Vertel eens iets meer over jezelf
Deze klassieke openingsvraag is bedoeld om je op je gemak te stellen. Je kunt er bijna zeker van zijn dat deze vraag wordt gesteld, dus doe je er goed aan om je hierop voor te bereiden. Gebruik je cv als leidraad en zorg voor een samenhangend verhaal.
Waarom kom je in aanmerking voor deze job?
Leg duidelijk uit welke gelijkaardige ervaring je hebt. Het hoeft niet per se over werkervaring te gaan. Ervaring vanuit je stage, opleiding of vrije tijd is ook bruikbaar. Heb je nog geen ervaring? Benadruk dan je vaardigheden, je opleiding, stages of thesis.
Wat spreekt je aan in deze job?
Zorg dat je van tevoren goed op een rijtje hebt waarom je deze functie ambieert. Probeer het eens op papier te zetten. Pas dan kom je erachter of je het wel goed onder woorden kan brengen. Zorg dat je ten minste drie argumenten bedenkt: het bedrijf, de jobinhoud, het takenpakket, werkzekerheid, doorgroeimogelijkheden…
Hoeveel wil je verdienen?
Ga na wat je marktwaarde is: hoeveel verdient iemand met jouw opleiding en ervaring? Enkele interessante tools die je daarbij kunnen helpen zijn:
- de salarischecker van WageIndicator.org
- het salariskompas van Vacature en K.U.Leuven
Bepaal van tevoren wat je minimumeis is en vraag een hoger bedrag. Op die manier valt er nog te onderhandelen. En bedenk wat je 'wisselgeld' is. De kans is reëel dat de werkgever zegt: "Hoger dan dit loon kunnen we niet gaan". Zorg dat je op dat moment een lijst bij de hand hebt met andere dingen die misschien wel kunnen: een laptop, een gsm, een bedrijfswagen…
Ben je bereid om overuren te doen?
Geef een eerlijk antwoord. Vraag of dit vaak voorkomt en wat het gemiddeld aantal overuren is. Kan of wil je geen overuren doen, zeg dan dat je in noodgevallen wil bijspringen. Informeer of die overuren vergoed worden, en hoe.
Wat als de werkgever je een persoonlijke vraag stelt?
Stelt de werkgever je een persoonlijk vraag (over je burgerlijke staat, gezinssamenstelling, seksuele geaardheid…) waarvan je je afvraagt wat de relevantie is voor de job? Zeg dan nooit botweg dat je niet wil antwoorden, maar vraag beleefd naar de relevantie voor de job of maak op een vriendelijke manier duidelijk dat dit voor jou te persoonlijk wordt.
Meer info en klassieke sollicitatievragen op vdab.be/jobs/gesprek