Sinds 2019 hielp VDAB 230.000 niet-beroepsactieven aan een job

Tussen 2019 en 2023 hielp VDAB 230.000 niet-beroepsactieven aan een job. Dat staat in het jaarverslag dat het agentschap vandaag publiceert. Deze legislatuur kreeg VDAB de opdracht om meer mensen te bereiken en aan het werk te helpen die niet werken en die ook niet op zoek waren naar werk. Samen met meer dan 1200 partners boekte VDAB de afgelopen jaren sterke resultaten.

Vlaams minister van Werk, Jo Brouns: “VDAB kan vandaag mooie cijfers presenteren. De keuze om meer in te zetten op bemiddeling van niet-beroepsactieven en persoonlijke begeleiding van werkgevers werpt duidelijk zijn vruchten af. VDAB zal zich in de toekomst meer dan ooit moeten focussen op de kerntaken zodat de nodige inspanningen geleverd kunnen worden om de moeilijker te activeren mensen te begeleiden naar de vele knelpuntvacatures. Ik ben tevreden dat ook steeds meer werkgevers beroep doen op de dienstverlening van VDAB.”

Eind 2023 waren er ongeveer 210.000 werkzoekenden ingeschreven bij VDAB. Tegenover december 2022 is dat een stijging met 14%. De voormalig niet-beroepsactieven namen het sterkst toe met 38%, en maken nu bijna de helft van de werkzoekenden uit. Het gaat onder meer om mensen met een leefloon, inburgeraars, sociale huurders, arbeidsongeschikt erkende mensen en mensen zonder een uitkering. De doelgroep van VDAB vergroot en verandert fundamenteel.

Elke Jeurissen, voorzitter VDAB: “De talentenvijver waar we vandaag in vissen is diverser geworden. Drempels zoals taal, opleiding, huisvesting, mobiliteit, kinderopvang en gezondheid komen steeds terug. Een groot deel van de niet-beroepsactieve burgers bestaat uit mensen die afgehaakt zijn tijdens hun zoektocht naar werk. Dat vraagt een nog meer laagdrempelige, enthousiasmerende en maatgerichte dienstverlening van VDAB en partners. Met de raad van bestuur van VDAB sturen we daarop aan.”

Wim Adriaens, CEO VDAB: “Om deze groep tot bij VDAB én aan het werk te krijgen, is sensibilisering, opleiding en intensieve dienstverlening op maat door VDAB en gespecialiseerde partners nodig. Daarnaast moeten we werkgevers overtuigen om met een open blik naar het potentieel te kijken. Met onze nieuwe focus behalen we sterke resultaten. Sinds 2019 schreven 406.887 niet-beroepsactieven zich in bij VDAB, waarvan 236.551 aan het werk gingen.”

Eén van de mensen die voorheen niet beroepsactief was, en aan het werk ging, is Sarah. Samen met haar bemiddelaar vond ze een opleiding die bij haar paste, met taalondersteuning. Sarah vertelt: “Ik kom uit Saudi-Arabië. Ik ben zes jaar geleden naar België gekomen. De rol van VDAB was enorm groot. Toen ik met de opleiding begon was mijn eerste vraag: ik ken de taal niet, dus mag ik de taal leren? Ik kon kiezen tussen twee opleidingen en ik heb elektromechanica gekozen. Ik heb één maand stage gedaan bij NMBS. Nu werk ik als ELM-technieker voor installaties en voertuigen binnen NMBS. Ik voel me goed. Ik doe mijn job graag. Ik heb zelfvertrouwen, veel motivatie en ambitie. Ik ben blij!”

Bekijk het verhaal van Sarah

Sinds 2019 volgden werkzoekenden 140.000 beroepsopleidingen

VDAB combineert bemiddeling en opleiding. Als iemand niet meteen matcht met een vacature, dan kan een opleiding helpen om de match te maken. Tussen 2019 en 2023 volgden werkzoekenden 140.637 beroepsgerichte opleidingen.

VDAB biedt zelf heel wat opleidingen aan, en wil evolueren naar kortere, modulaire opleidingen. Voor het aanbieden van meer intensieve opleidingen, met een langere doorlooptijd, rekent VDAB meer en meer op opleidingspartners zoals CVO’s, Syntra, en het hoger onderwijs. Met verschillende vormen van werkplekleren ondersteunt VDAB opleidingen op de werkvloer. 

Colruyt is één van de werkgevers die al enkele jaren gebruik maakt van IBO, de individuele beroepsopleiding. Voor anderstaligen biedt VDAB, samen met partners, IBO aan met taalondersteuning. VDAB-instructeur Jutta Polfliet geeft Nederlands aan een anderstalige cursist bij Colruyt: “Ik kom één à twee keer per week naar de winkel om de cursist te coachen. De lessen vinden zoveel mogelijk plaats op de werkvloer, in realistische situaties waar we de taal op een zo natuurlijk mogelijke manier kunnen aanleren. Als de werknemer meteen aan de slag kan, en het Nederlands kan leren tijdens zijn job, dan is die veel meer gemotiveerd. Dan gaat het allemaal veel sneller en efficiënter.”

Bekijk het verhaal van Jutta

Persoonlijke aanpak voor werkt: bijna 300.000 vacatures ingevuld

De voorbije jaren hebben werkgevers een prominente plaats gekregen in de dienstverlening van VDAB. Werkgevers kunnen VDAB inschakelen om mee te zoeken naar een kandidaat. Accountmanagers van VDAB gaan langs bij de werkgever en zoeken naar een oplossing op maat, met een opleiding of werkplekleren. Sinds 2019 vond VDAB voor 294.498 vacatures een kandidaat.

Enkele van die vacatures werden gepubliceerd door WESTPOLE Benelux. Ze zijn regelmatig op zoek naar nieuwe medewerkers en schrikken er niet voor terug om die zelf op te leiden. Samen met VDAB, Digitalcity.brussels, Actiris en INTEC Brussel ontwikkelde WESTPOLE het opleidingstraject LINK-IT Junior Native Cloud Engineer. 

Guy De Winne, S&S delivery manager bij WESTPOLE Benelux: “In onze sector kan je lang zoeken naar de ‘witte raaf’ als je iemand wil met kennis en ervaring. Je kan beter je eigen witte raven opleiden. Een positieve attitude en nieuwsgierigheid zijn voor ons belangrijker dan kennis van de laatste technologieën. Vandaar kwam ook het idee om een eigen opleidingstraject te starten. We speelden met het idee, en bespraken ons plan in een meeting met Actiris en Bruxelles Formation. VDAB en INTEC Brussel werden ook betrokken, omdat we Nederlandstalige kandidaten wilden opleiden. We zaten al snel op dezelfde golflengte.”

VDAB 2019-2023
©VDAB

Meer informatie

Benieuwd naar meer cijfers en getuigenissen? 
Lees het jaarverslag: vdab.be/trends-en-cijfers/jaarverslag 
Bekijk getuigenissen: vdab.be/getuigenissen

Een vraag?

Woordvoerder Joke van Bommel

Vragen als journalist

Joke Van Bommel - woordvoerder

Vragen als werkzoekende