VDAB en Constructiv pakken tekort in de bouw aan

VDAB telt 7700 openstaande knelpuntvacatures in de bouwsector

In de bouwsector staan bijna 7700 vacatures open die maar moeilijk ingevuld raken. De energiemaatregelen zetten extra druk op de vraag naar personeel. Op vraag van minister van Werk Crevits, ondertekenen Constructiv, de sectororganisatie voor de bouwsector, en VDAB daarom vandaag een actieplan om de krapte in de bouw aan te pakken. Het actieplan bevat 50 acties die VDAB en Constructiv zullen uitvoeren tegen 2024. 

In de afgelopen 12 maanden ontving VDAB bijna 25.000 vacatures van werkgevers uit de bouwsector. Daarvan stonden eind september nog 7.753 vacatures open, ruim 1000 meer dan een jaar eerder. Het wordt een steeds grotere uitdaging om de vacatures ingevuld te krijgen. De energiemaatregelen zetten extra druk op de vraag naar personeel. Bovendien hebben veel beroepen in de bouw een knelpuntkarakter. 

Tot de meest prangende beroepen die op de knelpuntberoepenlijst van VDAB voorkomen, behoren heel wat bouwberoepen, gaande van dakdekker, wegenwerker, bekister-ijzervlechter, buitenschrijnwerker en wegenwerker tot sanitair installateur, installateur van centrale verwarming, elektricien en kraanbestuurder. In de top 10 van knelpuntberoepen in de bouwsector staan voor het beroep ‘wegenwerker’ de meeste vacatures open (755). Daarnaast staan er ook 424 vacatures open voor metselaar, en er zijn meer dan 300 openstaande vacatures voor buitenschrijnwerker. Daarom lanceren VDAB en Constructiv, op vraag van minister Crevits en ondersteund door minister Brouns, een nieuw actieplan.

Het nieuwe actieplan 2024 bevat 4 prioriteiten met daaronder in totaal 50 acties die VDAB en Constructiv in samenwerking zullen uitvoeren. De acties bouwen voort op doelstellingen die beide partijen nastreven en op de bewuste keuze om krachten te bundelen en zo samen betere resultaten te bereiken voor de bouwbedrijven, werkgevers en werknemers.

Enkele acties uit het plan:

  • VDAB en Constructiv ambiëren 5.000 werkplekleeracties per jaar te realiseren
  • Constructiv zet samen met de bouwsector in op de imagocampagne ‘De Bouw Kijkt Verder’, waarin de samenwerking met VDAB mee in de kijker wordt gezet, en vice versa.
  • In functie van de invulling van knelpuntvacatures in de bouw, kunnen werkzoekenden via VDAB hun rijbewijs B behalen.
  • Bouwbedrijven die bereid zijn om aan te werven op basis van motivatie en attitude overtuigen om blind hiring mogelijk te maken en hen hierbij maximaal te ondersteunen, en tegelijk werkzoekenden met al een technische bagage gericht met betrokken bedrijven in contact brengen.
  • Meer klanten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt laten doorstromen naar de dienstverlening van en voor de bouwsector.
  • Het verder uitwerken van digitale leerpakketten en deze promoten.
  • De sector zet maximaal in op mentorwerking, zodat een werkzoekende maximaal begeleid wordt, ook op de (leer)werkplek.

Minister van Werk, Jo Brouns : “Als minister van Werk en Sociale economie maak ik me sterk dat met deze vereende krachten het best mogelijke scenario klaar ligt om de krapte op de arbeidsmarkt - ook voor de bouwsector - terug te dringen. De focus op knelpuntopleidingen in het werkgelegenheidsakkoord komt ook de bouwsector ten goede. Knelpunten op de arbeidsmarkt oplossen zal namelijk een gerichte inzet van toeleiding en opleiding vragen van zowel (nog) niet-beroepsactieven, werkzoekenden als werknemers. Dat Constructiv en VDAB daartoe de handen in elkaar slaan, is een mooie concretisering van wat we met het akkoord beogen. Het versterkt inzetten op werkplekleren sluit eveneens helemaal aan bij het engagement in het werkgelegenheidsakkoord. Dat Constructiv zich daarnaast ook inzet om talent zijn weg te laten vinden naar de sector en naar aantrekkelijke en werkbare jobs, sluit naadloos aan bij onze ambitie om versterkt in te zetten op werkbaar werk.”

Gerrit De Goignies, voorzitter Constructiv Vlaanderen: “Constructiv is opgericht door de sociale partners PC124 en ijvert ervoor dat talent zijn weg vindt naar de sector en er zich een hele loopbaan lang in kan ontplooien. In het actieplan met VDAB focussen we op de toekomst: het gezamenlijk maximaal oriënteren van werkzoekenden en inactieven naar een moderne 21ste-eeuwse job in de bouw en het gericht ondersteunen van bouwbedrijven bij deze integratie. Door het bundelen van krachten, uitwisselen van knowhow en warme overdracht van VDAB-stelsels naar sectorale onboardingtools, willen we drempels tussen werk-zoeken en werk-hebben zo laag mogelijk houden en kansen optimaliseren.”

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: “Eén op de vijf knelpuntberoepen situeert zich in de bouw. Bovendien groeit het aantal jobs in de sector door extra vraag naar renovaties en grote projecten zoals Jobs in de Grote Verbinding. Meer mensen warm maken voor de bouwsector, meer mensen kansen geven om in te stappen, en meer mensen in de sector laten doorgroeien is dus de boodschap. Een nieuw actieplan tussen VDAB en Constructiv voorziet hiervoor concrete acties, met veel aandacht voor opleidingen, werkplekleren en bijvoorbeeld ook snuffelstages waarmee mensen de sector kunnen leren kennen.”

VDAB en Constructiv
©VDAB

Meer informatie

Tatjana Samaey
Directeur Constructiv Vlaanderen
0478 84 33 36
tatjana.samaey@constructiv.be

Bart Croes
woordvoerder minister Brouns
0485 82 38 58
bart.croes@vlaanderen.be

Joke Van Bommel
woordvoerder VDAB
0499 41 81 35
joke.vanbommel@vdab.be
 

Het actieplan Constructiv - VDAB is op vraag te verkrijgen door een mailtje te sturen naar joke.vanbommel@vdab.be

Meer informatie over werken in de bouwsector is te vinden op vdab.be/bouw.

 

Een vraag?

Woordvoerder Lies a.i.

Vragen als journalist

Lies Reynaert - woordvoerder a.i.