Arbeidsmarkt

Diploma is dé weg naar werk

In juni publiceerden we ons nieuw schoolverlatersrapport. We volgden meer dan 70.000 pas afgestudeerde jongeren een jaar lang in hun zoektocht naar een eerste job. Uit het rapport blijkt dat een diploma hoger onderwijs dé weg is naar werk en STEM- en zorg-richtingen erg goed in de markt liggen.

Eind juni verlieten weer heel wat jongeren de schoolbanken. Zij kunnen nu op zoek naar werk. Maar hoe zal die zoektocht verlopen?

De impact van de coronacrisis is nog onduidelijk, maar uit de maandelijkse cijfers over de werkzoekenden blijkt alvast dat jongeren extra hard geraakt worden door de crisis.

Een sterke uitgangspositie op de arbeidsmarkt is voor jongeren dus belangrijker dan ooit. Wie heeft dat en wie niet? Ons schoolverlatersrapport wijst alvast de richting.

9% na jaar nog altijd werkloos

Het schoolverlatersrapport volgde de jongeren die de school verlieten in 2018. Een jaar later was 8,9% van hen nog op zoek naar werk.

Sinds 2013 daalde dat cijfer jaar na jaar, van 13,0% naar 8,9% vorig jaar. Nu blijft het aantal jongeren dat na 1 jaar nog geen werk heeft voor het eerst sinds lang gelijk.

Makkelijker met een diploma op zak

Het grootste aantal werkzoekenden vind je tussen de ongekwalificeerde schoolverlaters. Zij verlaten de school zonder diploma secundair onderwijs. 30,5% van hen was na een jaar nog op zoek naar werk.

Van de jongeren die enkel een diploma secundair onderwijs op zak hadden, was 9,7% na een jaar nog werkzoekend.

Bij de jongeren met een diploma hoger onderwijs, daalde het aantal werkzoekenden naar slechts 3%. 

Wie in deze coronatijden twijfelt aan het belang van een diploma en overweegt om de school vroegtijdig te verlaten, zet dus toch maar beter door.

Ervaring werkt

Niet alleen een diploma, maar ook werkervaring helpt in de zoektocht naar werk.

Jongeren die een theoretische opleiding combineren met praktijklessen, kunnen vlot aan de slag.

Dit is ook het geval voor leerlingen uit het BSO of TSO die een specialisatiejaar hebben gevolgd. 

STEM-opleidingen

Met een STEM-diploma vind je vlot de weg op de arbeidsmarkt.

In STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) ligt het accent op exacte wetenschappen, toegepaste wetenschappen, techniek, ICT en wiskunde.

In een digitale wereld is er een grote nood aan wetenschappelijke en technische profielen. STEM-vaardigheden zijn onmisbaar in ons dagelijks leven, zeker in deze coronatijden.

Zonder STEM geen beademingsapparatuur, antivirale middelen, online meetings met collega's, familie en vrienden…

Zorg

Ook diploma's in de zorg doen het erg goed. Voorbeelden van opleidingen die sterk scoren zijn 'Tandheelkunde', 'Verpleegkunde', 'Geneeskunde' en 'Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie'. 

Maak jij binnenkort je studiekeuze?
Een studiekeuze moet in de eerste plaats gebaseerd zijn op je interesses, dromen en competenties. Die bepalen voor een groot deel je slaagkansen en geven je latere loopbaan vorm. Maar dit schoolverlatersrapport kan je wel helpen om je keuze te verfijnen of bij twijfel de knoop door te hakken.
 

 

Bekijk het volledige schoolverlatersrapport.

Ook interessant

Zo vind je je eerste job

Studeerde je deze zomer af en heb je een deugddoende vakantie achter de rug? Dan is het nu tijd voor een nieuw hoofdstuk: je eerste job. Onze sollicitatiecoaches geven tips.

De juiste studiekeuze

Deze zomer studeerden opnieuw duizenden jongeren af.  De meeste vinden vlot hun weg naar een job. Het ene diploma scoort wel beter dan het andere.

Je kind klaar voor werk

Stopt je zoon of dochter met school? Een bijzondere gebeurtenis! Voor je oogappel nieuwe avonturen opzoekt, moet er nog heel wat gebeuren. Ontdek hoe jij kan helpen.