Stad Genk en OCMW Genk hernieuwen samenwerking met VDAB Limburg
Voor de tweede legislatuur op rij sluiten VDAB Limburg, stad Genk en OCMW Genk een samenwerkingsakkoord met als ambitie zoveel mogelijk Genkenaren aan het werk te krijgen.
Voor de tweede legislatuur op rij sluiten VDAB Limburg, stad Genk en OCMW Genk een samenwerkingsakkoord met als ambitie zoveel mogelijk Genkenaren aan het werk te krijgen. De overeenkomst bevat een reeks maatregelen op maat van de Genkse arbeidsmarkt. Thema's als jeugdwerkloosheid, activering van niet-beroepsactieven, duurzame tewerkstelling en levenslang leren staan hoog op de agenda.
De Vlaamse regering wil 120.000 extra Vlamingen aan het werk tegen het einde van deze legislatuur. Hieronder vallen ook mensen die momenteel niet aan de slag zijn en niet naar werk zoeken. Om deze doelgroepen te bereiken worden VDAB en de lokale besturen ingeschakeld. Zo ook in Genk, waar – na goedkeuring door de Genkse gemeenteraad - het stadsbestuur, OCMW Genk en VDAB Limburg op 18 mei een hernieuwde samenwerking bezegelden en dit tot 2025.
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: 'Ik ben bijzonder blij dat VDAB Limburg, stad Genk en OCMW Genk blijvend de handen in elkaar slaan om zoveel mogelijk Genkenaren aan een goede job te helpen. Genk kent een lage werkzaamheidsgraad, maar dat betekent ook dat het potentieel om die werkzaamheidsgraad op te trekken groot is. Daarin ligt een belangrijke taak voor onze lokale besturen en organisaties. Zij weten heel goed wat er lokaal leeft, waar de grootste noden zijn en hoe daarop in te spelen. Door te kiezen voor meer werkplekleren bijvoorbeeld of door het sterker maken van De Leerwinkel waar iedereen terecht kan met vragen over opleidingen. Want ook in dit Genks verhaal is stimuleren van opleiding en verwerven van de nodige competenties cruciaal!'
Werkgelegenheidsbeleid op maat van Genk
Met het akkoord en via diverse nieuwe maatregelen willen alle partners zoveel mogelijk Genkenaren aan werk helpen. Daarnaast is er ook aandacht voor mensen – onder andere met een leefloon - die door het OCMW naar de arbeidsmarkt begeleid worden. VDAB pakt in samenwerking met het stadsbestuur ook de jeugdwerkloosheid en ongekwalificeerde uitstroom aan. Anders-actieven leren arbeidsvaardigheden aan en krijgen inzichten over mobiliteit en kinderopvang; factoren die vaak drempels vormen in de zoektocht naar een job. De Genkse dienst Tewerkstelling zal binnen de samenwerking vooral inzetten op het meer samenbrengen van lokale bedrijven en werknemers.
Hoofddoel van alle betrokken partijen is duurzame tewerkstelling creëren voor elke Genkenaar. Voor de meest kwetsbare werkzoekenden gaat dat onder andere om de creatie van extra jobs in de sociale economie.
Gebundelde krachten, meer impact
De samenwerkingsovereenkomst is gestoeld op drie centrale thema's: meer mensen aan de slag, veerkrachtige ondernemingen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt en sterkere loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat. VDAB Limburg, stad Genk en OCMW Genk brengen ze samen tot uitvoering, samen met andere partners in het onderwijs- en tewerkstellingsveld.
Tinne Lommelen, directeur VDAB Limburg: 'Als regisseur is VDAB verantwoordelijk voor de uitvoering van het Vlaams arbeidsmarktbeleid. In een centrumstad met grootstedelijke noden als Genk hebben we daar heel sterke partners en een stevige verankering met het lokaal bestuur voor nodig. Enkel samen zijn we sterk in werk!'
'Via partnerschappen als deze kunnen we inspelen op de lokale noden en de lokale inbedding van onze projecten garanderen", vult Yilmaz Kurtal, schepen van Werk, aan. 'Waar het Genkse en het Vlaamse beleid elkaar raken, daar bundelen we de krachten. Met onder andere extra inspanningen voor ongediplomeerde schoolverlaters, jongeren die langdurig werkzoekend zijn en anders-actieven die onze hulp meer dan nodig hebben om aan werk te geraken.'
Ria Grondelaers, schepen van Sociaal Welzijn en Voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst: "De coronacrisis raakt wie kwetsbaar is het hardst. Het OCMW en VDAB schenken extra aandacht aan wie de kracht of de skills mist om werk te vinden. We werken hard aan een optimale begeleiding van leefloongerechtigden en focussen op Genkenaren die begeleiding krijgen van maatschappelijk assistenten."
Anniek Nagels, schepen van Talentontwikkeling: 'Genk zet volop in op talent en op levenslang leren; niet alleen bij kinderen en jongeren, maar ook bij volwassenen. Een initiatief als de Leerwinkel – waar volwassenen terecht kunnen met vragen over opleidingen – is daar een mooi voorbeeld van. Door de krachten te bundelen met sterke partijen als het OCMW en VDAB Limburg zullen we nog meer op maat van de Genkse arbeidsmarkt kunnen werken.'
Niet de eerste overeenkomst
Stad Genk, OCMW Genk en VDAB Limburg hebben een rijke traditie van samenwerking. In 2012 werd voor het eerst een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen deze partners om het stedelijk welzijns- en arbeidsmarktbeleid op elkaar af te stemmen. De overeenkomst gold voor de legislatuurperiode 2012-2018. In 2019 verliep de samenwerking verder volgens de geest van die overeenkomst. Uitgangspunt van de nieuwe samenwerking is een geïntegreerde benadering van de Genkse werkzoekenden.