Hoe ben je in Brazilië terechtgekomen?
"Het begon in 2003. Ik reisde voor het eerst naar Brazilië. En dat voelde als thuiskomen.
Vier jaar later nodigde een vriend me uit voor zijn trouwfeest. Toevallig ook in Brazilië. Ik werd er betoverd door een Braziliaanse schoonheid. We hielden contact en na mijn studie verhuisde ik. Ik woon er sinds 2009 en ben er nooit meer weggeraakt.
Ik heb nu een vaste baan met een Europees contract en vooral een lieve partner en drie schatten van kinderen. Ik voel me bevoorrecht."
Waar woon je?
"Ik woon in Poços de Caldas. Dat is een toeristisch stadje in de deelstaat Minas Gerais waar veel Brazilianen hun vakantie doorbrengen. Ik vond er snel een huurhuis. Vergeleken met België is de huur in Brazilië een lachertje. Ik betaal ongeveer 200 euro voor een ruime woning met drie slaapkamers.
De natuur in Brazilië is adembenemend mooi. Als ik thuis ben na een opdracht op zee wandel ik veel met mijn vriendin. We laten ons leiden door verschillende apps die ons verborgen wandelpaadjes tonen. Daar genieten we van."
Hoe heb je een job gevonden?
"Na mijn studie voor navigatie-officier ging ik in België aan de slag bij een bekende rederij van cruiseschepen. Er zijn veel jobs in die sector dus ik vond gemakkelijk een baan. Ik had zelfs geen uitgebreid sollicitatiegesprek. Het contract van '3rd officer' lag al klaar toen ik het kantoor van de rederij binnenstapte."
Wat doet een '3rd officer'?
"Ik ben afwisselend vier maanden op zee en twee maanden thuis. Als derde stuurman vaar ik met een groot cruiseschip de wereld rond. Dat lijkt gemakkelijk, maar er komt veel meer bij kijken dan stuurmanschap en navigatie.
Een reis begint voor mij en het team maanden voor we de haven uitvaren. Routes plannen, brandstof berekenen, weersinvloeden bestuderen. Daarnaast zijn er de passagiers, de veiligheid, het onderhoud van apparatuur…"
Wat doe je in je vrije tijd?
"Als ik thuis ben heb ik veel tijd. Dan kook ik graag voor mijn gezin. De Belgische keuken is nooit ver weg, al klagen de kinderen soms wel dat ik nooit rijst met bruine bonen maak. Dat is de Braziliaanse standaardschotel.
Ik werk ook bij de brandweer. Het vrijwillig brandweerkorps is ontstaan omdat slachtoffers soms een uur moesten wachten op hulp. We zijn met niets begonnen. Ik zorgde stukje bij beetje voor het nodige materiaal. Bijvoorbeeld door oud brandweermateriaal van het schip over te nemen en ook door mijn connecties in België."
Merk je cultuurverschillen op?
"Veel Brazilianen nemen kritiek of opmerkingen heel persoonlijk op. Zeker van buitenlanders. Dan voelt het voor hen alsof je hen de les spelt. Als Europeaan kom je al snel over als arrogant en belerend.
Dat heeft volgens mij te maken met hun levensomstandigheden. Veel Brazilianen proberen rond te komen met de helft van een leefbaar loon. Die realiteit maakt me nederig. Ik ben dus voorzichtig als ik feedback geef."
Wat mis je?
"Boterhammen met speculoospasta, Franse Camembert… Mijn koffers zitten altijd vol met eten als ik uit België kom. En we beseffen het niet, maar onze overheden, scholen en ziekenhuizen zijn echt goed georganiseerd in vergelijking met Brazilië."
Heb je nog tips voor wie naar Brazilië wil verhuizen?
- Doe op voorhand je huiswerk en informeer je over alle regels en administratie.
- Schakel een lokale 'despachante' in voor je vergunningen en administratie. Dit is een facilitator met de nodige connecties. Of overweeg een lokale advocaat.
- Neem je spullen mee. Europese goederen hebben vaak een betere kwaliteit. Je mag de eerste 6 maanden na je verhuis je huisraad invoeren zonder invoerrechten te betalen. Laat je auto wel thuis want die mag je niet invoeren.
- Zorg voor een goede verzekering. De RSZ heeft in België een speciaal sociaal zekerheidssysteem voor expats. De 'Overzeese Sociale Zekerheid' regelt je pensioen en ziekte- en invaliditeitsverzekering.
Ook interesse?
- Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
- Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'.