Kind ziek

Buiten is het donker, nat en koud. En dat laat zich voelen. Je kroost hinkt van verkoudheid naar keelontsteking en weer terug. Hoe los je dat op als werkende ouders? Wij vroegen het aan enkele collega’s. Barbara: “Ik neem de zorg van Fabian op mij. Mijn man zorgt voor de boerderij en onze 5 andere 'kinderen'.”

Ingrid & Jan hebben één dochter: Soeki (2)

Zij: is expert gebruikersonderzoek.
Werkt 80 procent en is vrij op vrijdag.
Meestal werkt ze een dag per week thuis. Vaak op woensdag.

Hij: is klusjesman in een woonzorgcentrum.
Werkt ook 80 procent, en is vrij op maandag.

Zorg

Ingrid (41): “De zorgtaken zijn zo goed als gelijk verdeeld. Onder zorgtaken versta ik: Soeki naar de crèche brengen, koken, boodschappen doen... Ook poetsen doen we allebei als het nodig is. Alleen denk ik dat ik het sneller nodig vind. <lacht> En we doen allebei onze eigen was. Echt. Wat nog? Wanneer ik orkestrepetitie heb zorgt Jan voor Soeki en als hij gaat fietsen of met vrienden afspreekt, zorg ik voor haar. 

Daarnaast is er ook wel sprake van een meer traditionele rolverdeling. Naargelang onze talenten, zeg maar. Taken die altijd voor Jan zijn:  onze administratie regelen, vuilnisbakken op tijd buiten zetten, de tuin onderhouden, reparaties uitvoeren aan huis, auto of fiets...

Wat ik op mij neem: opruimen, kleding Soeki uitzoeken en wassen, mijn verwilderd meisje weer fatsoeneren: in bad steken, haren wassen, nagels knippen, en het avondritueel: pyjama aan, tanden poetsen, boekje voorlezen… Na een dag werken geniet ik daar intens van.

Ziek

We hebben tot nu toe het geluk gehad dat Soeki nog niet veel ziek is geweest. Ze is op twee jaar tijd 1 keer een week thuis geweest. Ik ben toen thuis gebleven, omdat ik meer vakantie heb. En ook wel omdat ik op zo'n moment echt de behoefte had om voor haar te zorgen. Maar mocht ik niet thuis kunnen blijven, dan zou Jan het zeker doen. Zijn werkgever zou hier geen probleem van maken.

Balans

Ik ben blij met onze regeling. Ze stelt me in staat om 80 procent te kunnen blijven werken, en mijn huidige job te behouden. Mocht de zorgbalans meer naar mij overhellen, weet ik niet of dat nog zou lukken. Ik betwijfel of ik het zou volhouden. Momenteel heb ik het gevoel dat werk en privé min of meer in balans zijn, en dat voelt goed.

Barbara en Stefaan hebben één zoon: Fabian (6)

Zij: is webredacteur.
Werkt 80 procent en is vrij op woensdag- en vrijdagmiddag. 
Sporadisch werkt ze een dag thuis.

Hij: is manager bij een Japanse multinational. 
Werkt voltijds en zit ongeveer 100 dagen per jaar in het buitenland.

Zorg

Barbara (43): “Ik neem de zorg van Fabian tijdens de week op mij. Stefaan moet vaak op zakenreis en de weinige dagen dat hij thuis is, zorgt hij voor onze dieren. 

We hebben 3 paarden en 2 pony's en eerlijk gezegd: ze vragen evenveel aandacht als echte kinderen.  Stefaan moet er regelmatig mee rijden om hen in conditie te houden, hij moet ze in de winter ‘s nachts op stal zetten, hij moet de pony’s vastbinden in de weide omdat ze anders eten tot ze ziek worden… Soms legt ons ondeugendste paard -ook Fabian genoemd- zijn poot over het hek en kan hij niet meer weg. Dan moet Stefaan hem helpen om los te geraken. Als mijn man 's nachts ligt te piekeren, dan is het over de paarden.

Daarnaast is er ook nog het onderhoud van onze hoeve die eeuwenoud is, de tuin en de weiden met meer dan 50 wilgen die moeten gesnoeid worden. Mijn man heeft geen fitnessabonnement nodig! <lacht>

Ziek

Als Fabian ziek is, blijf ik thuis. Ik kan gemakkelijk thuiswerken, terwijl dit in het bedrijf van mijn man niet is toegestaan. 

Balans

Ik vind deze regeling oké. Het is niet altijd even gemakkelijk voor me, maar dat is het voor mijn man ook niet. 

Liesbet en Yuri hebben twee zonen: Jasper (10) en Lucas (8)

Zij: is expert Google Analytics en SEO.
Werkt 80 procent en is vrij op woensdag- en vrijdagnamiddag. 
Woensdag- en vrijdagvoormiddag werkt ze meestal thuis.

Hij: is zelfstandig beroepsmuzikant.
Geeft gitaarlessen, schrijft eigen nummers en speelt in verschillende bands.
Werkt van thuis uit.

Zorg

Liesbet (34): “Aangezien Yuri zijn uren zelf kan indelen, heeft hij het zo geregeld dat hij de kinderen altijd naar school kan brengen en ook weer kan gaan halen. Eens thuis, zet hij ze aan hun huiswerk. Hij geeft ook de dieren eten, gaat met de hond wandelen, regelt de verbouwingen, zet het vuilnis buiten, doet de boodschappen…

Als ik thuiskom van mijn werk, zorg ik voor het eten. Omdat Yuri meestal tot 's avonds laat lesgeeft, stop ik de kinderen in bed. Ook de resterende huishoudelijke taken zijn mijn verantwoordelijkheid. 

Woensdagnamiddag geeft Yuri les. Dan ben ik taxi-mama. Ook zaterdagvoormiddag breng ik de jongens naar hun hobby’s.

Ziek

Onze kinderen zijn gelukkig niet vaak ziek. Is dit toch het geval, dan is Yuri meestal thuis om voor hen te zorgen. Hij moet dan af en toe wel lesgeven, maar de jongens zijn intussen groot genoeg om hun plan te trekken. 

Zijn ze echt te ziek, en heeft Yuri een drukke lesweek, dan blijf ik thuis. 

Balans

Ik ben heel blij met deze regeling. De taken zijn goed verdeeld. Natuurlijk zijn er wel eens onvoorziene omstandigheden, maar dat is bij iedereen het geval. 

Voor Yuri zelfstandige was en thuis werkte, was het een pak moeilijker. Dan nam ik meestal verlof als de kinderen ziek waren, en moesten we ook veel vaker opvang voor en na de schooluren regelen. 

Wat mij betreft zitten we momenteel in een ideale regeling. Ja, het is soms rushen, en druk, en hectisch. Yuri heeft 's avonds soms maar een half uur de tijd om te eten, dus dat vraagt een strakke timing, maar een boke is ook snel gesmeerd hè. <lacht>