Arbeidsmarkt

Je kind klaar voor werk

Stopt je zoon of dochter met school? Een bijzondere gebeurtenis! Voor je oogappel het nest verlaat en nieuwe avonturen opzoekt, moet er nog heel wat administratie gebeuren. Ontdek hoe jij kan helpen.

kind afgestudeerd
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Inschrijven bij VDAB

Het is belangrijk dat je zoon of dochter zich zo snel mogelijk inschrijft bij VDAB. Op die manier start de beroepsinschakelingstijd van 12 maanden. Wie na deze periode nog geen job heeft en jonger is dan 25, komt in aanmerking voor een uitkering.

Inschrijven kan online vanaf het moment dat je kind afstudeert of stopt met school. Enkele voorbeelden:

  • Je dochter studeert af in juni of juli. Ze schrijft zich best in vóór 10 augustus. Dan begint haar beroepsinschakelingstijd op 1 augustus. Als ze zich na 10 augustus inschrijft, start de beroepsinschakelingstijd op de dag van haar inschrijving.
  • Je zoon stopt met school in september. Hij schrijft zich daarna best zo snel mogelijk in. Zijn beroepsinschakelingstijd begint te lopen na zijn inschrijving.

Aansluiten bij een ziekenfonds

Je zoon of dochter is normaal gezien via jou verzekerd bij het ziekenfonds.

Vanaf het moment dat je kind 25 jaar wordt, gaat werken of een uitkering krijgt, moet het zich verplicht onder eigen naam aansluiten bij een ziekenfonds.

Dat mag ook bij een ander ziekenfonds. De keuze hangt af van de behoeften van je kind. Is het iemand die lenzen draagt, extra tandzorg nodig heeft, graag reist of veel sport? Bekijk welk ziekenfonds de beste vergoedingen biedt voor deze specifieke kosten.

De kinderbijslag verwittigen

Als ouder krijg je kinderbijslag. In Vlaanderen heet dit ‘het Groeipakket’.

Als je kind stopt met studeren, krijg je nog maximaal 12 maanden kinderbijslag. Je krijgt geen kinderbijslag meer als het 25 jaar wordt, begint te werken of een uitkering krijgt. Lees meer over deze voorwaarden op de website van het Groeipakket.

Breng de uitbetaler van het Groeipakket op de hoogte wanneer je kind stopt met studeren. Doe je dit niet, dan krijg je misschien onterecht kinderbijslag en moet je dit later teruggeven.

De belastingaangifte aanpassen

Gaat je kind alleen wonen, of vindt het werk en verdient het in 2024 meer dan 7.290 euro netto? Dan is het niet meer fiscaal ‘ten laste’ van je. Dit betekent dat je meer belastingen gaat moeten betalen.

Pas het aantal personen ten laste aan op je belastingaangifte van 2025. Lees alle details op de website van de federale overheid.

Breng ook je werkgever op de hoogte. Dat is belangrijk voor een correcte berekening van je nettoloon.

Aanvragen jeugdvakantie

Heeft je kind werk gevonden in de privé? Dan heeft het normaal gezien weinig vakantie in het 1ste werkjaar. Werknemers hebben immers enkel recht op 4 weken betaalde vakantie als ze het jaar ervoor 12 maanden hebben gewerkt.

Daar bestaat een oplossing voor, ‘jeugdvakantie’. Dat betekent dat jongeren in hun 1ste werkjaar toch recht hebben op 4 weken vakantie.

Iedereen die jonger is dan 25 en minstens 1 maand heeft gewerkt in het jaar dat ze van school gingen, heeft er recht op. Je zoon of dochter moet jeugdvakantie zelf aanvragen bij de RVA.

 

Lees ook ‘Je kind op zoek naar werk’.

Ook interessant

Zo vind je je eerste job

Studeerde je deze zomer af en heb je een deugddoende vakantie achter de rug? Dan is het nu tijd voor een nieuw hoofdstuk: je eerste job. Onze sollicitatiecoaches geven tips.

De juiste studiekeuze

Deze zomer studeerden opnieuw duizenden jongeren af.  De meeste vinden vlot hun weg naar een job. Het ene diploma scoort wel beter dan het andere.

Jongeren vinden sneller werk

We volgden meer dan 70.000 schoolverlaters in hun zoektocht naar een eerste job. Ze vinden sneller dan ooit een baan. Toch blijft een juiste studiekeuze belangrijk.