VDAB, stad Antwerpen en Horeca Forma toveren Operaplein weer even om in horecaplein met mobiele keukeneenheid

Op het Operaplein in Antwerpen kun je deze week letterlijk en figuurlijk proeven van een job in de horeca. VDAB, de stad en Horeca Forma willen op die manier de vele beschikbare jobs in de horeca promoten. 

De horeca beleeft nog altijd moeilijke tijden, door een uitstroom van werknemers en werkzoekenden die hun jobdoelwit veranderden. Hierdoor ontstond een nijpend personeelstekort in de sector.

Tussen mei 2023 en mei 2024 ontving VDAB in het arrondissement Antwerpen meer dan 2.000 vacatures voor horecapersoneel, waarvan zo’n 1.400 voor de stad Antwerpen. Hoewel dit een daling is van 12% tegenover het jaar voordien, is dit aantal nog altijd erg hoog in vergelijking met de jaren voor corona. We zien ook dat het aantal vacatures voor horecapersoneel opnieuw aan het stijgen is sinds het begin van dit jaar.

Troeven

Toch hebben jobs in de horeca heel wat troeven, niet in het minst het veelvuldig contact met klanten en hun appreciatie voor de gastvrijheid en de beleving die je biedt. Daarnaast biedt de sector uitgebreide tewerkstellingsmogelijkheden in uiteenlopende jobs: van kok en hulpkok over zaal- en keukenmedewerker tot kelner en bartender. Om deze verscheidenheid aan jobs in te vullen, staat de horeca open voor alle mensen die goesting hebben om gasten te verwelkomen en een mooie ervaring aan te bieden

Horecatrailer op het Operaplein

Stad Antwerpen, Horeca Forma en VDAB willen samen het personeelstekort in de sector aanpakken. Daarom laten ze iedereen letterlijk en figuurlijk proeven van een job in de horeca. Op 15 en 17 mei kunnen bezoekers met horeca-ambities nog aan de slag gaan in een mobiele keukeneenheid op het Operaplein in Antwerpen.

Er worden workshops georganiseerd. Deelnemers kunnen op deze manier hun talenten en mogelijkheden ontdekken in de horeca. Op woensdag 15 mei organiseert VDAB ook een jobdate met Antwerpse werkgevers uit de horecasector.

Meer informatie over het programma vind je op de website van VDAB.

Dit initiatief bouwt verder op de horeca-campagne Goe volk gezocht en het actieplan horeca dat VDAB in het najaar 2021 lanceerde in nauwe samenwerking met partners binnen onderwijs, Horeca Forma en Horeca Vlaanderen.

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: “We organiseren korte workshops in onze horecatrailer. Deelnemers maken er al doende kennis met enkele horecatechnieken zoals heerlijke fingerfood en mocktails bereiden, of ze oefenen skills als kelner, samen met ervaren horeca-instructeurs en -medewerkers. Op die manier laten we onze bezoekers hun talenten ontdekken en maken we hen warm voor een job in de horeca. Daarnaast kunnen geïnteresseerden vandaag ook rechtstreeks solliciteren bij werkgevers uit de horecasector.”

Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma: "De horecatrailer moet mensen warm maken om aan de slag te gaan in onze mooie sector. Kiezen voor horeca is kiezen voor werkzekerheid. Het is een gevarieerde job, waar binnen je klanten echt laat genieten en een goed gevoel kan geven. Het geeft veel voldoening om daar als werknemer aan bij te dragen”.  

Schepen voor werk en economie Erica Caluwaerts: ”De horecasector komt nog steeds veel handen tekort. Deze horecatrailer van VDAB is dus een succesvol initiatief dat we verderzetten om mensen te laten kennismaken en doorstromen naar een job in een van onze mooiste sectoren.” 

Horeca

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Antwerpen

Sandra Van Loo