Buitenland

Wonen en werken op de Filipijnen

Nico woont al 20 jaar in het buitenland. Hij werkte in verschillende Europese steden en verhuisde vorig jaar naar de Filipijnen. Aangetrokken door de Aziatische cultuur en de liefde. Is dit tropisch paradijs zijn eindbestemming? Misschien wel! Nico: “Het gaat snel, ik ben nog maar net gesetteld en kreeg al groot nieuws.” 

Filipijnen
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Manga, anime en cosplay

Nico Roggen: “Op een expo in Parijs ontdekte ik enkele jaren geleden ‘manga, anime en cosplay’. Dat zijn stripverhalen, animaties en kostuums uit Japan. Van toen af was ik fan van de Aziatische cultuur en maakte ik geregeld reizen door Azië.

Op die reizen vermeed ik hotels en koos ik zoveel mogelijk voor een studio of kamer om dichter bij de lokale bevolking en hun cultuur te staan.

Tijdens een reis op de Filipijnen leerde ik mijn vrouw kennen via Tinder. We spraken tijdens die vakantie enkele keren af en hadden een klik. Vorig jaar trouwden we en in september verhuisde ik naar de Filipijnen.

IT-helpdesk

Ik ging aan de slag als IT-helpdeskmedewerker. Het was met een ‘sponsorship’. Dit houdt in dat het bedrijf de eerste zorgen overneemt. Het regelt en betaalt je vlucht, zorgt voor een tijdelijk appartement, brengt alle papieren voor een visum en werkvergunning in orde en geeft een dagvergoeding om de eerste weken te overbruggen.

Mijn job is best grappig als je erover nadenkt. Vanuit de Filipijnen zorg ik voor de IT-ondersteuning van bedrijven in België en Nederland. Op dit moment werk ik voor de winkels van Rituals. Ik krijg telefoons en mails van Nederlandstalige personeelsleden die problemen hebben met hun computers en IT-systemen. Ik probeer het dan vanop afstand op te lossen. Als dat niet lukt, zorg ik dat er iemand ter plaatse komt.

Ik doe mijn werk graag. Het sluit aan bij mijn werkervaring in Europa. Bovendien is mijn kennis Nederlands een extra troef. Soms ondersteun ik winkels uit andere landen in het Engels of Frans. Daarvoor krijg ik een taalbonus. Hoe meer talen we spreken, hoe meer we verdienen.

Alleen de uren zijn soms moeilijk. We zijn bereikbaar tijdens de Belgische werktijden. Dus heb ik altijd avond-, nacht- en weekendwerk.

Pasig City

De eerste maand woonden we in een appartement van mijn werk. Daarna verhuisden naar Pasig City. Daar vonden we een ‘condo’, een appartement, gelegen tussen mijn werk en dat van mijn vrouw.

Pasig City is een grote stad aan de rand van de hoofdstad Manila. Er wonen meer dan 600.000 mensen. 

Winkelen en ontspannen

Shoppingcenters zijn populair in de steden. De airco zorgt voor een aangename afwisseling met het tropisch klimaat buiten. Ik moet eerlijk toegeven, wij komen er ook enkele keren per maand. 

Ze zijn supergroot. Drie van de tien grootste ‘malls’ in de wereld liggen in de Filipijnen. Naast winkels vind je er ook een bioscoop, bowlingbaan, ijsschaatspiste… Mensen komen er dus niet alleen om te winkelen, maar ook voor ontspanning of om er rond te hangen. Het nadeel is wel dat je dikwijls in een mensenzee terechtkomt. 

Tenen in de zee

Gelukkig is er nog meer te zien dan shoppingcenters. We maken soms korte trips. Lokale reisagentschappen bieden interessante uitstappen met een of twee overnachtingen. Dat zijn ideale gelegenheden om het land te bezichtigen. Veel inwoners doen dit.

Tot nu toe vond ik de 3-daagse naar Islas de Gigantes heel leuk. We bezochten verschillende eilanden en genoten van de zwoele temperaturen en het helderblauwe water. Ik kon mijn tenen nog zien toen ik tot aan mijn nek in de zee stond. 

Bananenketchup

Ik hou van de ingesteldheid van de inwoners. Ze zijn altijd beleefd, vriendelijk, behulpzaam en nederig. En ze zijn bezeten van karaoke, hun populairste activiteit na het werk of in de vrije tijd.

Ik moest in het begin wel wennen aan de eetgewoontes. Hun ontbijt bestaat uit rijst, eieren en vlees. En als je op restaurant gaat, krijg je meestal gewoon een vork en een lepel. Geen mes. Bij vrienden eten we zelfs met onze handen!

Ik koop veel op de ‘palengke’s’. Dit zijn markten die elke dag open zijn. Met vers vlees, vis, groenten… in overvloed. In de supermarkt vind je ook veel. Zelfs betaalbaar Belgisch bier. En bananenketchup vind je overal. Maar geef mij toch maar de klassieke tomatenketchup. 

Mondmasker

De Filipijnen hebben ook een minder mooie kant. Er is veel armoede. Boven de straten hangt een wirwar van elektrische kabels. En tijdens de droogste maanden is de waterdruk zo laag dat je een emmer water nodig hebt voor de douche of het toilet. 

Het verkeer is druk en hectisch. Veel inwoners gebruiken omgebouwde legertrucks uit de Tweede Wereldoorlog als goedkope bussen. Met lawaai- en geurhinder tot gevolg. In de steden droegen ze al lang voor de coronapandemie mondmaskers tegen fijnstof.

Aan de vervuiling is nog veel werk, maar tegen rokers treedt de overheid wel streng op. Roken is strafbaar, zelfs in openlucht. Het mag alleen op bepaalde plekken. Als roker vind ik dat wel spannend. 

Groot nieuws

Mijn toekomst ligt in de Filipijnen. Zeker nu we ons eerste kindje verwachten. We zijn heel blij en volop bezig met de inrichting van de kinderkamer en alle andere voorbereidingen. De komende tijd zie ik dus even wat minder van het land, maar dat maak ik nadien wel goed!”

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 

Ook interessant

Wonen en werken in Engeland

Trui woont al meer dan 20 jaar in Londen. “Als ik 's morgens naar de bushalte wandel, zie ik paarden, geiten, vossen en eekhoorns. De natuur is in Londen vaak heel dichtbij.”

Wonen en werken in Vietnam

Debbie woonde 4 jaar in Saigon. “Vietnamezen zijn eeuwige optimisten. Ze nemen de dag zoals die komt en gaan zelf op zoek naar lichtpuntjes. Zo'n fijne mindset!" 

Roadtrip door Nieuw-Zeeland

Annelies trekt met een Mitsubishi-busje door Nieuw-Zeeland. “Toen ik 's nachts ging zwemmen verschenen er allemaal lichtgevende sterretjes rond mijn lichaam. Het was magisch!”