Beschrijving
Zou je graag in de zaal van een restaurant werken, maar mis je de nodige kennis of ervaring?
Ben je flexibel en gemotiveerd om iets bij te leren? Dan is de praktijkgerichte opleiding Zaalmedewerker iets voor jou.
Tijdens de opleiding is een korte stage mogelijk. Na de opleiding doe je 4 weken stage in een professionele zaal. Zo krijg je beroepservaring.
Als zaalmedewerker moet je ´s avonds, in het weekend en soms in onderbroken diensten werken.
Wil je ontdekken of een job als (hulp-)kelner of maître/een job in de horeca iets voor jou is? Neem dan zeker het digitaal infopakket al eens door!
Wat leer je?
- hygiëneregels;
- basistechnieken zaal, bar en cocktails;
- onthaal en omgang met gasten;
- samenwerken met anderen;
- interactie tussen keuken en zaal;
- zaalvoorbereiding en bediening van gasten.
Hoelang duurt de opleiding? De duurtijd kan variëren van opleidingsplaats tot opleidingsplaats en is te vinden onder "planning en organisatie".
Toelatingsvoorwaarden
Je kan deze opleiding volgen als je
- geen werk hebt en ingeschreven bent als (deeltijds) werkzoekende,
- ingeschreven bent als tijdelijk werkloze,
- in je opzegperiode zit, of
- in de sociale economie werkt.
- een ziekte-uitkering ontvangt en toestemming hebt van je ziekenfonds
Bijkomende voorwaarden
- Je slaagt voor een gezondheidstoezicht waaruit blijkt dat je geschikt bent om de opleiding te volgen. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging.
Als je deze opleiding aanvraagt, nodigen we je uit voor een gesprek om na te gaan of de opleiding past in je zoektocht naar werk. We houden rekening met je motivatie, bekijken of de opleiding haalbaar voor je is en meten eventueel je competenties.
Planning en organisatie
Nadat je bent ingeschreven voor deze opleiding, word je uitgenodigd voor een motivatiegesprek.
Voor je kan starten is er ook nog een medisch onderzoek.
PRAKTISCHE INFO
- Opleidingsuren: elke werkdag van 8h tot 15h30
- Cursisten zijn verplicht om het middagmaal te gebruiken in het restaurant (gratis)
PROGRAMMA Je leert om de verschillende basis serveertechnieken toe te passen en bereidingen uit te voeren. Je leert het toepassen van de hygiëneregels. Na 4 weken opleiding is er een praktijktest. Als je slaagt voor deze test, word je toegelaten in de opleiding hulpkelner. In de loop van je opleiding ga je 4 weken stage lopen in een horecazaak. Je wordt opgeleid tot het niveau van een beginnende beroepsbeoefenaar. Volgende modules worden zeker voorzien
- Oriëntatie
- basis serveertechnieken
- basis drankenkennis
- voedingsmiddelenhygiëne
- zaalvoorbereiding
- spoeltechnieken
- onthaal en omgaan met gasten
- allergenen
- praktijktest hulpkelner
- stage
Praktische info
- Het centrum is makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer. Het ligt op wandelafstand ongeveer 10 minuten van station Antwerpen-Centraal.
- Tram 11 (Provinciestraat) of tram 2/15 (metrohalte Plantin) : info over uurregeling www.delijn.be.
- De parkeermogelijkheden in de omgeving van het opleidingscentrum zijn zeer schaars.
- De cursisten uit de opleiding lunchen in het didactisch restaurant (gratis).
Open de locatie in google maps
Gebruik locatie toestaan!
Door toestemming te geven aan uw browser om uw locatie te kennen, kunnen wij automatisch de route berekenen tot de lesplaats.
Maak uw locatie bekendContactinfo
Hannelore Fonteyn, klantenconsulente horeca Somersstraat 22 - 2018 Antwerpen Hannelore.fonteyn@vdab.be 0476 89 24 52
Koen Van der Steen, sectoraal stagebegeleider Somersstraat 22 - 2018 Antwerpen Koen.vandersteen@vdab.be 0493 21 39 50
Helemaal overtuigd?
Vraag deze opleiding aanHeb je nog een vraag?
Contacteer de opleidingsaanbiederANTWERPEN - Georganiseerd door VDAB
Cursuscode: C-AMI-124767 - Bekijk algemene opleidingspagina (code: O-AMI-403800)
Laatst gewijzigd op 25 maart 2025
Doelgroep
Werkzoekende
Deze opleiding is erkend door VDAB. Je kan ze volgen als je ingeschreven bent als werkzoekende en als ze past in je traject naar werk.
Kostprijs
Deze opleiding is gratis als je ingeschreven bent als werkzoekende.
Daarnaast kom je in aanmerking voor een aantal financiële voordelen.
Getuigschrift
Je ontvangt een bewijs dat je de leerdoelen van de opleiding hebt bereikt.
Leervorm
Groepsleren
Je volgt de cursus in een opleidingscentrum. Soms volg je ook een deel thuis. Je wordt begeleid door een instructeur en krijgt toegang tot het nodige leermateriaal.
Lesgever
VDAB Competentiecentrum
Lesplaats
VDAB Competentiecentrum SOMERSSTRAAT 22 2018 ANTWERPEN