Vacature- en werkzoekendenbericht Vlaams-Brabant september 2024

De voorbije twaalf maanden werden in Vlaams-Brabant 37.463 vacatures rechtstreeks gemeld aan VDAB via het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendkrachten (NECzUR). Dit is 5,5% minder dan in de periode van twaalf maanden daarvoor. Op 30 september 2024 waren er 29.678 werkzoekenden zonder werk (WZW) met een verblijfplaats in Vlaams-Brabant ingeschreven bij VDAB.

Vacaturebericht

De voorbije twaalf maanden werden in Vlaams-Brabant 37.463 vacatures rechtstreeks gemeld aan VDAB via het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendkrachten (NECzUR). Dit is 5,5% minder dan in de periode van twaalf maanden daarvoor.

Het aantal ontvangen vacatures op jaarbasis daalt in alle provincies, het sterkst in Limburg (-14,6%) en Antwerpen (-12,9%).

Binnen Vlaams-Brabant zien we zowel een daling in arrondissement Leuven (-4,8%) als in arrondissement Halle-Vilvoorde (-6,2%).

In september 2024 werden in Vlaams-Brabant 3.045 vacatures gemeld in het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten (NECzUR) waarmee het aantal ontvangen vacatures daalde met 14,0% ten opzichte van september 2023.

De spanningsindicator meet de krapte op de arbeidsmarkt. Hij geeft de verhouding weer tussen het gemiddeld aantal werkzoekenden zonder werk in bemiddeling van de laatste 12 maanden en het gemiddeld aantal openstaande NECzuR-vacatures in dezelfde periode. Hoe lager, hoe groter de krapte op de arbeidsmarkt. In september 2024 bedroeg de Vlaams-Brabantse spanningsindicator 2,99 waar deze voor Vlaanderen 2,62 bedroeg.

In september 2024 stonden 7.149 vacatures open in Vlaams-Brabant. Ten opzichte van vorige maand blijft dit cijfer ongeveer gelijk (-0,2%). Ten opzichte van september 2023 is dit een daling van 6,5%.

Het volledige VDAB vacaturebericht lees je op de Arbeidsmarktverkenner Vlaams-Brabant.

Werkzoekendenbericht

Op 30 september 2024 waren er 29.678 werkzoekenden zonder werk (WZW) met een verblijfplaats in Vlaams-Brabant ingeschreven bij VDAB.

  • 54% zijn werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering of een aanvraag hiervoor (15.978)
  • 37% zijn voormalig niet-beroepsactieven. Deze groep bestaat ondertussen uit bijna 11.000 burgers
  • 8% of bijna 2.300 WZW zijn jongeren in beroepsinschakelingstijd

De werkzoekendengraad was in september 5,3%. Dit is de verhouding van het aantal werkzoekenden zonder werk in Vlaams-Brabant tegenover de Vlaams-Brabantse beroepsbevolking. Ter vergelijking: in september 2023 ging het om 5,5%. Als we de voormalig niet-beroepsactieve WZW weglaten uit deze cijfers, ging het om 3,2% in september 2024 ten opzichte van 3,3% in 2023.

Tegenover september 2023 zijn de WZW gedaald met iets meer dan 1%.

  • De voormalig niet-beroepsactieve WZW namen het sterkst af met 4,9%
  • Ook de BIT-jongeren daalden met 3,5%
  • De werkzoekenden met uitkeringsaanvraag stegen met 1,4% en de overige WZW stegen met 7,5%.

We verdelen alle WZW - ongeacht hun uitkeringsstatus - volgens hun afstand tot de arbeidsmarkt. Hiervoor houden we rekening met de inschatting vanuit de dienstverlening over hun kansen op de arbeidsmarkt en nood aan dienstverlening van de werkzoekende. Daarnaast integreren we de kans dat de werkzoekende binnen de zes maanden werk heeft. Een AI-model maakt dagelijks deze inschatting op basis van factoren zoals leeftijd, werkervaring, huidige en vorige werkloosheidsperioden, gewenste beroepen, talenkennis, het online updaten van een cv... 

  • 17% heeft een korte afstand: Deze werkzoekenden hebben volgens het AI-model een kans van meer dan 50% om binnen de zes maanden werk te vinden
  • 32% heeft een gemiddelde afstand: Ongeveer de helft van deze groep is bezig met een opleiding of voortraject (bv. begeleiding in de sociale economie, activeringstraject) waardoor ze nu niet meteen aan het werk kunnen.5 Voor de overige werkzoekenden wordt ingeschat dat zij momenteel 35 tot 50% kans hebben op werk binnen de zes maanden
  • 51% heeft een lange afstand: De werkzoekenden in deze groep hebben een lage kans op werk binnen de zes maanden (<35%) en/of bepaalde gezondheids- of welzijnsproblemen waaraan eerst moet  worden gewerkt vooraleer er stappen naar werk kunnen worden gezet.

Het volledige werkzoekendenbericht kan je lezen op de Arbeidsmarktverkenner Vlaams-Brabant. In Arvastat kan je gedetailleerde werkloosheidsstatistieken raadplegen tot op gemeenteniveau.

Een vraag?