T2-campus en partners krijgen Europese toekenning om duurzaam en innovatief leerecosysteem verder uit te bouwen
T2-campus en haar partners SyntraPXL, VDAB, Stad Genk, EducaThor, KRC Genk, Stebo vzw en EnergyVille hebben groen licht gekregen van de Vlaamse Overheid en Europese Unie voor de verdere ontwikkeling van een innovatief leerecosysteem in en rond het Thor Park in Genk. Jong en oud kan daarbij de eigen talenten ontdekken en ontwikkelen aan de hand van diverse, inclusieve leeromgevingen, die inzetten op de energietransitie en de ontwikkeling van technologisch talent.
Project met een maatschappelijke impact
Het leerecosysteem is na een vormende fase helemaal klaar om zich in te zetten voor de uitdagingen rond energie en technologie in Genkse wijken rondom het Thor Park als Waterschei, Nieuw Texas en de ruimere omgeving. Tegelijkertijd is er in Genk een sterke behoefte aan technisch geschoold talent. Het leerecosysteem wil bijdragen aan de oplossing door bewoners te enthousiasmeren om op informele wijze bij te leren.
“Dankzij dit project wordt het mogelijk om, samen met lokale partners, energieonderzoek toegankelijker te maken voor de inwoners van stad Genk en omgeving. Via workshops en experimenten die aansluiten bij hun leefwereld, krijgen zij de kans om mee deel uit te maken van de energietransitie.” Aldus Professor Bart Vermang, EnergyVille.
Krachtige samenwerking voor de toekomst van Genk
Het leerecosysteem bestaat uit een krachtig netwerk van partners. Anneleen Conjaerts, Community Manager bij T2-campus is alvast enthousiast over de verdere uitbouw in de leefwereld van de Genkenaar: “Elke betrokken organisatie is actief in Genk en beschikt over specifieke expertise die ons netwerk versterkt. Dit zorgt voor een divers en complementair partnerschap, waarin we niet alleen kennis delen, maar ook concrete kansen creëren voor inwoners om hun talenten te ontdekken en in te zetten. Door samen te werken met bedrijven, kennisinstellingen en sociale organisaties, bouwen we bruggen tussen leren, werken en maatschappelijke impact.”
Ook projectadviseur Eline Vermeersch van het departement Europa WSE benadrukt het belang van dit leerecosysteem: “Dit project toont hoe een samenwerking tussen wijkactoren en innovatieve partners resulteert in een vruchtbare bodem voor het ontwikkelen van leergoesting en lokaal tech talent. Inwoners uit Waterschei en Nieuw-Texas experimenteren in de vertrouwde omgeving van hun wijk met nieuwe ideeën en technieken op vlak van energie en technologie. Zo maken lokale organisaties samen een sterke leercultuur. En dat is precies de essentie van een leerecosysteem.”