Loopbaan

Eentonig is fijn

Heb je een autismespectrumprofiel en ben je gepassioneerd door ICT? Misschien kan je aan de slag bij consultancybedrijf Passwerk. Passwerk werft mensen met een autismespectrumprofiel aan en zendt hen naar bedrijven om software te testen. Benieuwd naar het wat en hoe, stelden we commercieel directeur Dirk Rombaut zes vragen.

Hoe kwamen jullie op het idee om Passwerk op te richten?

“We merkten dat er in veel bedrijven een groot personeelsverloop is bij softwaretesters. De meeste medewerkers vinden dat soort werk eentonig en raken het snel beu. Bij mensen met een autismespectrumprofiel is dit omgekeerd. Ze vinden het net fijn werk en zijn erg gemotiveerd. Bovendien zijn ze er ook goed in. Ze hebben oog voor detail, kunnen lange tijd gefocust werken en verwerken informatie op een andere manier waardoor ze fouten opmerken die gewone medewerkers over het hoofd zien. Die vaststelling bracht ons op het idee om Passwerk op te richten.”

Welke bedrijven doen er beroep op jullie?

“Allerlei soorten bedrijven uit diverse sectoren. Ik denk aan Proximus, Belfius, MIVB, Universiteit Hasselt, Carglass, Cegeca, VDAB, Baloise verzekeringen... Zij huren onze medewerkers -passwerkers noemen we hen- voor minstens een maand in, maar in de praktijk is dit vaak langer omdat ze zo tevreden zijn over het geleverde werk. Bovendien is een passwerker een verrijking voor hun personeel. Het is boeiend om samen te werken met iemand die anders is.”

Wat moet je doen als je bij Passwerk aan de slag wil?

“Heb je een autismespectrumprofiel? Dan kan je je kandidaat stellen door een mailtje te sturen naar nico@passwerk.be. Daarna volgt er een grondige screening. Om te beginnen nodigen we je uit voor een gesprek. Tijdens dit gesprek leggen we uit wat je job precies gaat inhouden en toetsen we enkele basiscriteria af.

  • Ben je gepassioneerd door ICT en vind je het prima om gedurende 80% van de tijd achter een computerscherm te zitten?
  • Kan je je zelfstandig verplaatsen met het openbaar vervoer?
  • Ken je voldoende Engels?

Vervolgens leggen we je een aantal testen voor die we samen met VDAB ontwikkelden. De bedoeling is om na te gaan of je het niveau hebt van iemand met een bachelor of master. We verwachten niet dat je daadwerkelijk zo’n diploma hebt, want we beseffen dat de kans bestaat dat je door je autismespectrumprofiel moeilijkheden ervaarde op school en afhaakte.

Tot slot laten we je allerlei opdrachten uitvoeren, zoals een Finse tekst overtypen of koken in team. Op die manier brengen we je vaardigheden in kaart, bekijken we welke specifieke noden je hebt en gaan we na of je best voltijds of deeltijds zou werken.

Wat gebeurt er na de screening?

“Als je de screening goed hebt doorlopen, leiden we je op tot softwaretester. Slaag je voor de opleiding, dan kan je bij ons starten en sturen we je uit naar bedrijven om opdrachten te doen. Hebben we even geen opdracht voor je, dan betalen we je gewoon door.”

Hoe beslissen jullie wie naar welk bedrijf gestuurd wordt?

“We bezoeken de verschillende bedrijven om te zien wat hun cultuur is en hoe de werkplek er uitziet. Daarna bekijken we welke passwerkers hier het best mee matchen. Sowieso proberen we de werkplek in kwestie zo goed mogelijk aan te passen aan de noden van de passwerker. Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor visuele prikkels, dan vragen we aan de werkgever of je in een apart bureau kan zitten of bekijken we of we een scherm kunnen plaatsen tussen jou en de andere collega’s. En heb je het moeilijk met auditieve prikkels, dan informeren we of het oké is dat je een koptelefoon opzet en naar muziek luistert.”

Jullie werken ook met jobcoaches. Wat doen die precies?

Als je als passwerker aan de slag gaat, krijg je een jobcoach die jou ondersteunt en begeleidt. Hij geeft je bijvoorbeeld praktische informatie over het bedrijf waar je een opdracht gaat doen (geven de collega’s elkaar ’s morgens een hand of kussen ze elkaar?) en gaat met je mee tijdens je eerste werkdag. Op die manier wordt de stap minder groot. Daarnaast peilt je coach bij het bedrijf hoe het gaat en informeert hij ook bij jou of alles goed verloopt en of er zaken zijn die anders of beter kunnen. Op die manier blijven zowel jij als het bedrijf tevreden.”
 

Passwerk inschakelen binnen je bedrijf

Wil je een Passwerker inhuren om software te testen of kwaliteitsopdrachten uit te voeren, zoals gegevens invoeren of data controleren? Stuur een mailtje naar Dirk@passwerk.be.

 

Meer info: passwerk.be

Ook interessant

Generatie Z

Generatie Z -ook de Zoomers genoemd- is geboren tussen 1996 en 2010. Wat typeert deze jongeren? En hoe kan je hen als werkgever verleiden?

Solliciteren en stotteren

Burgerlijk ingenieur Robert. “Solliciteren leek onmogelijk, dus studeerde ik nog een jaar bij."

Empathisch zijn

Ben je zenuwachtig als je baas een moeilijke presentatie geeft? Word je triestig als je collega huilt? Empathie is een kracht, maar er zijn ook valkuilen.