Fedasil Broechem en VDAB organiseren een jobdag voor anderstaligen in het opvangcentrum

VDAB en Fedasil organiseerden vandaag een jobdag voor de bewoners van het Fedasil-opvangcentrum in Broechem. Lokale bedrijven en uitzendkantoren kwamen ter plaatse en ontmoetten er een hondertal gemotiveerde bewoners.

Vier maanden na het indienen van een asielaanvraag mogen asielzoekers werken in ons land. Dikwijls zijn zij erg gemotiveerd om tijdens hun procedure een job uit te oefenen en zo hun tijd zinvol in te vullen. Een beperkte talenkennis, het gebrek aan eigen vervoer en administratieve en digitale uitdagingen maken de zoektocht naar werk vaak lastig.

Britt De Herdt, directrice Fedasil Broechem: “Momenteel is meer dan de helft van de bewoners die mogen werken ook effectief aan het werk in verschillende sectoren zoals de groenten- en fruitteelt, logistieke sector, voedingsnijverheid, horeca of in huishoudhulpbedrijven. Werken buitenshuis zorgt voor een zinvolle dagbesteding en brengt rust in het opvangcentrum. Medewerkers zetten zich dagelijks in om bewoners te begeleiden rond het thema werk waarbij we de zelfredzaamheid trachten te vergroten. Verder staan we ook graag potentiële werkgevers te woord om hen de nodige info te verschaffen. Daarom organiseren we deze jobdag.”

In de aanloop naar de jobdag organiseerde VDAB voorafgaande screeningsdagen in het opvangcentrum. Medewerkers van VDAB maakten een profiel en cv op van de geïnteresseerde bewoners en hielpen hen zo bij hun voorbereiding op deze jobdag.

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: “De krapte op de arbeidsmarkt blijft ontzettend groot. Daarom willen we zoveel mogelijk kandidaten vinden voor de vele vacatures. Heel wat asielzoekers willen in Vlaanderen op zoek gaan naar een job, maar vinden hun weg niet meteen. Samen met Fedasil willen we hen daarbij helpen. Vanuit VDAB zullen we veel aandacht besteden aan het overtuigen van werkgevers om deze mensen kansen te geven. We zien dat steeds meer werkgevers dat doen. Ook vandaag op de jobdag in Broechem zien we dat er heel wat werkgevers bereid zijn om asielzoekers kansen te geven.”

Motivatie en ondersteuning

Er waren vandaag een tiental lokale bedrijven aanwezig uit de bouw, schoonmaak en andere
sectoren, zoals Het Poetsbureau, Didak Injections en Quick. Via deze jobmarkt hopen zij geschikte  andidaten te vinden voor dikwijls moeilijk in te vullen jobs. “Familiehulp wil iedereen een kans geven, ook anderstaligen. We verwachten van de kandidaten vandaag niet noodzakelijk veel ervaring, wél dat ze zin hebben in de job. Wij proberen dan de nodige coaching en omkadering op de werkvloer te geven”, aldus Christophe van Familiehulp.

Via partner Travi (het vormingsfonds voor de uitzendsector) waren er ook verschillende
uitzendkantoren uit de regio met gepaste jobs uitgenodigd. Bewoners uit het opvangcentrum, maar ook enkele tientallen anderstalige werkzoekenden uit de regio kwamen zich voorstellen aan de verschillende werkgevers en praatten over hun interesses, competenties en eerdere ervaringen. Dankzij de poetsmobiel en industrie-unit van VDAB konden de- kandidaten ter plekke ook al eens proeven van verschillende jobs.

Fedasil en VDAB vernieuwden in december 2023 hun samenwerkingsovereenkomst, en nemen in heel Vlaanderen initiatieven om asielzoekers naar werk toe te leiden.

Fedasil-vdab

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Antwerpen

Sandra Van Loo