zoekt of twijfelt om ergens aan de slag te gaan.'