Online opleidingen VDAB zitten in de lift

Een kerntaak van VDAB is het voorzien van opleiding. Met opleidingen wil het agentschap mensen voorbereiden op een volgende stap in hun loopbaan. In 2023 ontwikkelden 163.000 mensen hun competenties bij VDAB of een partner van VDAB. Het agentschap investeert in online opleidingen. Het aantal mensen dat daar gebruik van maakt, neemt toe. In 2023 volgden meer dan 59.000 mensen online opleidingen en workshops. Een jaar eerder ging het om 51.000 mensen.

VDAB helpt mensen om hun competenties te ontwikkelen met opleiding en werkplekleren. Dat doet VDAB zowel fysiek als online, en samen met honderden partners. In 2023 hebben 163.047 mensen hun competenties ontwikkeld bij VDAB of een partner van VDAB. Het gaat vooral om werkzoekenden met een werkloosheids- of andere uitkering, of zonder uitkering. Maar ook andere gebruikers zoals werknemers of leerlingen kunnen gebruikmaken van het open aanbod van VDAB. Ze volgen opleidingen om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt. Ze versterken hun competenties met een opleiding of met werkplekleren.

Anton Dimitrov, teamleider digitale dienstverlening: “Een grote groep mensen mist bepaalde competenties om een vacature te kunnen invullen. Dat moet hen niet tegenhouden om geïnteresseerd te zijn in een bepaald beroep. Met opleiding kunnen we daar iets aan doen. Meer en meer combineren we online en fysieke opleidingen. En dat werkt.”

59.000 mensen volgden online opleidingen en workshops

De online opleidingen van VDAB zijn populair. 59.342 mensen volgden online opleidingen en workshops. Het aantal online opleidingen kreeg begin 2021, door de uitloop van de coronapandemie, een stevige boost. In 2022 viel het aantal gestarte online opleidingen wat terug. In 2023 ziet VDAB dat de online opleidingen terug aan populariteit winnen en een gelijkaardig niveau halen als het record in 2021.

  • 1.666 mensen volgden een online opleiding Nederlands voor anderstaligen. Dat is 9% hoger dan het jaar ervoor.
  • 3.959 mensen startten een online opleiding rond persoonsgerichte vaardigheden, een stijging met maar liefst 70% tov. 2022. Voorbeelden zijn efficiënt vergaderen of basisrekenen.
  • 56.267 mensen volgden een beroepsgerichte online opleiding, een stijging van 17% tov. 2022. Voor sommige klassikale beroepsopleidingen moeten werkzoekenden verplicht een online opleiding volgen. 
  • 4.498 mensen volgden een online workshop. Dat gaat bijvoorbeeld over verkooptechnieken, digitale vaardigheden of HR begrippen.

Meer dan 500 gratis online opleidingen op vdab.be

VDAB investeert in online opleidingen om het aanbod te verbeteren en uit te breiden. In 2023 bood VDAB meer dan 500 verschillende online opleidingen en workshops aan. Op de eerste plaats staat ‘Excel 365: efficiënt een rekenblad maken’. Ook populair zijn ‘Initiatie in boekhouden’, ‘Loon- en personeelsadministratie Basis’ en 'Retail: kassatrainer'.

Anton Dimitrov, teamleider digitale dienstverlening: “Een groot voordeel van het online aanbod is dat het een open aanbod is. Iedereen kan er gebruik van maken. De zomer is een ideaal moment om online een opleiding te volgen. Door de vele verlofperiodes van collega’s zijn er doorgaans minder mails, telefoons en andere dringende taken. Daardoor is er wat ruimte om te investeren in jezelf. Wat wil je graag beter kunnen of bijleren? Nog een voordeel van ons online aanbod is dat het gratis is, en dat je niet moet wachten op een startdatum. Je kan starten wanneer je wil, en waar je wil.”

Online opleidingen

Een vraag?

Woordvoerder
Woordvoerder Joke van Bommel
Vragen als journalist
Joke Van Bommel - woordvoerder
0499 41 81 35
joke.vanbommel@vdab.be
Servicelijn
Vragen als werkzoekende
0800 30 700