100 werkzoekenden zoeken job in de sociale economie op jobbeurs Maasmechelen

VDAB, GTB en het lokaal bestuur van Maasmechelen organiseerden vandaag een jobbeurs ‘sociale economie’ in het Cultureel Centrum van Maasmechelen. De beurs is voor werkzoekenden die (op termijn) in aanmerking komen voor een job binnen de sociale economie. Met de jobbeurs wil men élk talent kans geven op een duurzame job, met oog voor zelfontplooiing en competentieversterking. Het is de allereerste keer dat een jobbeurs exclusief voor deze doelgroep georganiseerd wordt in Maasmechelen, en het was meteen een succes: 100 werkzoekenden kwamen een kijkje nemen. In de namiddag kwamen leerlingen van BuSO Ter Engelen, De Garve en De Richter langs voor een infosessie rond werken in de sociale economie, én een kennismakingsgesprek met de aanwezige bedrijven. 

Dankzij een duurzame job, waarin competentieversterking centraal staat, kunnen werknemers uit de sociale economie een volwaardige en zinvolle rol spelen in onze samenleving. In Limburg zijn er 1.324 werkzoekenden (*) met een advies collectief - en/of individueel maatwerk. Zij kunnen (**) tewerkgesteld worden in de sociale economie, bijvoorbeeld bij een kringloopwinkel, sociaal restaurant, zorgboerderij...

Joris Philips, directeur VDAB Limburg: “Samen met GTB en Maasmechelen bouwen we met deze jobbeurs aan een inclusieve arbeidsmarkt waarin elk talent telt. Iedereen verdient de kans om zijn of haar talenten ten volle te ontwikkelen en te benutten. Met deze jobbeurs verlagen we drempels en creëren we mogelijkheden voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan onze maatschappij. Voor heel wat werknemers uit de sociale economie vormt een job in de sociale economie een springplank naar het gewone arbeidscircuit. Redenen genoeg om te investeren in élk talent! Door ook leerlingen van omliggende BuSO-scholen uit te nodigen, bereiken we meteen ook het talent van morgen.”

Burgemeester Maasmechelen Raf Terwingen: “De krapte op de arbeidsmarkt laat zich niet alleen voelen in de reguliere, maar ook in de sociale economie. Verschillende lokale sociale economie initiatieven in de regio zijn daarom al enige tijd vragende partij om een jobbeurs specifiek op maat van deze doelgroep te organiseren. Bovendien is onbekend ook dikwijls onbemind: met deze jobbeurs willen we potentiële kandidaten tonen wat de sociale economie in de regio te bieden heeft. Omdat de doelgroep dikwijls ook digitaal kwetsbaar is krijgen ook Digibank Maasland en de lokale e-inclusieprojecten hier een platform.”

Wouter Thomassen, Bemiddelaar Afdeling Limburg vzw GTB: “In de sociale economie draait het om het samenbrengen van mensen en het creëren van kansen. GTB-bemiddelaars vervullen hierin een belangrijke functie: zij zorgen ervoor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt toegang krijgen tot werk en een gevoel van waardigheid, en helpen hindernissen te overwinnen."

Duiding:
* Mensen met een advies voortraject of advies welzijn zijn hier niet bij inbegrepen. 
** Onder IMW kan men ook buiten de sociale economie tewerkgesteld worden. Iedereen met een advies Collectief MaatWerk heeft automatisch ook een advies Individueel MaatWerk.

Jobbeurs sociale economie Maasmechelen
©VDAB

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Limburg

Julie Eyckens