Bijleren

Leerkracht zoekt school

Is het nieuwe schooljaar begonnen en heb je ondanks al je inspanningen nog geen lesopdracht op zak? Panikeer niet. Met onze vijf praktische tips en een beetje geluk, beland je dit schooljaar toch nog voor de klas.

Tip 1: blijf solliciteren

Het schooljaar is begonnen, maar jij hebt nog geen job op zak. Boot finaal gemist, denk je? Toch niet. Blijven solliciteren is de boodschap. In onze jobdatabank vind je talloze vacatures voor leerkrachten.

De beste periode om te solliciteren is vlak vóór de schoolvakanties. Eind oktober, begin december, begin februari en midden maart. Dan zijn er meer vacatures.

Tip 2: publiceer je cv en vul je gegevens aan

Ben je op zoek naar een job in het kleuter-, basis- of secundair onderwijs? Publiceer je cv in onze cv-databank. Zo vinden scholen die op zoek zijn naar leerkrachten je profiel en kunnen ze je contacteren.

Heb je al een cv? Vul het aan met leerkrachtgegevens zodat het helemaal op punt staat.

Tip 3: maak werk van je sollicitaties

Solliciteer je in elke school met dezelfde motivatiebrief en cv? Dan springt je kandidatuur niet genoeg in het oog.

Gebruik de tijd die je momenteel hebt om originele brieven te schrijven en cv's op maat te maken. Laat je inspireren door de informatie die je vindt op de website van de school en bekijk onze tips. Als de directie merkt dat je moeite doet, is de kans groter dat je mag langsgaan voor een gesprek.

Bereid je ook voor op een aantal veelgestelde sollicitatievragen. Op klasse.be vind je een lijstje.

Tip 4: koester je connecties

Zijn er scholen die jou al kennen omdat je er een stage of vervanging deed? Bel hen op of ga langs om te informeren of ze een plekje vrij hebben voor jou.

Je kan je ook aanbieden als vrijwilliger om te helpen op een schoolfeest of bij een uitstap.

Zo krijg je een voet tussen de deur en is de kans groter dat de directie aan jou denkt als ze een nieuwe leerkracht zoeken.

Tip 5: blijf leren

Aangezien je nu volop tijd hebt, is dit het uitgelezen moment om je competenties bij te schaven.

Ontdek wat VDAB nog voor jou kan doen: vdab.be/onderwijs