Schoolverlatersrapport Limburg bevestigt: meer jobkansen voor Limburgse schoolverlaters met diploma

Vlaams minister van Werk Jo Brouns stelde vandaag samen met VDAB bij HOGENT het nieuwe Vlaamse schoolverlatersrapport voor. Daaruit blijkt dat slechts 6,3% van de jongeren een jaar na afstuderen werkzoekend is. Een diploma blijft daarbij de sleutel tot succes: hoe hoger geschoold, hoe beter je jobkansen. Opvallend, over heel Vlaanderen hebben schoolverlaters uit het secundair onderwijs de beste jobkansen in Limburg. 

“Eén jaar na het verlaten van de schoolbanken heeft het overgrote merendeel van onze jongeren hun plek op de arbeidsmarkt veroverd, ook in Limburg. Slechts 6,1% is één jaar later nog werkzoekend. Dat ligt net onder het Vlaams gemiddelde van 6,3%. De krapte op de arbeidsmarkt biedt kansen voor elk talent en onze jongeren bewijzen dat ze deze met twee handen grijpen. Dat zorg- of STEM-opleidingen nog meer zekerheid bieden op een job toont het belang van een arbeidsmarktgericht onderwijs aan. De vraag naar technische profielen en zorgprofessionals op onze arbeidsmarkt is dan ook enorm groot.”, aldus Vlaams minister van Werk Jo Brouns.

“Dit nieuwe schoolverlatersrapport toont opnieuw het belang aan van een diploma.”, aldus Joris Philips, directeur VDAB Limburg. “Hoe hoger je diploma, hoe beter je jobkansen. Voor de twijfelaars is een keuze voor de zorg of een STEM-richting altijd goed. Leren stopt echter niet bij het verlaten van de schoolbanken. Levenslang leren is belangrijker dan ooit in onze steeds sneller veranderende samenleving en cruciaal om relevant te blijven op de arbeidsmarkt van vandaag én morgen. Vanuit VDAB blijven we daarom inzetten op opleiding, zowel voor werkzoekenden als werknemers.”

De opvallendste Limburgse cijfers

  • In 2022 verlieten 9.703 jongeren in Limburg de school. Een jaar later was 6,1% van deze schoolverlaters ingeschreven als werkzoekend. Dat is net onder het Vlaams gemiddelde van 6.3%.  
  • Limburgse schoolverlaters uit het secundair onderwijs hebben met 6% het laagste werkzoekendenpercentage in vergelijking met alle andere provincies. Het Vlaams gemiddelde is 7.1%. De Limburgse arbeidsmarkt speelt hier een rol in: voor meer dan de helft van de Limburgse vacatures (50.3%) worden geen specifieke studievereisten gevraagd of volstaan kortgeschoolden. In andere provincies ligt dit aandeel veel lager. Het grote aantal Limburgse vacatures in o.a. de bouw, industrie en fruitteelt speelt hier dus in het voordeel van de secundaire schoolverlaters. 
  • Het aandeel jongeren dat zonder diploma de schoolbanken verlaat, ligt in Limburg met 9.7% hoger dan het Vlaams gemiddelde van 9,4%. Voor Genk ligt dit percentage op 14.9%.
  • In Limburg waren er in 2022 9.703 schoolverlaters. Dat zijn er ruim 500 meer dan het jaar ervoor (9.181). Van de Limburgse schoolverlaters komt 49% uit het hoger onderwijs en 51% uit het secundair onderwijs.

Meer info: https://www.vdab.be/trends-en-cijfers/schoolverlatersrapport  

 

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Limburg

Julie Eyckens