Hospitality Heroes blijft een succesformule: 350 werkzoekenden proeven van horeca in Antwerpen, Gent en Hasselt

De Vlaamse sociale partners (ABVV, ACV, Comeos en Horeca Vlaanderen) nemen via hun opleidingscentrum Horeca Forma Vlaanderen, samen met VDAB alsook de steden Antwerpen, Gent en Hasselt het heft in eigen handen inzake het personeelstekort in de horecasector. Een recordaantal van 350 werkzoekenden en niet-beroepsactieven komt deze week in verschillende hotels ontdekken welk horecaberoep best bij hen past. In een krappe arbeidsmarkt is deze enorme opkomst een bewijs dat werken in de sector aantrekkelijk blijft voor velen. Cijfers uit de sector bevestigen dit: de tewerkstelling is de afgelopen vijf jaar met 16,4% toegenomen. Maar ook het aantal werkgevers steeg met 18%, waardoor het personeelstekort blijft bestaan. 

Een tekort aan keukenmedewerkers, zaalmedewerkers en andere arbeidskrachten in de horecasector blijft actueel. Anno 2025 zijn bijna alle beroepen in de sector dan ook een knelpuntberoep. Daar willen de sociale partners van de horecasector, de opleidingsorganisatie Horeca Forma Vlaanderen, VDAB en de steden Antwerpen, Gent en Hasselt iets aan doen.

CEO Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen: “Met Hospitality Heroes tonen we als Vlaamse werkgevers- en werknemersorganisaties (ABVV, ACV, Comeos en Horeca Vlaanderen) dat we niet aan de zijlijn blijven staan, maar actief mee de instroom van medewerkers in de horeca trachten te verhogen. Door een sterke samenwerking met verscheidene partners blijft het project een succesformule, dat blijkt onder meer uit de opkomst van deze editie, waarmee we ook nieuwkomers een kans geven om deel te nemen aan de Vlaamse arbeidsmarkt. De horeca is, eveneens in tijden van digitalisering, een sector voor en door mensen, waar iedereen welkom is.”

Deze vijfde editie van het project Hospitality Heroes kent een succesvolle aftrap. Maar liefst 350 werkzoekenden en niet-beroepsactieven melden zich aan om kennis te maken met zes beroepen waarvoor ze dit voorjaar een opleiding kunnen volgen: bartender, zaalmedewerker, kamerdienst, afwastechnieken, keukenmedewerker of hulpkok. Het project richt zich specifiek op werkzoekenden en inactieven met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, zoals erkende vluchtelingen en mensen met een leefloon. Daarom wordt er nauw samengewerkt met organisaties die dicht bij deze doelgroepen staan zoals Ligo, de centra voor integratie en inburgering en de OCMW’s.

Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma: “Hospitality Heroes startte in 2019 in Antwerpen en kreeg wegens groot succes nadien uitbreiding naar de andere provinciehoofdsteden. Met de 350 deelnemers van deze week wordt dit jaar de kaap van 1.000 overschreden. Dit project heeft een grote impact op het leven van deelnemers. Meer dan 70% van diegene die een opleiding succesvol afronden, gaat meteen aan de slag in de sector.”

De horecasector trekt aan, dat bewijst niet alleen de opkomst bij het project Hospitality Heroes maar ook in het horeca-onderwijs steeg het leerlingenaantal de laatste vijf jaar met bijna 13%. Recente cijfers van Guidea, het kenniscentrum voor de horeca, tonen een groei van 16,4% horecawerknemers in de afgelopen vijf jaar. Echter steeg ook het aantal werkgevers met 18% waardoor het personeelstekort blijft bestaan. 

Steunpunt Werk berekende dat de procentuele aanwervingsbehoefte tot 2030 groter zal zijn in de horeca dan bij andere sectoren. Bovendien is het aantal werkzoekenden zonder werk de laatste 10 jaar met meer dan 20% gedaald. De combinatie van een stijgende vraag naar werkkrachten en de dalende werkzoekendencijfers maakt het uitdagender om mensen te vinden voor openstaande vacatures. 

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: ”Met deze samenwerking zijn we niet aan ons proefstuk toe. De partners hebben elkaar gevonden binnen dit instroom- en opleidingsproject. Vanuit VDAB stellen wij onze expertise in de arbeidsmarkt en competentieversterking ter beschikking. We schakelen onze instructeurs in voor de opleidingen afwasser, kamerdienst en zaaltechnieken. In 2024 publiceerde de sector horeca en toerisme 1.411 vacatures voor een tewerkstelling op het grondgebied van de stad Antwerpen. Met zoveel tewerkstellingskansen is de horeca een sector met veel potentieel. Iedereen met passie en goesting en een beetje opleiding maakt zeker een kans”

Ook steden zoals Antwerpen, Gent en Hasselt erkennen deze nood en koppelen dit aan het belang van de horeca voor hun stad. Een sterk uitgebouwde horeca maakt een stad aantrekkelijk voor haar inwoners maar ook voor toeristen waardoor de lokale handel mee profiteert. Een sterke horeca in een stad begint met goed opgeleide medewerkers. Daarom investeert onder andere de stad Antwerpen maar al te graag in een project als Hospitality Heroes. 

Lien Van de Kelder, Antwerps schepen van Cultuur, Werk, Gelijke Kansen en Ontwikkelingshulp: “Hospitality Heroes vond alle ingrediënten om tot een geweldig recept te komen. De hands on aanpak van de horecadagen werpt vruchten af. De overgrote meerderheid van de deelnemers vindt dankzij dit project een plekje in de boeiende wereld van de horeca. Horeca Forma pakt talent vast en geeft de kans om te groeien en te schitteren in deze bruisende sector." 

Hospitality Heroes
©Hospitality Heroes

Meer foto's: https://we.tl/t-3kC8v9oUPs

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Antwerpen

Sandra Van Loo

Directeur Horeca Forma Vlaanderen

Robin Vanderelst