Solliciteren

Help, ik moet op assessment

Stel: je hebt een job op het oog. De sollicitatiebrief schrijven ging vlot, het gesprek dat erop volgde ook. En dan valt er een uitnodiging voor een assessment in de bus. Dat is goed, want het betekent dat de werkgever echt geïnteresseerd is in jouw kandidatuur en meer over jou te weten wilt komen. Natuurlijk wil je je zo goed mogelijk voorbereiden. Alleen: hoe doe je dat? We helpen je op weg.

Tijdens een assessment proberen assessoren erachter te komen of je wel echt de gedroomde kandidaat bent voor de openstaande vacature. Ze doen dat door je klassieke testen voor te leggen, zoals bijvoorbeeld een intelligentietest, maar ook door je te confronteren met opdrachten in een fictieve werkomgeving. Terwijl je de opdrachten uitvoert, word je geobserveerd en beoordeeld op de gedragskenmerken en competenties die nodig zijn voor de job.

Welke soorten opdrachten bestaan er zoal? Enkele voorbeelden:

  • Je moet een presentatie uitwerken over de aankoop van nieuwe kopieermachines. Bedoeling is dat je de fictieve bedrijfsleiding overtuigt van je keuze.
  • In een rollenspel speel jij een leidinggevende. Je hebt een functioneringsgesprek met een teamlid dat niet goed presteert. Je moet peilen hoe dat komt, en samen naar een oplossing zoeken.
  • Samen met andere sollicitanten hou je een groepsdiscussie over de verdeling van een budget. Het is aan jou om zoveel mogelijk geld binnen te rijven voor jouw project.
  • Je krijgt een postbakoefening. In een fictieve e-mailbox of postbak vind je een stapel berichten. Korte memo’s, vertrouwelijke brieven, rapporten… Het is aan jou om uit te maken welke berichten prioriteit hebben en hoe je ze het beste afhandelt. Zo kan het zijn dat je drie afspraken hebt op hetzelfde moment: voor een maandelijkse vergadering, met een potentiële klant of met een bevriende collega. Jij moet beslissen welke afspraak voorrang heeft en waarom.

Welke opdrachten je krijgt, kan je niet voorspellen. Wat je wel kan, is jezelf voorbereiden. Hoe? Enkele tips van VDAB-jobcoach Joke Bosch:

Herlees de vacature

De beste manier om te weten te komen waarop je zal worden getest, is de vacature grondig herlezen. In de jobomschrijving vind je de gevraagde gedragskenmerken en competenties terug. Die zullen ongetwijfeld aan bod komen tijdens het assessment. Probeer ze te vertalen naar situaties op de werkvloer en bedenk hoe een assessor ze kan testen. Bijvoorbeeld: solliciteer je voor een functie waar leiderschap gevraagd wordt? Verwacht je dan aan een opdracht waarbij je een vergadering moet voorzitten, of aan een rollenspel waarin je een conflictsituatie met een collega in goede banen moet leiden.

Vragen staat vrij

Assessments worden meestal uitgevoerd door gespecialiseerde bureaus zoals Hudson, Quintessence of HR Talents. Neem eens een kijkje op hun websites om meer te weten te komen over hun aanpak. Of bel het bureau op waar jij op assessment gaat. Vraag hoe je je kan voorbereiden. Na een beetje doorvragen, lichten ze misschien een tipje van de sluier.

Steek ook eens je licht op bij vrienden, familie en collega’s niet: zonder twijfel ken je iemand die al een of meer assessments achter de rug heeft. Vraag hem zijn ervaringen met jou te delen.

Wees jezelf

Hou in je achterhoofd dat het bij een assessment het belangrijkste is om jezelf te zijn. Probeer de opdrachten gewoon zo goed mogelijk uit te voeren, en blijf trouw aan jezelf. Assessoren zijn erop getraind om situaties waarbij je je anders voordoet snel te doorzien. Doe je het toch, dan kan het later in je nadeel spelen: je wilt niet aangenomen worden voor een functie waarvan achteraf blijkt dat ze niet bij jouw persoonlijkheid past.

En tot slot: vermijd de dag zelf onnodige stress. Zorg dat je goed uitgeslapen bent en wees op tijd. Ben je bang van een appelflauwte? Neem wat noodproviand mee zoals koekjes of nootjes en een flesje water. Zo ben je er helemaal klaar voor!

 

Meer info over selectietesten en assessments

Ook interessant

Welk type ben jij?

Wil je weten waarom je de dingen doet zoals je ze doet, en wat je sterktes en zwaktes zijn op het vlak van werk en relaties? Doe de gratis test op 16personalities.com.

Postbakoefening

Bij een postbakoefening is het de bedoeling dat je orde schept in een propvolle mailbox. Hoe hou je het hoofd koel?