Voor een sterkere arbeidsmarkt in Noord-Limburg

De acht Noord-Limburgse lokale besturen en OCMW’s gaan een samenwerkingsovereenkomst aan met VDAB om de arbeidsmarkt in de regio te versterken.  

 

De acht Noord-Limburgse lokale besturen en OCMW’s (Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt) kennen een jarenlange en unieke traditie van regionaal samenwerken in de organisaties Welzijnsregio Noord-Limburg en DISV regio Noord-Limburg. Samen gaan ze nu een samenwerkingsovereenkomst aan met VDAB om de arbeidsmarkt in de regio te versterken.  

Noord-Limburg wordt gekenmerkt door een hogere werkzaamheidsgraad dan gemiddeld in Limburg, nl. 75,4%. De werkzoekendengraad ligt met 4,8% één procentpunt lager dan gemiddeld in Limburg (5,8%). Noord-Limburg vormt dus een sterk presterende regio op het vlak van arbeidsmarkt. Maar uitdagingen zijn er nog voldoende. De regio telt ongeveer 20.000 niet-beroepsactieven tussen 20 en 64 jaar. Een groep die we potentieel kunnen aanspreken om de vele vacatures in de regio in te vullen. In het afgelopen jaar ontving VDAB 7.056 vacatures uit de regio Noord-Limburg, een stijging van 32% t.o.v. het afgelopen jaar. 1.440 vacatures stonden eind september 2022 nog open. De regio wordt ook gekenmerkt door veel interimvacatures, eind september stonden nog zo een 3.341 interimvacatures open.

De focus in deze overeenkomst ligt op drie ambities: meer mensen terug aan de slag laten gaan, veerkrachtige ondernemingen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt en sterkere loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat, ook wel levenslang leren genoemd. Een versterkte samenwerking tussen de VDAB en lokale besturen is één van de hefbomen binnen het Vlaams Regeerakkoord om deze ambitie te bereiken.

De samenwerkingsovereenkomst resulteert in een actieplan waarin er bijzondere aandacht is voor het activeren van niet-beroepsactieve burgers, het stimuleren van sociale economie, het sensibiliseren rond lokale werkgelegenheid en het ontwikkelen van een passend opleidingsaanbod in de regio.

Frank Smeets, burgemeester gemeente Pelt en voorzitter DISV Noord-Limburg: "We vinden het heel belangrijk dat zo veel mogelijk mensen een job vinden die bij hen past en die hen gelukkig maakt. Dat brengt geld in het laatje en het helpt onze economie vooruit. Door samen te werken met alle Noord-Limburgse gemeenten, Welzijnsregio en VDAB kunnen we de krachten bundelen. Iedereen aan de slag op zijn manier, daar gaan we samen voor."

Kristien Kerkhofs, directeur  Welzijnsregio Noord-Limburg: "Bij Welzijnsregio Noord-Limburg werken we regionaal samen aan een sterk sociaal beleid, met aandacht en optimale kansen voor de meest kwetsbaren. De samenwerkingsovereenkomst met VDAB geeft ons nieuwe hefbomen om de deelname aan de arbeidsmarkt voor deze groep te verhogen."

Marco Goossens, burgemeester Oudsbergen: "Uit een studie van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg en de Universiteit Hasselt blijkt dat Oudsbergen vandaag het sterkste sociaaleconomisch weefsel van Limburg heeft. Onze gemeente biedt veel groeimogelijkheden voor bedrijven en heeft uiteraard veel werkkrachten nodig om dit samen te realiseren. Met dit nieuw samenwerkingsverband rekenen we op de VDAB als partner om mee de openstaande vacatures in te vullen en mee te bouwen aan een sterke economische regio Noord- Limburg!"

Minister van Werk Jo Brouns: "Met deze overeenkomst geeft VDAB Limburg samen met de lokale besturen van Lommel, Pelt, Peer, Oudsbergen, Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel en Bree gestalte aan de uitvoering van het vernieuwde werkgelegenheidsakkoord. Om een breed en gediversifieerd activeringsbeleid uit te voeren en drempels weg te werken, zijn partnerschappen op lokaal niveau cruciaal. Er is ontzettend veel expertise bij de verschillende arbeidsmarktactoren aanwezig. De aanwezige kennis en kunde bundelen, alsook met vereende krachten inzetten, moet de burger die aan het werk wil, maximaal ondersteunen op het pad naar werk. De bijna 11.000 openstaande vacatures in Limburg bewijzen daar de noodzaak toe."

Joris Philips, directeur VDAB Limburg: "Net als in de andere regio’s in Limburg en Vlaanderen is het aantal werkzoekenden in Noord-Limburg gedaald tot ongekende laagten. Nog nooit zijn er zoveel Limburgers aan de slag én dat is goed nieuws. Toch zijn er ook nog heel wat personen op beroepsactieve leeftijd die nog niet aan de slag zijn. Dit kan gaan om kwetsbare NEET-jongeren, leefloners, personen met gezondheidsproblemen of huismannen-en vrouwen. Samen met de lokale besturen van Noord-Limburg nemen we de handschoen op om ook hen te bereiken, te begeleiden, op te leiden én zo onze vele openstaande vacatures in te vullen. Vandaag ondertekenen we hiervoor ons engagement dat we de komende periode zullen concretiseren in specifieke acties.”

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Limburg

Julie Eyckens