VDAB groeit als regisseur van Vlaamse arbeidsmarkt
In juli 2021 deed het Rekenhof een audit over het uitbestedingsbeleid bij VDAB. Het agentschap startte meteen een actieplan op om werk te maken van de aanbevelingen. Intussen werden de meeste punten in dat actieplan afgerond. Minister van Werk, Jo Brouns: “De audit heeft een grote impact gehad op VDAB en haar partners. VDAB heeft strategische keuzes moeten maken om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Dit terwijl de verwachtingen ten aanzien van de organisatie en haar partners steeds groter werden. VDAB toont zich vandaag als een meer mature organisatie en zal met de geleerde lessen ook in de toekomst verder aan de slag moeten om performant te blijven in een steeds veranderende Vlaamse arbeidsmarkt. Diezelfde houding zal ook nodig zijn wanneer de resultaten van het extern onderzoek naar de toekomst van VDAB eind dit jaar wordt opgeleverd.”
In juli 2021 publiceerde het Rekenhof een audit over het uitbestedingsbeleid van VDAB. VDAB kwam destijds meteen met een actieplan om de aanbevelingen uit de audit aan te pakken. Zowel de Minister, het Parlement, als de Raad van Bestuur van VDAB volgen dat actieplan op. Vandaag stond de opvolging van het actieplan op de agenda van de Commissie Werk in het Vlaams Parlement.
In de commissie laat VDAB weten dat de grote meerderheid van de acties uit dat plan succesvol werden afgerond. Veertien acties werden reeds opgeleverd. Zo is er ondertussen zowel centraal als decentraal binnen VDAB een uniforme aanpak om uit te besteden. Vijf acties zijn lopende. Dat gaat bijvoorbeeld over het realiseren van systemen om data te beheren zodat VDAB kan uitgroeien tot een volwaardige dataregisseur.
VDAB zit dus op koers om het actieplan binnen de vooropgestelde termijn te realiseren. Dat bevestigt ook de externe partner die het actieplan neutraal opvolgt. Bert Celis, extern consultant TriFinance: “Wat betreft het reageren op het auditverslag van het Rekenhof over het uitbestedingsbeleid van VDAB door middel van het opstellen van een actieplan, maar ook het uitvoeren en opvolgen van dit actieplan, kan ik enkel concluderen dat VDAB een zeer correct en resultaatgericht parcours gereden heeft.”
Sinds 2018 verdubbelde het aantal partners waar VDAB mee samenwerkt van 318 naar 624. Dat gaat zowel over lokale vzw’s als grote organisaties die actief zijn in heel Vlaanderen. In de afgelopen jaren verscherpte het agentschap de rolverdeling tussen eigen opdrachten en die voor partners. VDAB focust zich vandaag op de inschatting en oriëntering van werkzoekenden. Voor gespecialiseerde dienstverlening schakelt VDAB de hulp in van een partnerorganisatie.
Wim Adriaens, CEO VDAB: “VDAB is in de afgelopen jaren enorm gegroeid in zijn rol als regisseur. Zo hebben we vandaag een helder afwegingskader waardoor we bij een uitbesteding een transparante keuze kunnen maken en verantwoorden. We slagen er ook veel beter in om de kwaliteit van partnerorganisaties op te volgen. Maar daarmee is de kous niet af. Want VDAB blijft zijn impact verbreden. Denk maar aan het bereiken en begeleiden van niet-beroepsactieven. Daarom voorzien we vanaf nu jaarlijks een regierapport. Op die manier kan onze Raad van Bestuur de regiewerking van VDAB nauwgezet blijven opvolgen.”
VDAB als uitbesteder, vennoot of connector
De regierol van VDAB is volop aan het evolueren. De focus van VDAB als regisseur ligt niet langer alleen op uitbesteding, maar ook op samenwerking met andere overheidspartners zoals lokale besturen of het RIZIV. Die samenwerkingen zorgen ervoor dat mensen die niet aan het werk waren en niet op zoek waren naar werk, zich inschrijven bij VDAB. Dat levert resultaat op. 42% van de werkzoekenden die zijn ingeschreven bij VDAB zijn mensen die voorheen niet-beroepsactief waren. In 2019 bestond deze groep uit 27%.
Naast de rol van uitbesteder of vennoot, kan VDAB ook de rol opnemen van connector. In dat geval is VDAB degene die relevante organisaties met elkaar connecteert om samen een oplossing voor bepaalde personen richting werk te zoeken. Denk bijvoorbeeld Capacity Building, een Europees gefinancierd project waar VDAB bij betrokken is. Het gaat om lokale partnerschappen die niet-beroepsactieven en werkzoekenden met complexe problemen begeleiden. Organisaties zoals het OCMW, VDAB en anderen organiseren zich rond de persoon, in plaats van omgekeerd.