Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Lille, Olen, Vorselaar en VDAB gaan structureel samenwerken om meer mensen aan werk te helpen

De gemeenten van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Neteland Welzijn & Zorg hebben een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd met VDAB. Met deze overeenkomst willen de partners de uitdagingen op de lokale arbeidsmarkt samen aanpakken en zo meer mensen aan het werk helpen.

Het Vlaamse regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80% is het doel. Een versterkte samenwerking tussen VDAB en de lokale besturen is volgens het akkoord één van de hefbomen om die ambitie te bereiken.

Drie centrale ambities

De gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Lille, Olen, Vorselaar en VDAB gaan actief samenwerken voor een inclusief lokaal arbeidsmarkt- en welzijnsbeleid. Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van VDAB: “Door de krachten te bundelen met de lokale besturen kunnen we gericht zoeken naar oplossingen voor knelpunten en is de lokale inbedding van onze werking beter gegarandeerd. Met deze samenwerkingsovereenkomst wil VDAB de goede samenwerking met deze gemeenten verankeren.” 

De partners hebben samen actiedomeinen en acties vastgelegd waarmee ze drie ambities nastreven: 

  • Meer inwoners aan het werk
  • Veerkrachtige ondernemingen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt
  • Sterkere loopbanen in een stimulerend leerklimaat

Aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt 

Met deze samenwerking willen de partners de connectie verbeteren tussen het secundair onderwijs en de arbeidsmarkt en zo jeugdwerkloosheid vermijden. Bart Michiels, schepen en voorzitter van Neteland Welzijn & Zorg: “Door een gerichte warme overdracht van scholen en onderwijscentra naar VDAB willen we afhakende jongeren zo snel mogelijk op maat begeleiden naar de arbeidsmarkt en/of richting competentieversterking.” Daarnaast heeft VDAB jongerenconsulenten die jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden. 

Inclusieve arbeidsmarkt

“Om een werkzaamheidsgraad van 80% te bereiken in 2025, willen we iedereen aan boord waaronder ook de mensen die momenteel niet toetreden tot de arbeidsmarkt. We werken drempels weg die ervoor zorgen dat de stap naar de arbeidsmarkt te groot is zoals een gebrek aan kinderopvang of een beperkte mobiliteit,” Bart Michiels. Zo worden er in Herentals fietslessen georganiseerd voor werkzoekenden uit de volledige regio Neteland Welzijn & Zorg. Tijdens de cursus is kinderopvang voorzien en de deelnemers kunnen na de opleiding voor een zacht prijsje de fiets mee naar huis nemen.

De partners willen hun inwoners ook meer wegwijs maken in de digitale media en tools die nodig zijn om te kunnen toetreden tot de arbeidsmarkt. Hierbij kan ook gebruik worden gemaakt van de webleercursussen van VDAB. 

Vlaams minister van werk Hilde Crevits: “Ik ben heel blij te zien dat de gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Lille, Olen, Vorselaar samen met VDAB vandaag officieel een samenwerkingsakkoord afsluiten. Het is positief dat hier onder andere wordt ingezet op een betere mobiliteit van werkzoekenden via fietslessen, het verhogen van het aantal individuele beroepsopleidingen en het kwalitatief aanbieden van wijk-werken. Dit alles zal gebeuren in nauw onderling overleg. Dat is nodig want we moeten echt de krachten bundelen als we de beoogde werkzaamheidsgraad van 80% willen halen en de krapte op de arbeidsmarkt willen verminderen. Onze lokale besturen zijn daar de uitstekende partners voor. Zij weten wat lokaal leeft, waar de problemen liggen en hoe die zo concreet mogelijk aangepakt kunnen worden op maat van de werkzoekende.”

De samenwerkingsovereenkomst tussen gemeenten van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Neteland Welzijn & Zorg en VDAB loopt tot 31 december 2025. 

Meer informatie:

  • Greet Jacops, Netwerkmanager Lokale Besturen (VDAB), 0471 56 87 44
  • Margot Lembrechts, Coördinator (Neteland Welzijn & Zorg), 0474 33 89 75

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Antwerpen

Sandra Van Loo