Werkzoekenden kiezen zelf welke organisatie hen begeleidt
Op 1 september startte VDAB bemiddeling met vouchers. Met zo’n voucher kunnen werkzoekenden zelf kiezen bij welke organisatie ze intensieve bemiddeling en begeleiding gaan volgen. Een eerder pilootproject in de provincie Antwerpen was positief. De tevredenheid was groot, en werkzoekenden vonden vlotter werk.
Op 1 september is VDAB gestart met vouchers waarmee een werkzoekende zelf kan kiezen welke organisatie begeleiding naar werk voorziet. De vouchers zijn enkel beschikbaar voor intensieve bemiddeling en begeleiding. Het is bedoeld voor werkzoekenden die klaar zijn om de stap naar werk te zetten, maar die persoonlijke en intensieve bemiddeling kunnen gebruiken om de match te kunnen maken met een vacature.
Jo Brouns, Vlaams minister van Werk: “Met deze bemiddelingsvouchers nemen de werkzoekenden de touwtjes helemaal in handen terwijl VDAB op haar beurt opnieuw gaat voor klantgericht maatwerk. Een positieve innovatie in het optimaal begeleiden van werkzoekenden naar de arbeidsmarkt met een belangrijke rol voor VDAB-bemiddelaars en partners."
Het vertrekpunt is altijd een eerste inschatting door een bemiddelaar van VDAB. De bemiddelaar bekijkt samen met de werkzoekende welke dienstverlening nodig is om stappen naar werk te kunnen zetten. Als er nood is aan intensieve begeleiding en bemiddeling, dan kan de werkzoekende zelf een organisatie kiezen die volgens hem of haar het best past. Met deze manier van werken wil VDAB de betrokkenheid en tevredenheid van de werkzoekende verhogen, wat ervoor zorgt dat het begeleidingstraject vaker succesvol verloopt.
Hogere tewerkstelling
Bemiddeling met vouchers liep vorig jaar als proefproject binnen de provincie Antwerpen. De resultaten van dit proefproject waren positief. Dat blijkt uit een onderzoek van UHasselt.
“Uit ons onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van werkzoekenden (77%) de keuzemogelijkheid appreciëren, zelfs bij werkzoekenden die er uiteindelijk niet in slagen een keuze te maken”, zeggen UHasselt-onderzoekers dr. Theo Jans en prof. dr. Samantha Bielen.
Het onderzoek toont ook aan dat de werkzoekenden die, na keuze, een voucherbegeleiding bij een partnerorganisatie aanvatten, systematisch meer tevreden zijn over de hoeveelheid, het nut, en de kwaliteit van de coach en de begeleiding. “En belangrijk, de tewerkstellingsresultaten zijn positief, want voucherhouders die daadwerkelijk een begeleiding volgen, verhogen hun kansen op werk met 15%-punten”, zegt Samantha Bielen.
Dat heeft VDAB doen besluiten om bemiddeling met vouchers vanaf 1 september 2023 te lanceren in elke provincie in Vlaanderen. De organisaties waar een werkzoekende de voucher kan inzetten, zijn geselecteerd op basis van kwaliteitsvereisten. Zo moeten organisaties er bijvoorbeeld voor zorgen dat elk contact een meerwaarde biedt. Een voucher geeft recht op een traject bij een organisatie naar keuze van minimum 6 en maximaal 12 maanden, en is gratis voor de werkzoekende.
Wim Adriaens, CEO VDAB: “Om deze nieuwe manier van werken te lanceren, zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Het proefproject in Antwerpen heeft ons veel geleerd en vooral getoond dat dit een succesvolle manier is om werkzoekenden veel meer zelf aan het stuur van hun traject te zetten. De mogelijkheid om dat eigenaarschap en die verantwoordelijkheid op te nemen, zorgt ervoor dat de uitstroom naar werk groter is. Het stemt me dan ook heel positief dat we bemiddelen met vouchers kunnen uitrollen in heel Vlaanderen.”
Onderstaande snelstartkaart geeft het keuzeproces stap voor stap weer. Deze kaart helpt werkzoekenden en bemiddelaars in de begeleiding van het keuzeproces.