VDAB helpt Oekraïense vrachtwagenchauffeurs de weg op

In september waren in totaal 215.000 werkzoekenden ingeschreven bij VDAB. Dat gaat zowel om werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering, als om werkzoekenden met een leefloon of zonder uitkering. 28% van hen heeft weinig kennis van het Nederlands. Met een talenplan investeert VDAB in taalopleidingen en -coaching. Waar de taaldrempel te hoog is, zoekt VDAB naar een oplossing. Zo organiseert VDAB vandaag een nascholing voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs om een vakbekwaamheidsbewijs te behalen.

In 2021 lanceerde VDAB het talenplan ‘Vijf voor Taal’. In dat plan focust het agentschap op talenkennis in functie van een bepaalde job. In 2022 kregen 5.038 werkzoekenden NT2-dienstverlening via VDAB of een partner om Nederlands als tweede taal (NT2) te leren. Dat gaat om taalopleidingen, geïntegreerde opleidingen die taal en techniek combineren, of taalcoaching op de opleidingsvloer. In 2022 begeleidden taalcoaches 1.066 werkzoekenden tijdens een beroepsopleiding. Ook ondersteunden de taalcoaches 302 IBO’s (individuele beroepsopleidingen) op de werkvloer.

Vlaams minister van Werk, Jo Brouns: "De beste integratie in onze samenleving is werken. Het zorgt ervoor dat je de taal leert, een netwerk uitbouwt en op eigen benen kan staan. De opleiding voor de vrachtwagenchauffeurs met bijhorende taalondersteuning is een best practice van hoe we elk talent kansen willen bieden op de arbeidsmarkt. Het is daarenboven zeer positief dat Oekraïense vluchtelingen hier aan deelnemen. Ze moeten zich sinds kort verplicht inschrijven bij VDAB waardoor we hen een traject op maat naar werk kunnen aanbieden.”

VDAB helpt Oekraïense vrachtwagenchauffeurs de weg op 

Oekraïners maken deel uit van de groep anderstaligen die bij VDAB zijn ingeschreven. Recent onderzoek van VDAB toont aan dat taal voor hen een groot struikelblok vormt. Ook bij hen investeert VDAB daarom volop in talenkennis. Al vraagt zo’n opleiding vaak tijd. Die tijd is nodig om een basiskennis Nederlands te verwerven. VDAB zoekt naar manieren om te blijven inzetten op kennis van het Nederlands en om tegelijkertijd zo snel mogelijk toe te werken naar een job.

In totaal volgen 32 Oekraïners een korte en intensieve nascholing om een vakbekwaamheidsbewijs te behalen, een zogenaamde ‘code 95’. Want veel van deze Oekraïners kunnen al met een vrachtwagen rijden, maar ze mogen niet op Europese wegen rijden zonder dat bewijs. Daarom organiseert VDAB deze nascholing voor hen en zijn er tolken aanwezig om te vertalen naar het Oekraïens of het Russisch. Vandaag kregen vier Oekraïners het praktijkgedeelte van de nascholing.

VDAB maakt een onderscheid tussen kansen om een taal te leren (bv. tijdens een beroepsopleiding of op een werkvloer) en taal als drempel (bv. tijdens een zeer technische nascholing zoals code 95). De Oekraïense werkzoekenden hebben al een rijbewijs én beschikken over een basiskennis Nederlands. De nascholing is enkel het testen van hun kennis. Daarom kiest VDAB in dit geval voor tolken.

Karim Menoili, expert transport bij VDAB: “Deze mensen volgen een opleiding Nederlands, maar het vakjargon dat gebruikt wordt voor een vakbekwaamheidsbewijs is zo technisch dat je al een hoog taalniveau moet hebben om dat te kunnen begrijpen. Dat niveau heb je niet nodig om te kunnen starten als vrachtwagenchauffeur. Daarom organiseren we deze opleiding speciaal voor hen. Zo verliezen we geen tijd en kunnen we hopelijk op korte termijn weer enkele knelpuntvacatures voor vrachtwagenchauffeurs invullen.”

 

Vrachtwagen

Meer informatie 

werkgevers.vdab.be/anderstalig-talent

Een vraag?

Woordvoerder Joke van Bommel

Vragen als journalist

Joke Van Bommel - woordvoerder

Vragen als werkzoekende