Arbeidsmarkt

Doe de test

Antwerp Management School wil werkgevers sensibiliseren om kandidaten met een verstandelijke handicap aan te werven. Op inclusieophetwerk.be kan je gratis testen of je klaar bent voor het tewerkstellen van zulke medewerkers en krijg je praktisch advies. We vroegen tekst en uitleg aan initiatiefnemer Bart Cambré.

Bart Cambré is Director of Research bij Antwerp Management School en heeft twee onderzoekers met een verstandelijke handicap in dienst. Hij stond ons enthousiast te woord.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een test te ontwikkelen voor bedrijven?

“In 2014 deden we een rondvraag bij beschutte werkplaatsen en maatwerkbedrijven. Hieruit bleek dat heel wat personen met een verstandelijke handicap ook een job zouden aankunnen in het normaal economisch circuit. Alleen hebben ze het moeilijk om binnen te geraken in gewone bedrijven. Om werkgevers te sensibiliseren hebben we samen met de HEC Liège -de business school van Luik- een gratis scan ontwikkeld. Hiermee kunnen bedrijven testen in welke mate ze klaar zijn voor het aanwerven van personen met een verstandelijke handicap en krijgen ze concrete tips.”

Waarom is het voor een bedrijf voordelig om een persoon met een verstandelijke handicap aan te werven?

“Er zijn verschillende voordelen. Ik som de belangrijkste even op:

  • Werknemers met een verstandelijke handicap presteren beter op het vlak van specifieke, welomlijnde en repetitieve taken dan werknemers zonder beperking.
  • Als je een medewerker met een verstandelijke handicap aanwerft, creëer je een nieuwe dynamiek. Zo’n persoon zet bepaalde zaken in een ander perspectief, wat verrijkend is.
  • Door te kiezen voor een kandidaat met een verstandelijke handicap, toon je je sociaal engagement. Dit zorgt voor een boost van het bedrijfsimago. Bovendien blijken werknemers met een verstandelijke handicap trotse, gemotiveerde en loyale ambassadeurs.”

Je hebt zelf twee onderzoeksmedewerkers met een verstandelijke handicap. Presteren zij beter door hun beperking?

“Op bepaalde vlakken wel. Evy, bijvoorbeeld, heeft een licht verstandelijke handicap en is een geboren interviewster. Als zij voor een CEO zit die ontwijkend antwoordt, gaat ze gewoon door met vragen tot ze een duidelijk en begrijpelijk antwoord krijgt. Mensen zonder beperking, hebben meer scrupules en laten het er sneller bij.”

Kan je wat meer over vertellen over de test die jullie ontwikkelden?

“Hij is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, bestaat uit veertig vragen en neemt niet meer dan tien minuten in beslag. We peilen hoe goed je bedrijf scoort op zes bouwstenen die nodig zijn voor een duurzame tewerkstelling van een persoon met verstandelijke handicap. Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel kennis en ervaring heeft je bedrijf al met de tewerkstelling van werknemers met een verstandelijke handicap?
  • Hoe realistisch zijn je verwachtingen?
  • Heb je een goede kijk op de begeleiding die de medewerker nodig heeft en de ontwikkeling die hij gaat doormaken?

Daarnaast geven we praktische tips. We zetten bijvoorbeeld op een rij hoe je geschikte kandidaten kan vinden en op welke begeleiding je een beroep kan doen.”

Hadden jullie zelf verwachtingen die achteraf niet helemaal realistisch bleken?

“Toch wel. We waren er bijvoorbeeld van overtuigd dat Evy over basisvaardigheden beschikte, zoals e-mails versturen, maar dit bleek helemaal niet het geval. Ze heeft een heel aantal basisvaardigheden moeten leren. Hierdoor hebben we ingezien dat gesubsidieerde opleiding en begeleiding echt wel noodzakelijk zijn.

Wat we in het begin ook niet beseften, is dat medewerkers met een verstandelijke handicap permanent begeleiding nodig hebben. Het is niet zo dat ze na een aantal maanden hun job volledig onder de knie hebben en aan hun lot kunnen overgelaten worden. Een lid van ons team fungeert nu als jobcoach. Zij werkt nauw samen met Evy, bespreekt haar planning, bereidt haar taken voor en kijkt haar werk na.”

 

Doe de test op inclusieophetwerk.be.