Allereerste VDAB-opleiding met taalondersteuning voor Oekraïense ontheemden
10 Oekraïense vrouwen zijn gestart aan een uniek opleidingstraject tot productieoperator. Opmerkelijk aan de opleiding is dat ze dat met ondersteuning in hun eigen taal doen. Zo werd de cursus deels vertaald en zal een tolk op bepaalde momenten extra ondersteuning bieden.
Het opleidingstraject, een samenwerking tussen VDAB en Stad Tongeren, is een Vlaamse primeur en kan na positieve evaluatie uitgebreid worden naar andere regio’s.
Normaal moeten cursisten een basiskennis van het Nederlands hebben om aan een opleiding te starten. Door tijdens de opleiding extra ondersteuning te bieden in hun eigen taal (bv. met vertaalde pictogrammen), boeken de cursisten tijdwinst en kunnen ze sneller doorstromen naar werk. Een win-win in deze krappe arbeidsmarkt. Door het gebruik van symbolen en iconen kunnen ook de belangrijkste begrippen rond basisveiligheid vlot aangeleerd worden.
Er schreven 10 Oekraïense vrouwen in voor de opleiding. Het pilootproject biedt antwoord op het nijpend tekort aan bekwame arbeidskrachten voor de Limburgse industriële sector, waar vandaag 804 vacatures openstaan. Tussen maart 2022 en november 2023 schreven 14.485 tijdelijk ontheemde Oekraïners zich in bij VDAB, waarvan 1.329 met verblijfplaats in de provincie Limburg. Van die 1.329 hebben er 692 gewerkt (52%) en 445 van hen (33%) zijn eind november 2023 nog steeds aan het werk.
Jeannine Vanvinckenroye, schepen van Werk Stad Tongeren: “We zien vrouwelijke Oekraïense werkzoekenden door hun beperkte kennis van het Nederlands vaak doorstromen naar de schoonmaaksector, waarin weinig of geen kennis van het Nederlands nodig is. We waren als stad op zoek naar extra jobopportuniteiten voor Oekraïense ontheemden met andere jobaspiraties en gingen in gesprek met VDAB. Dat we nu 10 Oekraïense vrouwen kunnen toeleiden naar de industriesector is veelbelovend!”
Joris Philips, directeur VDAB Limburg: “In Limburg waren we in 2023 al koploper qua tewerkstelling van Oekraïeners en ook in 2024 zetten we alles op alles om deze groep nieuwkomers te begeleiden naar werk. Innovatie is daarbij aangewezen en daarom werkten we samen met stad Tongeren en industriebedrijven uit de buurt een gloednieuw opleidingsproject uit, mét taalondersteuning. Op 31 januari organiseren we een meet and greet tussen bedrijven en onze cursisten. Dit pilootproject bevat alle elementen voor een goed eindresultaat: een fijne samenwerking, inclusief ondernemerschap en een opleiding die werkt. Hopelijk kunnen we snel gelijkaardige trajecten opstarten in andere regio’s."