Nieuw initiatief voor nakende ontslagen - Werkschakelpunten als kansenmotor
VDAB voorziet in outplacementbegeleiding voor werknemers na een faillissement of herstructurering. Vandaag komt daar een nieuw initiatief bij: Werkschakelpunten. "Hoewel er een aanbod is van outplacement, willen we het aanbod verder uitbreiden en vooral de overstap van het ene werk naar het andere vergemakkelijken," zegt Vlaams minister van Werk Jo Brouns, "Vlaanderen heeft al langer het creëren van een permanente leercultuur hoog op de agenda staan. Dankzij gepaste dienstverlening kunnen zij hun transitie omzetten in een verhaal van kansen."
Nog te vaak hangt er een gevoel van schuld of schaamte rond ontslag en faillissement. Dit terwijl ontslag helemaal niet het einde hoeft te zijn van de loopbaan. In 2022 waren er 251 aanvragen voor een tussenkomst voor outplacementkosten bij het Sociaal Interventiefonds van VDAB. Bij deze 251 faillissementen waren 1776 Vlaamse werknemers betrokken. Zij kregen allen een outplacementaanbod.
In aanvulling op dat outplacementaanbod, lanceert Minister Brouns samen met VDAB een nieuw initiatief: Werkschakelpunten. Brede partnerschappen van lokale actoren zoals opleidingsverstrekkers, sectorfondsen, HR-dienstverleners of sociale partners, brengen in Werkschakelpunten expertise en kennis aan tafel om oplossingen op maat van werkgevers en werknemers te zoeken bij alle vragen over werk-naar-werk transities. Dat zijn transities zonder een periode van werkloosheid. Nog voor een mogelijk faillissement of ontslag, kan iemand de stap maken van de ene job naar de andere.
De Werkschakelpunten zullen werkgevers én werknemers van A tot Z ondersteunen in hun werk-naar-werk-vraagstukken. Dat kan gaan over transities binnen eenzelfde bedrijf of over bedrijven heen. Er kan gebruik gemaakt worden van heel wat publieke of private dienstverlening: loopbaanbegeleiding, competentiechecks, opleidingen, outplacement, …. De Werkschakelpunten hebben de opdracht om proactief naar werkgevers en werknemers toe te stappen met dat brede aanbod aan dienstverlening om zo bedrijven en individuen met (nakende) transitievragen tijdig de nodige ondersteuning te kunnen bieden.
Hiermee wil minister Brouns de persoonlijke impact van werkloosheid zo goed mogelijk opvangen en omvormen naar iets positiefs, om zo mogelijke periodes van werkloosheid in te korten of te vermijden. Met Werkschakelpunten ondersteunt de Vlaamse Regering volop mensen en ondernemingen op die cruciale momenten van verandering: carrièrewissels van individuen en herstructureringen van bedrijven. Zo kan er met Werkschakelpunten snel actie ondernomen worden, nog voor een dreigende herstructurering of faillissement.
De nieuwe Werkschakelpunten worden vandaag opgestart. Ze bouwen verder op de evaluatie van het proefproject CareerFlow, dat vandaag haar slotmoment houdt.
Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns: "Werknemers, werkgevers én sectoren moeten op een andere manier naar jobs en werk durven kijken. Het gaat niet langer over jobzekerheid, maar over loopbaanzekerheid. We moeten mensen vastgrijpen die noodgedwongen van job veranderen, maar ook mensen begeleiden die van job willen veranderen. Het versterkt de werknemer in zijn loopbaan en inzetbaarheid, helpt organisaties in het flexibel afstemmen van de vraag naar en het aanbod van talent, vermijdt dat werknemers in een uitkeringsstelsel terecht komen én pakt de mismatch op de arbeidsmarkt aan."
Wim Adriaens, CEO van VDAB: "Werkschakelpunten zullen aanspreekpunten zijn voor werknemers die op zoek willen naar nieuwe uitdagingen, maar ook voor diegene die noodgedwongen op zoek moeten naar een nieuwe job. Voor een bedrijf dat nieuwe werknemers nodig heeft, maar ook een bedrijf dat misschien op termijn mensen zal moeten loslaten. Zo willen we werknemers en werkgevers helpen om een transitie als een kans te bekijken, zonder negatieve ervaring van een periode in werkloosheid."