AP Hogeschool Antwerpen, VDAB en Talentenfabriek stomen werkzoekenden klaar tot hulplaborant

Dinsdag 8 maart studeerden de eerste cursisten af in de nieuwe, korte opleiding tot Hulplaborant. AP Hogeschool Antwerpen lanceerde de opleiding begin januari samen met VDAB en Talentenfabriek. Werkzoekenden worden klaargestoomd voor de job van hulplaborant in de voedingsindustrie en (bio-)chemische sector. Twee sectoren met hoge werkzekerheid.

Lectoren van AP Hogeschool Antwerpen dompelden de cursisten 3 weken lang onder in de basischemie en microbiologie. Basiscompetenties zoals stalen voorbereiden, toestellen kalibreren en logboeken opmaken: het komt allemaal aan bod in de intensieve opleiding tot hulplaborant. Die zorgt voor het voorbereidende werk van een chemisch en microbiologisch analist. De eerste 10 hulplaboranten kregen dinsdag hun certificaat.

Els van Eyken, opleidingshoofd Chemie aan AP Hogeschool Antwerpen: “Heel wat mensen hebben geen wetenschappelijke opleiding gekozen of kunnen nog een wetenschappelijke booster gebruiken om nadien sterker de arbeidsmarkt te betreden. Gemiste competenties en talent, waar we als Hogeschool een antwoord op willen bieden. Dankzij deze opleiding leren we werkzoekenden de praktische labovaardigheden om vlot aan de slag te gaan als hulplaborant."  

Na 3 weken les kregen de cursisten een korte sollicitatietraining van VDAB en konden ze via een ‘stagedate’ kennismaken met de bedrijven die een stageplaats boden. Nadien volgde er een bedrijfsstage van 2 weken waarin de cursisten hun kennis in de praktijk konden omzetten en zo de knepen van het vak leerden.  “Een leerrijke ervaring”, vertelt cursist Arfan Ahmed: "Heel veel dingen die ik in de lessen leerde, doken ook echt op in de praktijk. Op mijn stageplek waren ze blij dat ik op de juiste, voorgeschreven manier werkte." 

Samenwerking AP Hogeschool Antwerpen, VDAB en Talentenfabriek

De nieuwe opleiding is een samenwerking tussen AP Hogeschool Antwerpen, VDAB en Talentenfabriek. Dat laatste is een partnerschap tussen VDAB, de Metaalsector en de Chemie en Life Sciences sector. 

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: “Via Talentenfabriek wil VDAB met gerichte acties de instroom in industriegerichte opleidingen en jobs verhogen. Met gerichte informatie en screening vergroten we de instroom en zo lossen we samen knelpunten op deze arbeidsmarkt op.”

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Antwerpen

Sandra Van Loo