Snellere doorstroom nieuwkomers dankzij regionaal actieplan VDAB en AgII Limburg
Op 15/5 ondertekenden VDAB Limburg en het Agentschap Integratie en Inburgering (AgII) Limburg een regionaal actieplan. De organisaties engageren zich zo om in de toekomst nog nauwer samen te werken in Limburg. En dat is nodig, want werk is één van de belangrijkste hefbomen voor integratie. Het activeren van nieuwkomers is verder ook een belangrijk onderdeel in het behalen van 80% werkzaamheidsgraad in Limburg, en bij uitbreiding heel Vlaanderen.
Sinds 1 maart 2022 zijn nieuwkomers volgens het nieuwe inburgeringsdecreet verplicht zich binnen de twee maanden in te schrijven bij VDAB. Daardoor kunnen ze veel sneller doorstromen naar de arbeidsmarkt en deelnemen en bijdragen aan onze samenleving. Tussen 1 maart 2022 en 31 december 2022 hebben 15.616 personen een eerste inburgeringscontract ondertekend in Vlaanderen. 6204 van hen kregen een vrijstelling wegens leeftijd, ziekte of omdat ze al aan het werk zijn. Van de overige 9412 nieuwkomers schreven 7775 (83%) zich effectief in. Het doel blijft om 100% van de nieuwkomers op beroepsactieve leeftijd te bereiken.
In Limburg waren eind februari 2023 1.000 nieuwkomers gekend. 96% kreeg een actie naar werk aangeboden. Het gaat over opvolgcontacten met VDAB in het kader van persoonlijke dienstverlening, loopbaanoriëntatie, taalopleidingen in combinatie met beroepsopleidingen, werkplekleren en sollicitatie opdrachten. Sinds augustus 2022 steeg de instroom bij VDAB met 20%.
Nog meer geïntegreerde trajecten in de toekomst
AgII en VDAB willen hun samenwerking verder versterken door nog meer geïntegreerde trajecten mogelijk te maken. Doordat werkzoekenden tijdens hun inburgeringstraject hun competenties versterken, Nederlands leren en een opleiding volgen, kunnen ze sneller volwaardig deel uitmaken van onze samenleving.
Het regionale actieplan tussen VDAB en AgII werd dan ook niet toevallig ondertekend op het PCVO Moderne Talen in Hasselt. Daar volgen momenteel 13 anderstalige nieuwkomers een voortraject Hoger Onderwijs (IVANHOE). Een mooi voorbeeld van één van de acties waarbij VDAB en AgII de handen in elkaar slaan. Daarnaast zetten ook Leerwinkel Genk, Hogeschool PXL, UCLL, UHasselt en alle Limburgse centra voor volwassenenonderwijs hun schouders onder het project. Zo bereiden ze samen anderstalige nieuwkomers voor om hun kansen op een diploma te vergroten.
Joris Philips, directeur VDAB Limburg: “Met dit regionaal actieplan willen we nog meer geïntegreerde trajecten mogelijk maken waarbij nieuwkomers naast Nederlands ook technische competenties verwerven. Zo krijgen we hen sneller aan de slag en vullen we de vele openstaande vacatures in. Een win-win. Om de werkzaamheidsgraad van 80% te behalen, hebben we deze groep ook echt nodig. Ook met jobbeurzen speciaal voor nieuwkomers, zoals op 1 juni in Pelt, zetten we hard in op deze doelgroep.”
Ann Geukens, regiomanager Agentschap Integratie en inburgering Limburg: “Dankzij deze cocreatie tussen de verschillende Limburgse partners zijn we met het project Ivanhoe erin geslaagd een methodologisch, vakinhoudelijk en taalkundig vernieuwend voortraject op te zetten die de doelgroep voorbereidt op het Nederlandstalig hoger onderwijs en uiteindelijk een goede kans biedt op een duurzame tewerkstelling. En daar doen we het toch voor!”
Vlaams minister van Werk Jo Brouns: “Door inburgeraars onmiddellijk in te schrijven bij VDAB en alle ondersteuning te geven die ze nodig hebben, kunnen ze sneller hun weg vinden op de arbeidsmarkt. Dat is geen straf. Werken is de weg naar zelfstandigheid. Het is een stap naar emancipatie en integratie. De dienstverlening van VDAB staat daarbij klaar om alle nodige ondersteuning te geven op de weg naar die arbeidsmarkt – om inburgeraars op hun eigen benen te laten staan. Niet alleen leiden we mensen sneller toe naar de arbeidsmarkt, zo bouwen we ook verder aan de weg naar een werkzaamheidsgraad van 80%. De arbeidsmarkt staat vandaag immers nog steeds in brand, we hebben alle handen nodig. Deze toeleiding is een absolute win-win. Voor de arbeidsmarkt, voor onze inburgeraars, voor de integratie in onze samenleving.”
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers: “Nooit eerder schreven zoveel nieuwkomers zich in bij de VDAB dan vandaag. Nieuwkomers willen werken, dat is duidelijk. We mogen daarnaast ook niet vergeten dat 40% van de inburgeraars hooggeschoold is. Een loutere inschrijving bij de VDAB is dus niet voldoende. Het is cruciaal om nieuwkomers beter te begeleiden in de arbeidsmarkt. In de eerste plaats om hen sneller aan het werk te krijgen, maar daarnaast ook om hen kansen te geven. Toeleiding naar de arbeidsmarkt is namelijk dé sleutel tot zelfredzaamheid en integratie."