Dilbeek, Asse, Wemmel en VDAB gaan structureel samenwerken om meer mensen aan het werk te helpen
De lokale besturen van Dilbeek, Asse en Wemmel hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met VDAB. Met deze overeenkomst willen de partners de uitdagingen op de lokale arbeidsmarkt samen aanpakken en zo meer mensen aan het werk helpen.
Het Vlaamse regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80% is het doel. Een versterkte samenwerking tussen VDAB en de lokale besturen is volgens het akkoord één van de hefbomen om die ambitie te bereiken.
Drie centrale ambities
De gemeenten Dilbeek, Asse, Wemmel en VDAB gaan actief samenwerken voor een inclusief lokaal arbeidsmarkt- en welzijnsbeleid. “Door met de lokale besturen van de krachten te bundelen, kunnen we gericht zoeken naar oplossingen voor knelpunten en is de lokale inbedding van onze werking beter gegarandeerd. Met deze samenwerkingsovereenkomst wil VDAB de goede samenwerking met deze gemeenten verankeren”, zegt Johan Viaene, provinciaal directeur van VDAB.
De partners hebben samen actiedomeinen en acties vastgelegd waarmee ze drie ambities nastreven: meer inwoners aan het werk, veerkrachtige ondernemingen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt en sterkere loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat.
Armand Hermans, voorzitter OCMW Wemmel: “Samen sterk voor én aan het werk.”
Inclusieve arbeidsmarkt
Om een werkzaamheidsgraad van 80% te bereiken moet iedereen aan boord, ook de mensen die nu nog geen (actief) deel uitmaken van de arbeidsmarkt. Daarom gaan de partners hun dienstverlening optimaliseren zodat cliënten van de sociale diensten van de gemeenten nog vlotter doorstromen naar tewerkstellingstrajecten en de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt samen met het Agentschap voor Integratie en Inburgering en VZW De Rand onderzocht welke bijkomende oefenkansen kunnen worden georganiseerd voor anderstaligen, zodat ook zij sneller kunnen doorstromen naar de arbeidsmarkt.
Katleen Meersseman, schepen en voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst van Asse: “Toeleiden naar activering is één van de hoekstenen van het armoedebeleid.”
Jaarlijkse jobbeurs
Een van de concrete acties in het actieplan is de organisatie van een jaarlijkse jobbeurs in samenwerking met Haviland. Deze jobbeurs vindt afwisselend plaats in de drie lokale besturen. Monique Van der Straeten, schepen van welzijn en lokale economie van Wemmel: “Werkgevers en werkzoekenden samenbrengen en op zoek gaan naar een goede match. Daar werken we graag aan mee met de organisatie van de lokale jobbeurzen.”
Walter Zelderloo, schepen van Welzijn: ‘Onze grootste doelstelling is het samenbrengen van werkgevers en werknemers, met specifieke aandacht voor de meest kwetsbaren.
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Samenwerking is een belangrijke sleutel om meer mensen naar werk te begeleiden. De lokale besturen van Dilbeek, Asse en Wemmel geven het goede voorbeeld en zetten samen hun schouders onder het werkgelegenheidsbeleid. Belangrijke aspecten zijn de aandacht voor 55-plussers en voor een betere taalkennis voor anderstaligen. Bovendien zullen de lokale besturen ook leerwerkplekken ter beschikking stellen en zorgen ze voor een online vacaturesplatform. Het zijn belangrijke speerpunten om de krapte op onze arbeidsmarkt gericht aan te pakken.”
De samenwerkingsovereenkomst loopt tot 31 december 2025.