Persuitnodiging: Gratis mobiele opleiding tot knelpuntberoep fietshersteller
In Sint-Niklaas start de gratis opleiding tot fietshersteller voor werkzoekenden. Steeds meer mensen fietsen, daardoor is de nood aan professionele fietsherstellers en -monteurs gegroeid. Ook de populariteit van geavanceerde en elektrische fietsen deed die vraag stijgen, waardoor fietshersteller een knelpuntberoep is. Wie deze opleiding volgt heeft met andere woorden veel kans om een duurzame job te krijgen.
Veertien werkzoekenden volgen op dit moment de gratis opleiding als geavanceerde fietshersteller. Het gaat om een vacaturegericht opleidingstraject met heel wat vooruitzichten op de arbeidsmarkt als fietsmonteur en fietshersteller.
De opleiding biedt niet alleen toekomstkansen voor werkzoekenden, maar ook voor de medewerkers van maatwerkbedrijven en langdurig werklozen die een tijdelijke werkervaring opdoen binnen de sociale economie. Zij nemen deel aan dit project met het oog op hun doorstroming naar het normaal economisch circuit (NEC).
Intens samenwerkingsproject
Het project is een samenwerking tussen VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding), het stadsbestuur van Sint-Niklaas, het intergemeentelijk samenwerkingsverband Interwaas, het Sint-Niklase maatwerkbedrijf Den Azalee, het Centrum voor Volwassenenonderwijs Focus (CVO Focus) en LIGO Waas & Dender. Dit partnerschap brengt alle nodige expertise en ervaring samen binnen één project voor de arbeidsmarkt in de regio.
VDAB volgt dit project als regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt op, en brengt de materialen en leerwerkplekken bij. Via Interwaas geeft een geletterdheidcoach van Ligo Waas & Dender de cursisten extra ondersteuning tijdens het traject.
Het stadsbestuur van Sint-Niklaas zorgt samen met VDAB voor de toeleiding en begeleiding van de werkzoekenden die graag aan een fiets sleutelen en er hun beroep van willen maken. Tegelijk zorgt de stad voor promotie van dit project via haar bedrijvennetwerk.
Het maatwerkbedrijf Den Azalee stelt één van haar bedrijfsunits ter beschikking, en zorgt voor het werkmateriaal en de fietsen die voor de opleiding noodzakelijk zijn. Het CVO Focus is verantwoordelijk voor de leerkrachten en het opleidingspakket. Vanuit al die ervaring bij dit eerste project is het de bedoeling in de toekomst nog andere opleidingen op te zetten.
Professionele opleiding
De opleiding fietshersteller is een unieke leeromgeving, waar werkzoekenden in dagonderwijs de kans krijgen om te leren van ervaren fietsmechaniciens en toegang hebben tot alle gereedschappen en technologieën. Zij leren naast het herstellen van klassieke fietsen ook het herstellen en onderhouden van nieuwe elektrische fietsen en andere geavanceerde toepassingen die moderne fietsen hebben. Ook het leren werken met een opvolgings- en rapporteringsysteem komt aan bod.
De opleiding bevat tegelijk een stage op de werkvloer, die de cursisten in de praktijk heel wat kennis bijbrengt. Hierdoor kunnen de cursisten na de cursus fietsen professioneel onderhouden, repareren en monteren en snel werk vinden in de fietssector. Wanneer de cursisten de volledige opleiding afgerond hebben, ontvangen ze het erkend certificaat fietshersteller waarmee ze aan de slag kunnen in een fietsenzaak of herstelpunt, of zich zelfs kunnen vestigen als zelfstandig fietsenmaker.
Persuitnodiging
Op woensdag 15 februari 2023 om 11.30 uur organiseren de partners een persmoment waarop dit project toegelicht wordt in aanwezigheid van de eerste lichting cursisten die de opleiding volgen. Na een korte presentatie is er ruimte voor interviews met de cursisten en de partners. Het persmoment vindt plaats in het atelier van Den Azalee, Nobels Peelmanstraat 12, 9100 Sint-Niklaas. Graag tot dan!
Een vraag?
Communicatieverantwoordelijke Oost-Vlaanderen
Mieke Desanghere
Communicatieverantwoordelijke Stadsbestuur Sint-Niklaas - Den Azalee
Danny Bontinck
Coördinator Waasland Klimaatland - Interwaas Regisseur sociale economie en werk - Interwaas
Sarah Hofman
Technisch adviseur coördinator GO! CVO Focus
Marc Schippers